"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kendileri gibi düşünmeyen herkesi topyekûn hain ilan ediyorlar

08 Ocak 2016, Cuma 15:52
Gazeteci Mehmet Altan, "Dünün mazlumları bugün 'devlet, devlet' diye yırtınmakla kalmayıp bir de âleme nasıl düşünüleceği, nasıl konuşulacağı, nasıl yazılacağı konusunda talimatlar verme küstahlığına kapılıyorlar." dedi.

Mehmet Altan, Özgür Düşünce gazetesindeki köşe yazılarına bugün başladı. Haftada 4 gün yazacağı açıklanan Altan'ın Essalamü Aleyküm başlıklı ilk yazısı şöyle: 

Bir gazete için yazdığım son köşeyazım, sansürlendiği için istifa ettiğim “Denktaşlaşmak” yazısıydı.

17 Ocak 2012’de yazmıştım.

Dört yıl önceki o yazının bir bölümü şöyleydi:

“Dün Denktaş’ın cenaze törenini izlerken daha sonra epey yaygınlaşan ‘Ankaralılaşmak’ sözcüğünü ilk kullandığım zamanı hatırladım. Rauf Denktaş’ın defnedilme sürecinin çoğu mecrada Özel Harp güzellemesine döndüğünü, ‘çözümsüzlük çözümdür’ siyasetinin feraset olarak sunulduğunu görünce acaba siyasal jargonumuza Ankaralılaşmak’ın yanı sıra bir de ‘Denktaşlaşmak’ kelimesini mi eklesek diye düşündüm…”

***

“Ankaralılaşmak…”

“Denktaşlaşmak…”

Sansürlenen o yazıdan bu yana, siyasal iktidarın yönetim anlayışını tanımlamak için ürettiğimiz kavramlar masum kaldı. O zamandan bu zamana Hitler rejimine, Nazizm’e geldik.

Ne vaatlerle başlamışlardı, nerelere geldiler ve nerelere gitmek istiyorlar?

Parti programının hem de hemen başlangıcına, “Özgürlükler demokrasinin temelini oluşturur. Hiçbir bireysel ve kurumsal baskı kabul edilemez” diye yazan AKP, hem siyasal utanmazlıkta hem de programına ihanette kendini aşmaya devam ediyor.

***

Nazi rejimi arzusuna yönelik sinsi adımlar “ifade özgürlüğünü” yok etmekle atılmaya başlandı.

Önce “Havuz medyası” denen “besleme basın” yaratıldı.

Şimdilerde ise güçleri yeterse kendileri gibi düşünmeyen herkesi topyekûn “hain” ilan etme gayretindeler.

Dünün mazlumları bugün “devlet, devlet”diye yırtınmakla kalmayıp bir de âleme nasıl düşünüleceği, nasıl konuşulacağı, nasıl yazılacağı konusunda talimatlar verme küstahlığına kapılıyorlar.

2001 yılında ise parti programına şunları yazıyorlardı: “Çağımız demokrasilerinin vazgeçilmez koşullarından biri, özgür medyanın varlığıdır.”

***

Siyasal İslamcı zorbalığı tabii ki dünya da izliyor.

Örneğin, Avrupa Birliği 2015 İlerleme Raporu bu tepetaklak gidişi bir kez daha kayda geçiriyor:

“İfade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü alanlarında önemli ölçüde gerileme meydana gelmiştir.

İç güvenlik mevzuatı, kolluk birimlerine, yeterli denetim olmaksızın geniş takdir yetkileri tanımak suretiyle, Mart 2014’te hazırlanan AİHS İhlallerinin Önlenmesine İlişkin Eylem Planı’nda ortaya konulan tedbirlerle çelişmektedir. İfade özgürlüğü alanında, belirli düzeyde hazırlıklı olunmakla birlikte, birkaç yıllık ilerlemeden sonra son iki yılda ciddi bir gerileme gözlenmiştir.

Daha önce bazı hassas ve tartışmalı konular serbest bir ortamda tartışılabilirken gazeteciler, yazarlar veya sosyal medya kullanıcıları aleyhinde devam eden ve yeni açılmış olan ceza davaları önemli bir endişe kaynağıdır.

İnternet kanununda yapılan ve Avrupa standartlarından önemli ölçüde geriye gidiş niteliği taşıyan değişiklikler, hükümetin, aşırı geniş kapsamlı gerekçelerle ve mahkeme izni olmaksızın, içeriğe erişimi engelleme yetkisini artırmıştır.”

***

İfade özgürlüğü bu, peki “rahmetli” yargının durumu ne?

“Yargının bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin gözetilmesi sekteye uğramış; hâkimler ve savcılar, güçlü bir siyasi baskı altında kalmıştır.”

Utandıracak tespitler…

Utanma mı?

O da öleli çok oldu.

***

O hâlde yeniden ‘Özgür Düşünce’den başlamalıyız.

İşte ben de öyle yapıyorum.

Rastgele…

“Bediüzzaman çareyi Münazarat’ta anlatmış”

Gazeteci yazar Mehmet Altan: “Eser, dönemin şartlarında demokrasinin, özgürlüklerin, toplumsal sorunlara nasıl çözüm üreteceğinin bugün de feyz alınabilecek bir örneğidir.”

Kürt sorunu ve bu meseleye çözüm arayışlarını konuştuğumuz Gazeteci, Yazar ve Akademisyen Mehmet Altan, her cenahtan insan için tek çarenin hilesiz, hurdasız, tavizsiz bir demokrasi olduğunu söyleyerek, reçetenin Bediüzzaman’ın Münazarat’ında olduğunu belirtti.

http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/bediuzzaman-careyi-munazarat-ta-anlatmis_353730

Okunma Sayısı: 3377
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • talat

    8.1.2016 22:47:49

    Adamın bütün hayatını araştırıp ondan sonra mı dediğine hak vereceğiz Adam Türkiye nin ne hale geldiğini özetlemiş

  • talat

    8.1.2016 21:22:55

    Ali kaya kardeş özgür gündem ile özgür düşünce yi karıştırıyor sun celallenme

  • Tolstoy

    8.1.2016 20:53:46

    Ögür düşüncr gazetesine baktım, oldukça seviyrsiz bir gazete. Hükümete düşmanlık yapacağım diye dine de savaş açmış anlaşılan. Birde öcalanı sempatik gösteren haberleri de hiç tasvip etmedim. Yani hangi gazete de yazdığına da dikkat etmeli bence bir büyük yazar. Tamam havuz medyası da olmasın da, böyle sulu bir garip gazetede de güya hak aranacaksa vay halimize, iyice sapı samanı karıştırırlar bence.

  • HÜSEYİN İLHAN

    8.1.2016 19:06:05

    AKP hükümeti DİN KARDEŞİNİ SİYONİSTE,VATANDAŞINI SİYONİSTE,MEMLEKET VE MİLLETİN MALINI YANDAŞA PEŞKEŞ çekecek kadar den' ileşince herşey normaldir diyorum. Faizi her müslümana bulaştıran,zinayı kolaylaştıran,tezviratı yaygınlaştıran,aklı-selimi iğfal edip kirleten akp sayenizde REZİLLİK VE ZELİLLİK SINIR TANIMIYOR. BERABER YÜRÜYÜN BU YOLLARDA, BERABER SOYUN-SOYDURTUN YAĞMUR GİBİ YOLSUZLUK VE ZAMLARDA, BERABER ÖLÜYOR MASUMLAR EGE,SURİYE,ÜLKE SINIRLARINDA,ATEŞİNİZ BOL,AZABINIZ ŞEDİT OLSUN EMİ AKP.

  • Ali Kaya

    8.1.2016 16:16:22

    Özgür gündem gazetesi PKK'nın yayın organı değil mi? dünün kerli ferli gazetecisi olan Mehmet Altan'ın PKK'nın bir yayın organında kalem oynatması inanılacak bir şey değil,Allah Allah ne oluyoruz ya,PKK bugün için küresel emperyalizmin ülkemiz için oynamakta olduğu oyunun bir maşası değil mi?Cep telefonuma mesaj geldi Sur'da ve Şırnak'ta şehit var diye,sen öz yönetim diye Devlete başkaldıracaksın ondan sonrada hiç bir şey olmamış diye demokrasi havarisi kesileceksiniz, bu saatten sonra PKK denen hainlere destek olanlara Devletimizden acil tedbirler almasını ve anladıkları dilden muamele yapmasını bekliyoruz.Kimlerin canı yandı Allah şehitlerimize rahmet etsin,hainlerede kahretsin diye dua ediyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı