"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kanada’nın Kars’ı

18 Ocak 2019, Cuma 17:56
Kanada’da, ismini bizim şehrimiz Kars’tan alan Kars Kasabası var.

Kanada’da, gerçekten de, ismini bizim doğudaki serhat şehrimiz Kars’tan alan Kars Kasabası var. Facebook’ta karshaber bölümünde yer alan bilgiler göre olayın hikâyesi şu şekilde anlatılıyor:

“İngiliz Ordusu’na bağlı General Sir William Fenwick Williams, Kanada doğumludur. Sir Williams gözlemci komiser olarak, İngiliz Ordusu tarafından Osmanlı’ya gönderilir. Bir süre İstanbul’da görev alan Williams, Osmanlı Ordusu’na Anadolu’da ve Kırım Savaşı’nda gözlemcilik yapar. Görevi gereği orduya stratejik taktikler verir. Osmanlı Ordusu Kars’tayken Rusların Kafkas Ordusu 14 Haziran 1855’te Kars’ı kuşatır. General Williams, Ruslara karşı savunulması için Kars’ta görevlendirilir. Ordunun yanında direnişe, Kars halkı da katılır. Beş ay süren savaş sonrası Rus ordusu Kars’tan püskürtülür ve Kars kurtulur. Bu zafer üzerine Sultan Abdülmecit, Kars’ı savunan asker ve sivillere “Gazi” unvanı verir.

‘Kars Nişanı’

Devlet ‘Kars Nişanı’ adlı bir madalya çıkarır. Karadeniz’de işleyen buharlı gemiye “Kars” ismi verilir. Takvim-i Vekayi ve Ceride-i Havadis gazeteleri “Kars Özel Sayısı” çıkarır. Avrupa Kars savunmasıyla çalkalanır. Paris’in açık hava tiyatrolarında kalabalık figüranlı Kars Savunması oyunları sahnelenir. Bu esnada İngiltere, Kanada’ya deniz altından telgraf kablosu döşeme işini bitirir. Bu hattan giden ilk haberlerden biri olarak Kars savunmasıyla Rus Ordusu’nun mağlûbiyeti, Kanada’ya ulaşır. Sir Williams, Kanada doğumlu olduğu için Kars savunması zaferi Kanadalılar için ayrı bir gurur kaynağı olur.

General hatırına

O dönemde Kanada’da ‘Wellington’ isimli iki tane kasaba bulunmaktadır ve aynı isim dolayısıyla postada sürekli sıkıntılar yaşanmaktadır. Kasabanın isminin değiştirilmesine karar verilir. Dönemin gelen ilk telgraflarından biri olan ve onları gururlandıran bu haber, kasabalıların yeni ismi bulmalarına yardımcı olur ve bu kahraman kentin ismini kasabamıza verelim, denir. Bu vesile ile General William Fenwick Williams onurlandırılır ve aynı yıl kasabaya “Kars” adı verilir.”

Haber Merkezi

Etiketler: Kars, Kanada, Wellington
Okunma Sayısı: 8896
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı