"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kınamayı mahkeme kaldırdı

26 Temmuz 2017, Çarşamba
Barış için Akademisyenler bildirisine imza atan doçentin kınama cezası Diyarbakır 1’nci İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldı.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde görev yaparken Barış için Akademisyenler inisiyatifinin 2016 yılında açıkladığı ‘Bu suça ortak olmayacağız’ bildirisine imza atan akademisyenlerden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Oğuz Sinemillioğlu’na üniversite yönetimi tarafından verilen kınama cezası, Diyarbakır 1’nci İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldı.  Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Oğuz Sinemillioğlu, Barış için Akademisyenler İnsiyatifi tarafından 2016 yılı Ocak ayında açıklanan ve bin 128 akademisyenin imzaladığı ‘Bu suça ortak olmayacağız’ bildirisine imza attı. Bildirinin açıklanmasının ardından Dicle Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Sinemillioğlu hakkında idari soruşturma başlatıldı. İdari soruşturma sonunda, 24 Haziran 2016 tarihinde Sinemillioğlu hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca, uyarma cezası gerektiren eylemi nedeniyle, daha önce 2 kez uyarı almasından dolayı bir üst ceza olan kınama cezası verildi. 

AVUKAT CEZANIN İPTALİNİ İSTEMİŞTİ

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Oğuz Sinemillioğlu, kınama cezasının tebliğ edilmesinin ardından Eğitim-Sen avukatı İbrahim Afşar aracılığı ile Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi’nde karara itiraz etti. Mahkemeye verdiği dilekçede Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’nün verdiği kınama cezasının hukuka aykırı olduğunu belirten Afşar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun hükümlerinin, müvekkili hakkında uygulanamayacağını savundu. Yüksek Öğretim Kanunu’nun disiplin cezalarını düzenleyen maddesinin 2’nci fıkrasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirten Afşar, Anayasa Mahkemesi kararıyla Yüksek Öğretim Kurumları yönetici, öğretim elemanı ve memurlarınin disiplin yönetmeliğinin dayanaksız hale geldiğini kaydetti. Müvekkilinin ifade hürriyeti kapsamında barış talebini içeren metne imza attığını ve soruşturmada izlenen usulün adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini vurgulayan Afşar,disiplin cezasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa ve YÖK kanunu ile mevzuata aykırı olduğuni ileri sürerek, iptal edilmesini istedi.

REKTÖRLÜK DİSİPLİN CEZASINI SAVUNDU

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü tarafından dava dosyasına gönderilen savunma dilekçesinde ise Mustafa Oğuz Sinemillioğlu hakkında yürütülen disiplin soruşturmasının yasaya uygun olduğu, gerekli savunmanın alındığı, delillerin incelendiği belirtildi. Dicle Üniversitesi Rektörlüğü Avukatı Sibel Ateş dilekçesinde soruşturma raporunda teröre destek veren bin 128 akademisyen başlığıyla basında yer alan bildiriye davacının imza attığını ve basın açıklamasında bizzat bulunduğunun belirtildiğini kaydetti. Bilimsel kanıtlara dayanmayan, problemli ve tartışmalı bir metne imza atmanın ve bu metnin kamuoyuna duyurulmasında bizzat bulunmanın, devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışları yansıttığını vurgulayan Ateş, disiplin cezası verilmesinin hukuka uygun olduğunu, İdare Mahkemesi’nin yerindelik denetimi yapamayacağı ileri sürerek, davanın reddedilmesini talep etti.

MAHKEME İPTAL ETTİ

Dava ile ilgili kararını açıklayan Diyarbakır 1’nci İdare Mahkemesi, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Oğuz Sinemillioğlu hakkında verilen kınama cezasının iptaline karar verdi. Kararın gerekçesinde, üniversite öğretim üyesi olan ve YÖK kanununa tabi olan davacı Sinemillioğlu hakkında, 657 sayılı kanunun disipline ilişkin hükümlerinin uygulanmasına olanak bulunmadığı ifade edildi.

DHA

Etiketler: diyarbakır,
Okunma Sayısı: 2502
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı