"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'İslam, Demokrasi ve Laiklik' kitabının tanıtım ve imza gününe davetlisiniz

02 Ekim 2015, Cuma 16:02
Kâzım Güleçyüz'ün 9. Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel ile yaptığı tarihi mülâkatların yer aldığı İslam, Demokrasi, Laiklik kitabının tanıtım ve imza günü Cağaloğlu mağazamızda 3 Ekim Cumartesi günü saat 14:00 - 19:00 saatleri arasında yapılacaktır.

 Siz değerli okurlarımızı bekliyoruz...

AYM’de açılan kapatma davasında AKP, kendini bu kitapla savundu

2008 yılında hakkında kapatılma davası açılan AKP, savunmasında Demirel’in İslam, Demokrasi, Laiklik kitabındaki sözlerini referans göstererek kapatılmaktan kurtulmuştu.



Küçüklüğünde memleketinde çobanlık yaptığı için bilinen lâkabıyla “Çoban Sülü”, Devlet Su İşleri’nin “barajlar kralı” lâkaplı genel müdürü, Demokrat Parti’nin devrilmesinin ve merhum Başbakan Menderes’le arkadaşlarının asılmasının ardından 1962 yılında siyasete atılan, kendi deyimiyle “altı kez gittiği başbakanlığa yedi kez gelen” Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi Genel Başkanı, 1980 darbesi sonrası siyasî yasaklı olduğu dönemlerde Türkiye siyasetine yön veren “Bir Bilen” ve siyasette en tepe nokta olan Cumhurbaşkanlığı makamına kadar uzanan bir adam. Süleyman Demirel…

Gerek meslek, gerek siyaset hayatında Türkiye’de birçok ilk’e imza atan merhum Demirel, özellikle 80 darbesinin ardından verdiği demeçlerle Türkiye siyasetine yön vermesiyle Türkiye’de demokratik siyasetin önünü açan açıklamalarıyla dikkat çekiyor.

Bundan tam 30 sene evvel Köprü Dergisi’nde o zaman genç bir editör olan Genel Yayın Yönetmenimiz Kâzım Güleçyüz’e verdiği mülâkatlarda, bugün bile birçok siyasetçinin dile getirmekten çekindiği konuları Türkiye gündemine taşıyan Demirel’in bu mülâkatları daha sonra kitaplaştırılmış ve “İslâm, Demokrasi, Laiklik” ismiyle kaynak bir eser olarak yayınlanmıştı.

İlk mülâkatın üzerinden 30 sene geçmesine rağmen hâlâ güncelliğini koruyan bu mülâkatlar dizisinin toplandığı “İslâm, Demokrasi, Laiklik” isimli kaynak eser yeniden tanzim edilerek okurların dikkatine sunuluyor.

İSLAM, LAİKLİK VE DEMOKRASİ KİTABI HAKKINDA...

Merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’le, 12 Eylül darbe yönetiminin, diğer liderlerle birlikte onu da siyaset yasağına hapsettiği yıllarda ve ardından bu yasağın zorlu bir demokratik mücadele sonucu halk oylamasında kılpayı ile kalkmasını takiben DYP Genel Başkanlığını üstlendiği dönemde Köprü dergimiz için yapılan mülâkatlardan derlenen bu kitap, yayınlandığı 1991 yılından bu yana yaşanan süreçte her vesileyle atıf yapılan bir referans kaynağı oldu.

Bunun sebebi, yarım asrı aşkın siyaset ve devlet hayatında çok önemli görevlerde bulunmuş olan Demirel’in demokrasi, laiklik, hak ve özgürlükler, İslam, şeriat, irtica tartışmaları, din ve vicdan hürriyeti, din eğitimi, Kemalizm, Said Nursî ve Risale-i Nur... gibi konulardaki özgün görüşlerini bu mülâkatlarda dile getirmiş olmasıydı.

İlk yayınlandıklarında gerek Kemalist-laikçi kanattan, gerekse “dinci siyaset” kesiminden yoğun tepki alan bu beyanlara o dönemde ilgisiz ve lâkayt bir duruş sergilemiş olan bazıları da sonradan “Demirel vaktiyle böyle diyordu, şimdi farklı konuşuyor” demek için harekete geçtiler.

Demirel’in bunlara verdiği karşılık ise “Bütün söylediklerimin arkasındayım” şeklinde oldu.

Ve mülâkatları yapan Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz’le son görüşmesinde “Bunları güncelleyelim” dedi, ama ömrü vefa etmedi.

Demirel’in vefatı sonrasında bu fikirlerini tekrar gündeme getirmek ve kalıcı bir kaynak olarak bir kez daha kamuoyunun istifadesine sunmak için eseri yeni ilâvelerle tekrar neşrederek önemli bir hizmeti ifa etmiş bulunuyoruz.

Bu ilâveler ağırlıklı olarak Demirel’in Başbakan veya Cumhurbaşkanı kimliğiyle Yeni Asya’ya verdiği mülâkatlardan oluşuyor ve kitabın muhtevasını daha da güçlendirip zenginleştiriyor.

Ayrıca kitabın çıkmasından sonraki süreçte tetiklediği yeni yankılardan da kayda değer olanlar eklendi.

 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 3954
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı