"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kanser hastaları: Madem ücretsiz, neden para ödüyoruz?

11 Ağustos 2018, Cumartesi
Bakanlıktan gelen ‘kanser tedavisi ücretsiz’ açıklamalarının uygulamada olmadığını söyleyen hasta yakını, “Açıklamalar ve uygulamalar birbirini tutmuyor. Bu Türkiye’nin sorunu” dedi.

HABER: ÜLKER YILMAZ CABA

ulkery.caba@ye­ni­as­ya.com.tr

Temmuz ayının başında gündeme gelen kanser hastalarının tedavisi için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Kanser hastalarımızın tedavilerini tamamen ücretsiz hale getirdik” demişti. Eşi kanser hastası olan S.Y. açıklamalarla yaşadıklarının birbiriyle uyuşmadığını söyledi.

Tedavi gördüğü hastanenin ve doktorun ismini paylaşmak istemeyen S.Y. hastaneden aldığı hizmetin hâlâ ücretli olduğunu söylüyor. Hastaneye itiraz eden S.Y. “Bakan Sarıeroğlu’nun açıklamalarına göre ücret alınmaması gerekirken, belgeler hastaneye ulaşmamış” dedi. Sağlık Bakanlığına 184 telefon hattıyla ulaşan S.Y. oradaki temsilcilerle arasında geçen konuşma için, “SGK’yı aradım. Orada, yazının olduğunu ancak bu yazının sisteme yansımadığını söylediler. Konuyu araştırıp bilgi vereceklerini ilettiler” dedi. 

İlâçlarda ücret sorunu devam ediyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’ne ilişkin yeni düzenleme Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve düzenlemeyle kanser tedavisi, cerrahisi ve ilâçlarına ilişkin her türlü ilâve ücret ve fark ödemesi kaldırıldı denmişti. Fakat kanser hastası yakınları olanlar bazı ilâçları ücretsiz alamadıklarını ve hastalığın evresi ve türüne göre uygulamaların değiştiğini iddia ediyor.

Sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar ilâçların ücretsiz olmadığını belirtiyor. Bir hasta yakını “Devlet bu ilâçları sadece 2 teşhis için ödüyor. Diğer kanser türleri için ödeme yok. Doktorlar öneriyor. Gecen yıl 2 kür için 25 bin TL ödedik. Kredi çekerek. Hasta yakınlarının yazdıklarının tamamı doğru. Kimse devlet ödüyor falan demesin” şeklinde bir paylaşımda bulundu. Bazı hasta yakınları ise ilâçları alabilecek yardımseverler bulabilmek için reçetelerini sosyal medyadan paylaşıyor. 

Madem ücretsiz neden para ödemek zorunda bırakılıyorum? 

Çağrı merkezindeki temsilcilerin tavsiyesi ise, hastaneye gerekli ödemenin yapılıp, oradan alınan belgeler ile Çalışma Bakanlığının yayımladığı tebliğ doğrultusunda mahkemeye başvurulması oldu. Duruma sitem eden S.Y. “Parayı yatırıyorsun ondan sonra tazmin ediyorsun. Madem kanser tedavisi ücretsiz, benden neden para alınıyor? Madem para alınacak, neden böyle bir açıklama yapılıyor?” sorusunu yetkililere yöneltti. Mahkemeye tedavisi devam ettiği için başvuramayan S. Y. tedavi için sürekli ciddi paralar ödemek durumunda kaldığını söyledi. S. Y son olarak, “Açıklamalar ve uygulamalar birbirini tutmuyor. Bu Türkiye’nin sorunu” dedi.

Bakanlıklar arasında çelişkiler var 

Ablası kanser hastası olan ve mecburen süreci yakından gözlemleyen M. S ise özel hastanelerin kanser tedavileri için ücret istediğini söyledi. Normalde ücretsiz olan özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ise görevlilerin kendilerini onkoloji doktorlarının  muayenesine yönlendirdiğini söyleyen M. S., ücretli olduğu için o doktorlara gitmeyi kabul etmeyince acil servis personellerinin de hastayla ilgilenmediğini belirtiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında iletişim sorunu olduğunu düşündüren bir başka durum ise hastaların SGK’ya yönlendirilmesi. SGK’yı arayan hastalara ise ‘kanser tedavisi özel ve devlet bütün hastanelerde ücretsizdir’ şeklinde bir açıklama yapılıyor. Hastalardan alınan bilgiye göre özel hastaneler kemoterapi tedavilerinden dahi ücret istiyor.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 40309
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Aysun cakar

    17.4.2020 15:06:14

    Ben kanser hastasi biriyim izmir tinaz tepe hastanesinde teravi oluyom benden her gittiğimde 120 tl aliniyo.ve ayri filimler çekilirsen bu ücret 700 veye 800 buluyo hani ontoloji hastalarina bedavadi tedaviler acil kan verilmesi gerek vücudumda kan kalmamis benden 600 tl isdediler tabikide veremedim evde halim yok Yatiyom yasli ailem var babam emekli bu ucretler fazla geliyo bize vurusten baska hastanelerede cikamiyom başbakan bunlar bedava demidti fakat hic bir sey bedava degil Zaten bizim dedavilerimizden aliyorlar sigortadan paralarini birde bizden aliniyo acil bu konuyu el atin lutfen ilginize tsk ederim simdiden ben izmirden aysun cakar saygilar en kisa zamanda bekliyom ilgilenmenizi

  • ALPNUR

    23.1.2020 20:33:37

    gazi üniversite patoloji bölümüne kanser hastası patoloji raporu ve parçaları ileri tetkik için onkoloğumun notuyla birlikte götürdüm.patoloji ye alamayız önce bizim onkolojiye muayene olacaksınız dendi.hastamın ameliyat olduğunu evde olduğunu patoloji raporunu gösterdim. olmayan hasta gazi onkolojide muayene oldu giriş yapıldı iki türlü bakıyoruz hızlı ve rutin denildi.hoca bakar 10 günde hızlı diğeri rutin 30 günde çıkar.240 tl farkla hızlı bakalım. devlet sgk olarak paranızı veriyor bir de muayene kakaladınız .hastam kanser param yoksa ölsün mü.mecbur karttan çektik. sağlık bakanlığı sgk anlaşma yaparken süre belirlesin. özel dr reçetesiyle eczaneden antibiotik alıyorsam niye raporumla patolojıye kayıt yaptıramıyorum.MUAYENE PARASINI MUAYENE YAPMADAN DEVLETTEN NASIL ALIYORSUNUZ......

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı