"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsanlık ırkçlığa karşı yürüdü

18 Mart 2019, Pazartesi 01:11
YENİ ZELANDA’DAKİ TERÖR SALDIRISINI KINAMAK İÇİN DÜNYANIN ÇEŞİTLİ ÜLKELERİNDE PROTESTO GÖSTERİLERİ YAPILDI. YÜRÜYÜŞLERDE, IRKÇI ANLAYIŞIN SONA ERDİRİLMESİ ÇAĞRISI YAPILDI.

Irkçı politikalara protesto

Avusturya’nın başşehri Viyana’da yaklaşık 20 bin kişi, Avrupa’yı etkisi altına alan aşırı sağcı, ırkçı ve Müslüman karşıtı politikaları protesto etti. Göstericiler, “Irkçılığa başkaldır”, “Yönetimde Nazilere hayır”, “Başörtüsü yasağı ırkçılıktır”, “Terörün dini yoktur, Müslümanlara karşı provokasyona hayır” yazılı pankartlar taşıdı.

Kışkırtıcı politikalara son

Şehrİn önemli meydanlarından İnsan Hakları Meydanı’nda gerçekleşen gösteride konuşmacılar, Avrupa’dan yayılan ırkçı ve aşırı sağcı söylemin Yeni Zelanda’da korkunç yüzünü gösterdiğine dikkati çekerek, Avusturya’da birlikte hayatı olumsuz etkileyen ırkçı, kışkırtıcı politikaların sonlandırılması çağrısında bulundular.

***

İnsanlık, ırkçılığa karşı yürüdü

Yenİ Zelanda’nın Christchurch şehrİnde cuma namazı sırasında İkİ camİye düzenlenen terör saldırısı bİrçok ülkede protesto edİldİ. Yürüyüşlerde ırkçı anlayışın sona ermesİ çağrısı yapıldı.

İngiltere’nin başşehri Londra’da 10 binlerce kişi İslamofobi, antisemitizm ve ırkçılığa karşı yürüdü ve Yeni Zelanda’daki iki camiye düzenlenen terör saldırılarını protesto etti. “Irkçılığa Karşı Dur’’ platformunun düzenlediği, aralarında İngiltere’de faaliyet gösteren Müslüman sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı çok sayıda örgüt tarafından desteklenen yürüyüşte İslamofobi, antisemitizm ve ırkçılık protesto edildi. Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü vesilesiyle düzenlenen yürüyüşte, Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde dün gerçekleşen İslamofobik terör saldırıları da protesto edilerek, kurbanlarla dayanışma mesajları verildi.

‘’Uyruğumuz insan’’

Berlin’in en merkezi yeri Kudamm’daki gösteride Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlenen terör saldırısı protesto edildi, saldırıda vefat edenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. ‘’Irkçılığa ve faşizme karşı omuz omuza’’ temasıyla bir araya gelen göstericiler, Yeni Zelanda’daki terör saldırısını kınayan ve üzerlerinde “İslamofobi değil İslam nefreti’’, “Uyruğumuz İnsan’’, “Müslümanlara karşı nefrete hayır’’ yazılı döviz ve pankartlar açtı. 

‘’Terörün dini yoktur’’

Avusturya’nın başşehri Viyana’da yaklaşık 20 bin kişi, Avrupa’yı etkisi altına alan aşırı sağcı, ırkçı ve Müslüman karşıtı politikaları protesto etti. Göstericiler, “Irkçılığa başkaldır”, “Yönetimde Nazilere hayır”, “Başörtüsü yasağı ırkçılıktır”, “Terörün dini yoktur, Müslümanlara karşı provokasyona hayır” yazılı pankartlar taşıdı. Şehrin önemli meydanlarından İnsan Hakları Meydanı’nda gerçekleşen gösteride konuşmacılar, Avrupa’dan yayılan ırkçı ve aşırı sağcı söylemin Yeni Zelanda’da korkunç yüzünü gösterdiğine dikkati çekerek, Avusturya’da birlikte hayatı olumsuz etkileyen ırkçı, kışkırtıcı politikaların sonlandırılması çağrısında bulundular. 

Katliamı öven İngilize gözaltı

Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrindeki iki camiye yapılan ve 49 kişinin öldüğü terör saldırılarına destek veren İngiliz gözaltına alındı. İngiliz polisinden yapılan açıklamada, sosyal medyada yayımladığı mesajla Yeni Zelanda’daki İslamofobik terör saldırılarına destek veren 24 yaşında bir erkeğin gözaltına alındığı bildirildi. 2016’da ana muhalefetteki İşçi Partisinin kadın milletvekili Jo Cox’un aşırı sağcı bir militan tarafından öldürülmesinin ardından, polis bu tarz eylemlere karşı tutumunu sertleştirmişti.

ABD basını ‘terör’ diyemedi

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki iki camiye düzenlenen terör saldırısının yankıları devam ederken, ABD basınının haberlerinde “terör” ve “İslamofobi” ifadelerini kullanmaması dikkatlerden kaçmadı. ABD’nin en etkili yayın organlarından New York Times, Washington Post, Wall Street Journal ve CNN gibi kuruluşlar, “terör”, “terörist” ya da “terörizm” gibi ifadeleri kullanmaktan kaçındı. New York Times, saldırıyı yapan terörist için “şüpheli”, “silâhlı kişi” ifadelerini kullanırken, Washington Post da “silâhlı saldırgan” demekle yetindi. CNN ve Wall Street Journal gazetesi de diğer kuruluşlarla benzer kelimeler kullanarak, “terörist” ifadesini kullanmamayı seçti. Washington - aa 

Aşırı sağcı partiden cami teklifi

İsveç’te göçmen karşıtlığıyla bilinen aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisinin (SD),Vasternorrland bölgesindeki Kramfor ilçesine cami ve kültür merkezi yapılması için önerge verdiği belirtildi. Ülkenin yüksek tirajlı gazetesi DN’nin haberine göre, İsveç Demokratlar Partisi Kramfor Belediye Meclis Üyesi Mark Collin, ilçeye cami ve kültür merkezi yapılmasını için partisi SD adına önerge verdi. Collin, DN’ye yaptığı açıklamada, ilçenin geleceği için Müslümanlara ihtiyaçları olduğunu belirtti. İlçe nüfusunun azaldığına, 30 yıl sonra ilçede hayatın durma noktasına geleceğine işaret eden Collin, “Cami ve kültür merkezi inşa ederek Müslümanları ve ülkeye yeni gelen sığınmacıları ilçemize çekebiliriz. Bu yüzden böyle bir öneriyi meclise sundum.” ifadelerini kullandı.  Stockholm - aa 

Etiketler: yeni zelanda, protesto
Okunma Sayısı: 1518
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı