"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kim bu Tahşiyeciler?

18 Aralık 2014, Perşembe 09:50
Taraf yazarı Mücahit Bilici, son dönemde ismi sıkça anılan Tahşiyeciler grubuyla ilgili bir analiz yaptı.

Mücahit Bilici'nin Taraf'ta yayınlanan yazısından bazı kısımlar:

Nurculuk bir iman hareketidir. İslamın özü olan imana ilişkin hakikatleri merkeze alan bir yenilenme hareketidir. Said Nursi Nurculuğun Risale-i Nur eserleri etrafında oluşan bir okuma ve yaşama pratiği olmasını istediği için mümkün mertebe kendisini aradan çekti. Şahıs bağımlı bir hakikat anlayışını istemedi.

(...)

Bunların bir kısmı Nurculukta klasik bilgiye daha çok yer verdi. Bunun en iyi bilineni Gülen Cemaati’dir. Çoğu kişi bilmiyor olabilir ancak Adnan Oktar da Nurcu kökenlidir. Aynı şekilde bugün Tahşiyeciler olarak anılan grubun manevi lideri konumundaki “Muşli Xoce“ ya da “Hoca Abi” adıyla bilinen Molla Muhammed Doğan da Nurcu kökenlidir. Doğan ve cemaati, resmi propaganda metinlerinde Bediüzzaman’ın talebelerinden Hulusi Bey’in talebesi olan alalade bir Nur cemaati gibi sunulsa da hakikat bu değildir.

28 Şubat döneminde ortaya çıkan Aczmendiler grubunun başındaki Müslüm Gündüz de Hulusi Bey’in derslerine gitmiş biridir ve onun grubundan da alalade bir Nur cemaati gibi bahsetmek doğru değildir. Tahşiyecilerin lideri nasil bir profile sahiptir? Uzaktan gözlemim şudur: Molla Muhammed Doğan, Kürdistan’daki medrese geleneğinden gelen, klasik ilimlere vakıf bir zattır. Bu ilmi vukufiyet ve samimiyetine rağmen, eski çağlardan gelmiş skolastik bir kişiliktir. Günümüz dünyasına nüfuz eden bir birikim ve ilme sahip değildir. Tesettürü sadece çarşaf, demokrasiyi de küfür rejimi olarak görecek kadar vakıa’dan ve gerçeklerden kopuktur. Yenilenmemiş yasayı bilip, mahkemeye gelen vaka hakkında bilgi sahibi olmayan hakimin hükmü geçerli olmaz.

Molla Doğan’ın konumu biraz böyledir. Peki cazibesi nerden geliyor ve etrafında kimler var? Doğan, Kürdistan’da kendi halinde biri olarak kalacakken İstanbul’da bir cazibe merkezi haline geldi. Çünkü Nurcu grupların İstanbul’daki gazete, yayınevi gibi çeşitli kurumlarını yöneten elitlerin çoğunlukla siyasi ama bazan da kişisel çekişmelerle bölünmeleri ve gerçekten de bazan Bizans entrikalarını çağrıştıran hamlelerle didişmeleri dolayısıyla bazı kişiler piyasada boşta kaldılar.

(...)

Özetle bir dönem Yeni Asya gazetesinde hararetli yazılar yazan Mustafa Kaplan gibi müfrit kişiler ve İstanbul’da yükselen ancak dindarlık dolayısıyla kentin nihilizminden sakınıp İslami özgünlük arayan bazı işadamları ve profesyoneller Doğan’ın etrafında toplandılar. Klasik İslami bilgi ve kesinliğe susamış ve özgünlük hasreti çeken bazı eski ortodoks Nurcular bir asla rücu, İslami esaslara dönüş halet-i ruhiyesi içinde faaliyet göstermeye ve yayınlar yapmaya başladılar. Tahşiye yayınları buna tekabül ediyor. Radikal oldukları, Bin Ladin’e sempati gösterdikleri, Nurculukla ilgisi olmayan aşırılıklara sahip çıktıkları doğrudur. Ancak silahlandıklarına ihtimal vermiyorum. Şu kadarını söyleyeyim: Nurcu kökenden gelip sonra çok garip suretlere giren çeşitli gruplar oldu. Fakat hiçbiri Tahşiyeciler kadar şaşırtıcı gelmedi.

Kaynak: Taraf

Okunma Sayısı: 16475
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • kemal doğan

    22.3.2016 12:13:52

    sahtekarların gerçek yüzü ortaya çıktıkça daha çok şaşıracaksınız!

  • İsmetullah Güler

    21.12.2014 15:46:45

    Fikre tahammül edelim dostlar.

  • Polat

    19.12.2014 09:40:35

    Çavdari kardeş, boş boş konuşma.Mücahit Bilici yi bilen biliyor!Mücahit hocanın Yeni Asya'dan feyz aldığı yıllarda belki sen Nurculuktan da bihaberdin!

  • Aziz

    18.12.2014 23:22:01

    tarafın gözünden haber yapacagınıza neden kendi yazarlıgınızıda yapmış olan Bünyamin Ateş ve Mustafa Kaplan hakkında kendi araştırma ve fikrinizi yazamıyorsunuz.

  • refik

    18.12.2014 18:21:31

    Gülen'e sormalı bu soruyu, zira bu örgütün mucidi kendileri. Adamlar kendilerine tahşiyeci felan demiyor. Operasyon medyası olan Gülen medyası "tahşiye mahşiye, rahle mahle..." Anladılar onu.

  • Hüseyin İLHAN

    18.12.2014 16:45:21

    Bizler aziz üstadımızın iman hakikatleri ile inşallah imanımızı sonrada evlat ve akrabai taalukatımızı sonrada komşu ve yakin insanlarımızı MÜSBET HAREKET,MUHABBET FEDAİSİ olarak kucaklayarak bu hakikatlere ısındırmışızıdır.Bu hale YENİ ASYA neşriyatı ile GÜR SEDA olarak destek olmuş ve bugüne kadar HAMDOLSUN pek fahiş hatalar yapmamıştır. Bilhassa risalei nurları siyasetine bezirgan yapanların şu an YASAK KOYDUK larını göremeyecek ve idrakten aciz olanlara rabbimden basiret,feraset ,insaf,iz'an ve vicdan sahibi olmalarını niyaz ediyorum.Çünkü bunları kaybedenlerin çavdar sapı gibi savrulup kah çamura kah sel sularında heba olduklarını müşahede ediyoruz.RABBİM BİZLERİ İSTİKAMETTE DAİM VE SABİT KILSIN İNŞAALLAH.

  • çavdari

    18.12.2014 16:01:32

    "Yahu bu çavdari kardeş ne zamana kadar böyle çavdar ekimine devam edecek? " Ektiğimiz çavdarlar istikbal baharlarında sümbüllenene ve akıllarda hakikat tohumlarını çatlatıp boy verdirene ve o ürünlerden çıkan hakikatler ağızdan ve kalemlerden sadır olana kadar. Ne yapayım, ben kışta ektim belki siz yazın toplarsınız, harmani bey.

  • refik

    18.12.2014 15:53:55

    Fikre tahammülü olmayıp kişilere sataşmanın acizlik durumu konusunda yeri nasıldır: "Küçük beyinler kişileri tartışır..." FG'nin diyalogçuluğunu da analiz etmeli değil mi? Rusya'da masalarda şarap sahnede Kur'an tilaveti FG'nin diyalog toplantısı. Çan sesleri ve Ezan sesinin üst üste getirildiği Mardin'de yapılan dinlerarası diyalogçuluk. Biz de diyalog kurulmalı diyoruz ancak FG'nin diyalogçuluk panellerinde konuşmayı da ihmal etmedik. O zaman davadan yanlışları ayıklamalı. Taraf yazar mı ki bunu YA'da alıntılasın?

  • harmani

    18.12.2014 15:26:07

    Yahu bu çavdari kardeş ne zamana kadar böyle çavdar ekimine devam edecek? Kış geldi, gına geldi. Yetmez mi?

  • şahin tokmak

    18.12.2014 12:27:25

    2-Dik durdun, aç kaldın, açık vermedin. Okuyanın çalındı, mevcutla iktifa ettin. Kemiyet keyfiyet dedin. Her ihtilal sana uğradı, ya benimlesin yada hayat hakkın yok dediler. Ama bildiklerini bilmezden gelen menhus ruh sahipleri ve kandırılmış olanları bilmiyorlardı ki, (aslında biliyorlar ama bilmiyormuş numarası yapıyorlar) Hayatı veren ömrü biçen Allah dan başkası değil. Halen senin sebebi vücudunu ortadan kaldırmak isteyen, ahmak dostların var. Yeni asya kapansa, bitse de biz haklı olsak diye. Keşke, hatalar olmasa, yada hatalardan ders alınsa, alınmıyor. Sen temsil ettiğin şahsı maneviyi bugüne kadar "tavizsiz olarak" getirdin, bundan sonrasıda inşallah kıyamete kadar gidecek.

  • şahin tokmak

    18.12.2014 12:27:15

    YENİ ASYA SEN Kİ(!) HEM İMPARATORLUK HEM TEK PARTİ HEM CUMHURİYET VE DEMOKRASİ GÖRMÜŞ; İnsanlığın kurtuluşunun doğru İslamiyet'le olacağını dünyaya ilan etmiş, BEDİÜZZAMAN ın bugün ki şahsı manevisinin bir Veledi Nuranisisin. Seni anlamak istemiyorlar. Anlıyorlar da, yine de seni anlamak istemiyorlar. Seni anladıklarında; geçmişleri; geçmişteki "gelene ağam, gidene paşam" halleri önlerine gelmekte. Sen Hakk'ın hatırı âli dedin. Kurulduğun günden beri rahat yüzü görmedin. Gelen seni yok etmeye çalıştı, giden seni yok etmeye çalıştı.

  • gündüz

    18.12.2014 12:10:45

    Ne ekersen onu biçersin, derler. Soruyorum: ÇAVDAR eken ne biçer? Herhalde ÇAVDAR biçmez. ÇAVDAR'ın ettiği de ektiği de kendine. Başka kapıya, vesselam...

  • şahin tokmak

    18.12.2014 11:38:36

    2- Avcı hattındaki yeni asya nur cemaatlerinin içinde en çok hırpalanan en çok zulüm görendir. Ama yeni asya müspet hareketle cemaatini hep ülkenin bütünlüğü ve beraberliği için üstadından aldığı müsbet hareketi düstur edinerek hizmetlerini yürütmektedir.

  • şahin tokmak

    18.12.2014 11:38:27

    Yeni asya bu hareketlerden ençok zarar görendir. Müslüm olayı sırf nurcuların önünü kesme olayı idi. hem Kocatepe mevlidleri, hem cemaatin imtiyaz sahibi, yazarları ve çalışanları bu adamlar yüzünden hapis yattılar. kimseyede eyvallah demediler. Mustafa Kaplan ve arkadaşları ise ayrı bir sorun. 1980 li yılların sonunda çıkarılan bir yakın tari ansiklopedisi yeni asya cemaatinin gazetesini, binasını ve birçok çalışanını kaybettiği süreç olmuştur. Bu yeni asya cemaati yine büyük bedel ödeyerek yakın tarih ekibine sahip çıkmıştır. Müesseselerini kaybetmek uğruna da olsa. Ama bu yakın tarih ekibi 1992 yılında gazetedeki köşelerini bırakıp kaçmışlardır. Yine yeni asya haklı olarak cemaatinin desteğiyle ve okuyucusunun çoğu gazetede yazılar yazarak hizmetine devam etmiştir. Olaylar Süfyan ve Mehdi üzerinde cereyan etmektedir.

  • süleyman

    18.12.2014 11:32:24

    93 yılı öncesinde Yeni Asya'da kelam serdeden kalem oynatan ve bir yazarımızın tabiri ile köşe dolduruculuğu yapan kişilerin Yeni Asya'dan savrulduktan sonra dikkat ayrıldıktan sonra demiyorum savrulduktan sonra kazara yolları başka yerlere, kişilerle kesişmiş olabilir. Bu durumları Yakın Tarih'in bünyedeki yazarlarının değerlendirmelerini ve o günler hakkında gerekli etüdü yapmalarını beklemek hakkımızdır diye düşünüyorum. Hususan, Salihoğlu ve Ferşadoğlu ağabeylerimden beklemekteyim. Zülfüyare dokunsa bile biliyorum ki sizler eğilip bükülmeden hakikate ışık tutarsınız.

  • refik

    18.12.2014 11:14:07

    "Şu kadarını söyleyeyim: Nurcu kökenden gelip sonra çok garip suretlere giren çeşitli gruplar oldu. Fakat hiçbiri Tahşiyeciler kadar şaşırtıcı gelmedi." Niye FG hiç mi şaşırtmıyor sizi? Adamın ne olduğu bile belli değil. İsrail-Vatikan-CIA-ABD ekseninde dönen dolaplar... Bu yazıyı yazan kişiye sormalı Gülen bugün ABD'den kendi isteğiyle dönebilir mi? Taraf gazetesine de bir çift söz yaptığın tetikçiliğin haddi hesabı var mı?

  • çavdari

    18.12.2014 10:46:11

    Yeni Asya, bir zamanlar (öğrendiğim kadarıyla) baş yazarlarından olan bir abi hakkında analiz yapamadı da bu tuhaf analizi yapan Taraf yazarının yazısından mı medet umdu? "Radikal oldukları, Bin Ladin’e sempati gösterdikleri, Nurculukla ilgisi olmayan aşırılıklara sahip çıktıkları doğrudur" bunlara inanalım mı? Taraf, YA'dan daha iyi mi bilir Tahşiyecileri? ne günler göreceğiz daha....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı