"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İttihad-ı İslâmın yolu Medresetüzzehra’dan geçer

29 Mart 2015, Pazar
Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz: “Bediüzzaman, yüz sene önce Medresetüzzehra projesini gündeme getirmiş. Başta Türkiye olmak üzere İslâm dünyasının esas alması, eğitim anlayışında temel bir düstur olarak benimsemesi, bütün eğitim programını buna göre dizayn etmesi lâzım ki, problemler sona ersin.”

Üstad Said Nursî’nin 55. vefat yıl dönümünde, Bediüzzaman Haftası münasebetiyle düzenlenen ‘Bir Tecdid Hareketi Olarak Risale-i Nur’ panelinde konuşan Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz, bugün yaşanan birçok problemin kaynağının mevcut eğitim sistemi olduğuna işaret ederek, çözümün adresi olarak Medresetüzzehra projesini gösterdi. 

Trabzon Hamamizade Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde; Medresetüzzehra’nın, Bediüzzaman’ın hayatının en önemli projesi olduğuna dikkat çeken Güleçyüz, “Günümüzün de problemi olan nesiller arasındaki uçurumun çaresi dinî ilimlerle modern fenlerin kaynaştırılarak okutulmasını öngören Medresetüzzehra’dadır. Çünkü bugün yaşadığımız birçok problemin kaynağı eğitim sistemidir. Eğer Bediüzzaman’a kulak verilseydi 100 yıllık bir kayıp yaşamazdık” dedi. 

Tasavvuf musıkîsi ile başlayan ve  İntizam Seyda Durgun’un yönettiği panelde Güleçyüz, özetle şunları söyledi: “Bugün Türkiye ve İslâm dünyasının karşı karşıya olduğu en önemli problemlerden olan laik-anti laik, aydın-halk kopukluğu gibi tartışmaların temelinde şu var: Modern fenleri okumuş, ama dini bilmeden yetişen nesiller, dinden uzak bir dünya görüşüne sahip. Diğer tarafta da klâsik bir eğitimle dini okumuş, ama modern dünyadan haberi olmayanlar var. Sonra birbirlerini yobaz ve dinsiz olarak suçluyorlar. İşte Bediüzzaman, bu tartışmayı doğmadan bitirecek formülü, yüz sene önce Medresetüzzehra projesini gündeme getirirken ifade etmiş. Bediüzzaman’ın bu temel yaklaşımını, başta Türkiye olmak üzere İslâm dünyasının esas alması, eğitim anlayışında temel bir düstur olarak benimsemesi, bütün eğitim programını buna göre dizayn etmesi lâzım ki problemler sona ersin.”

Yazarlarımız Kâzım Güleçyüz, İslâm Yaşar ve M. Ali Kaya panel sonrası kitaplarını imzalarken...

Müceddidler dine ilâve yapmazlar

Panelde konuşan İlahiyatçı Yazar M. Ali Kaya ise müceddidliğin vasıflarını sıraladı: “Müceddidlik bir makam, ama gayret sarf edilerek elde edilen bir makam değil. Şehitlik gibi, kişi lâyık ise Cenâb-ı Hak tarafından veriliyor. Her asrın bir müceddidi vardır. Onların kim olduğunu ilmi vasıfları ile tanımak mümkün. Müceddidler dinde değişiklik veya ilâve yapmazlar. Vazifeleri, Peygamberimiz’in (asm) dönemindeki gibi aslına döndürmektir. Bunu da yanlış düşünce ve fikirleri ilimleri ile çürüterek yaparlar.”

 

Risale-i Nur tecdid ve içtihad eseridir

Panelistlerden Edebiyatçı Yazar İslâm Yaşar da Bediüzzaman Hazretleri’nin müceddidlik yönüne dikkat çekti. Yaşar, “Müceddidleri anlayabilmek için hayatlarına bakmak lâzım. Bediüzzaman Hazretleri’nin hayatına baktığımızda, ailesi buna iyi bir örnektir. Müceddid olma sebeplerinden biri soydur ki üstad hem Hasanî, hem de Hüseynî’dir. Ailesinin çok takva ehli olması müceddidliğini perçinliyor. Çünkü annesi Nuriye Hanım onu abdestsiz hiç emzirmemiş, babası Mirza Efendi de uzakta olan tarlasına hayvanlarını götürürken ağızlarını bağlar, hayvanları bile başkasının bağından, bahçesinden haram yemesin diye dikkat edermiş. Dolayısıyla çocuklarının da boğazından haram lokma geçmesin istemiş. Mevlânâ Halid-i Bağdadî’den 100 sene sonra gelmesi, çocuk yaşında kendisine verilen ilim, Peygamberimiz’i (asm) rüyasında gördüğü zaman ilmî Kur’ân’ı istemesi gibi özellikleri de müceddidliğinin kuvvetli emareleri. Dolayısıyla Said Nursî müceddid ve müçtehiddir, Risale-i Nur da tecdid ve içtihat eseridir” şeklinde konuştu.

Kahraman Alpak / Trabzon

Okunma Sayısı: 1232
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı