"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşte 3 aylık OHAL bilançosu!

20 Ekim 2016, Perşembe
20 Temmuz’da uygulamaya giren OHAL’de üç ay içinde tam 8 kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarıldı.

Bu kararnamelerle 40 bin kişi gözaltına alındı, 32 bin kişi tutuklandı, 93 bin kamu görevlisi açığa alındı, 59 bin 841 kamu görevlisi de ihraç edildi. Türkiye İnsan Hakları Derneği’nin verilerine göre; kararnamelerle 984 özel okul, 15 üniversite, 1225 dernek, 104 vakıf, 35 hastane de kapatıldı. Kapatma ve tutuklama uygulamaları basına da doğrudan yansıdı. 

Orduda yeniden yapılanma

15 Temmuz darbe girişimin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan bakanlar kurullarının hedefinde öncelikli olarak darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen vardı. Çıkarılan ilk KHK ile kamuda büyük ihraçlar başladı. DW Türkçe’de yer alan habere göre 3 ay içinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 4 bin 545 personel ihraç edildi. Kentlerin içindeki askeri birliklerin taşınması kararlaştırıldı. Jandarma ve Sahil Güvenlik İçişleri Bakanlığı’na, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları Milli Savunma Bakanlığı’na bağlandı. GATA ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Harp akademileri ve askeri liseler kapatıldı, Milli Savunma Üniversitesi kuruldu.

En çok MEB etkilendi

Milli Eğitim Bakanlığı da, KHK’lerden en çok etkilenen kurumların başında yer aldı. Fethullah Gülen’le bağlantısı olduğu öne sürülen 28 bin 163 öğretmen ihraç edildi. Daha sonra PKK’yla ilişkisi olduğu gerekçesiyle 11 bin 285 öğretmen açığa alındı. Bu öğretmenlerin 9 bin 843’ünün Eğitim Sen üyesi oldukları belirlendi. Öğretmenlerin açığa alınma gerekçesi daha sonra “iç güvenlik operasyonlarını ve sokağa çıkma yasağını ihlal etmek, eğitimi engellemek ve terör örgütüne destek verici faaliyet olarak” açıklandı. 

Basın da nasibini aldı

OHAL uygulamaları basına da yansıdı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin verilerine göre 100’den fazla gazeteci tutuklandı, 2 bin 500 gazeteci işsiz kaldı. 115 gazetecinin sürekli basın kartı, 660 gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi. 45 gazete, 15 dergi, 18 televizyon kanalı, 23 radyo, 29 yayınevi, 3 haber ajansı kapatıldı.

Etiketler: ohal
Okunma Sayısı: 2393
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı