"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Keyfî reddi yargıya taşıdık

13 Temmuz 2017, Perşembe
Yeni Asya Gazetesine yönelik baskılar devam ediyor.

Birçok çalışanının basın kartı yenilenmezken, yeni başvurularda aylardır bekletiliyor. Son olarak Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz’ün 13 Haziran’da yaptığı Hizmet Damgalı Pasaport (gri pasaport) başvurusu ‘takdiren’ reddedilmişti. Bu keyfi uygulamaya yargı yoluyla itiraz edilerek ilgili kuruma dâvâ açıldı. Danıştay Başkanlığına sunulmak üzere İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığına yürütmenin durdurulması talepliyle dâvâ dilekçesi gönderildi.

Takdir yetkisi “keyfi”lik anlamına gelmez

Dilekçe’de “Takdir yetkisi, belirli olguların varlığı halinde, İdarenin serbestçe ya da mevcut seçeneklerinden birini uygun gördüğünce tercih ederek karar alabilme imkanıdır. Takdir yetkisi “keyfi”lik demek değildir. İdare takdir yetkisini kullanırken bazı ilkelere uymak zorundadır. Takdir yetkisi, kamu görevlileri için, hukuk tarafından onlara resmî olarak bazı durumlarda kendi vicdanî kanaatlerine ve iradelerine göre başkalarının vicdanî kanaati veya düşünceleri tarafından sınırlanmaksızın hareket etme iktidarı veya hakkı anlamına gelir, Takdir yetkisi sınırsız değildir. Bu nedenle idare takdir yetkisini kullanırken, keyfi biçimde davranamaz. Gerekli inceleme ve araştırmaları yaptıktan, bunları somut kanıtlarla destekledikten sonra takdir yetkisini kullanmalıdır. Takdir yetkisinin olduğu durumlarda bile idare haklı gerekçe göstermek zorundadır” şeklinde ifadeler yer aldı. 

Yürütmenin durdurulması istendi

Avukatımız aracılığıyla İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığına yapılan başvuruda, “Sürekli Basın Kartı sahibi basın mensubu olmasına rağmen Hizmet Damgalı Pasaport (Gri) başvurusunun reddi  işlemin iptaline, Anayasaya aykırı olarak düzenlenen Basın Kartı Sahibi Basın Mensuplarının Hizmet Damgalı Pasaport Başvurularında Uyulacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönergenin 10/4 maddesinin iptaline, Öncelikli olarak yürütmesinin durdurulması kararı verilmesine, Yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin karşı tarafa yükletilmesine, karar verilmesini, saygılarımla arz ve talep ederim” gibi talepler yer aldı.

Hukuk ve adalet herkese lâzım

Gazetemize yönelik yapılan keyfi uygulamaları değerlendiren Avukat Mustafa Özbek, “Hükümete bağlı tüm kurumların yasaya ve hukuka aykırı olarak kullandıkları takdir yetkileri, keyfilik sınırını aşmış ve tüm yetkiler Yeni Asya aleyhine kullanılmaya başlanmıştır. İnsan haklarına ve hukukun temel ilkeleri ile basın özgürlüğüne tamamen aykırı bu eylemlerin aslında ülkemizin geleceğine darbe olduğunun bilinmesi gerekir. Hukuk ve adalet herkese lâzımdır.

En vahşi kavimlerin bile uyguladığı hukuk varken tüm Yeni Asya aleyhine yapılan hukuksuzlukların ve algı oluşturulmaya çalışılan gayrı ahlâkî propagandanın hiçbir hukuk ve adalet ilkesiyle dayanağı yoktur. Son olarak; gazetelerimizin ve Risale i Nurların  keyfi bir şekilde cezaevlerine alınmayışı da ifadelerimizi teyid etmektedir” şeklinde ifadeler kullandı. 

Haber: Ülker Yılmaz Caba

 

 

Okunma Sayısı: 3394
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı