"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnternetten silâh satışı tam gaz

26 Ocak 2019, Cumartesi 17:05
İnternetteki silâh satışları karşısında yasalar yetersiz kalıyor. 15 Kasım 2018’de Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde yapılan operasyonlarda internet üzerinden 24 ilde 58 kişinin yaşa dışı yollarla silâh ve av tüfeği satışı yaptığı tespit edildi.

21 Kasım’da da silâh satışı yapan sosyal medya hesap sahiplerinden bazıları belirlenerek 50 adres basıldı. 30 kişi gözaltına alındı. İnternetteki yüzeysel bir aramayla bile onlarca silah satış sayfası bulunabiliyor. Bu siteler, belgeye ve başvuruya gerek olmadan “kapıda ödeme” yöntemiyle kargoyla silah gönderdiklerini söyleyerek reklâm yapıyor. Bu satıcılar müşterilerinin kaç yaşında olduğuna bile bakmıyor.

‘Rus Ruleti’

Euronews Türkçe’ye konuşan bir silâh bayii yetkilisi internetten gördüğü yasa dışı satış reklâmlarının ekran görüntülerini alarak düzenli olarak Emniyet’in siber suçlar birimine şikâyet ettiğini anlatıyor: “Facebook’ta açıktan silâh satışı var. Üretim izni olmayan denetimsiz silâhlar. O tüfekleri almak Rus ruletine benziyor. Patlayacak, ama ne zaman patlayacağı belli değil.”

Sınırsız silâh alınabiliyor 

Yasalara göre yivsiz tüfeklerde 18 yaşını tamamlamış, gerekli sağlık kontrollerinden geçmiş ve olumsuz sicili olmayan herkes “bulundurma ruhsatı” alabiliyor. Yivli tüfeklerde ve tabancalarda yaş sınırı 21’e yükseliyor. Silâhı bir yerden başka bir yere taşımak için özel izin almak gerekiyor. Bulundurma ruhsatına sahip bir kişi istediği yere tüfeğini götüremiyor. Tabanca için taşıma ruhsatını herkes alamıyor. Kuyumcular, döviz bürosu sahipleri, avukatlar, üst düzey bürokratlar ve bazı özel meslek grupları bu ruhsatı edinebiliyor. Cirosu yıllık 14 milyon 600 bin TL’nin üzerinde olan bir şirketin sahibi de tabanca taşıma ruhsatı alabiliyor. Umut Vakfı’na göre Türkiye’de yüzde 85’i ruhsatsız 25 milyonu aşkın silâh bulunuyor. Ruhsatsız silâhların sayısını kesin şekilde tesbit etmek çok zor olsa da internetten silâh satışı tamamen engellenmediği sürece sayının artmaya devam edeceğini söylemek mümkün.

Etiketler: internet, silah, ticaret, yasa
Okunma Sayısı: 10371
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı