"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kişisel politikalar krizi derinleştirdi

21 Ağustos 2018, Salı
Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Berk Esen, “Hem Erdoğan hem de Trump çok kişisel bir dış politika takip ettikleri için sürekli krizi arttırıcı açıklamalar yaptılar. İki ülke diplomatları da krizi düşürecek adım atamadıkları için şu anki noktaya gelindi” dedi.

Türk–Amerikan ilişkilerinde tabloyu yorumlayan Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dr. Berk Esen’e göre; Rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılsa bile iki ülke arasında artık ciddi bir kriz durumu yaşanıyor ve ortaklık ilişkisinden uzaklaşılıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’ye yönelik yaptırımlar uygulama kararına imza atmasına neden olan Rahip Brunson’ın tutukluluk durumunda bir değişiklik yok. Şimdi ‘Türk–Amerikan ilişkilerinde gelecek günler nasıl şekillenecek?’ sorusu gündemde. Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Dr. Berk Esen, ilişkilerde adeta Brunson vakasıyla patlama noktası yaşandığını belirterek, ABD ve Türkiye’nin birbirinden vazgeçme eğiliminde olduğunu ifade etti.

Krizi arttırıcı açıklamalar yaptılar

Dr. Esen, ABD’deki kısmi kongre seçimi ve Türkiye’deki yerel seçimler takvimini de anımsatarak, sadece Trump değil Türkiye’de de benzer şekilde Erdoğan’ın izlediği dış politika yaklaşımına dikkat çekiyor. Esen, hem ABD hem de Türkiye’nin artık ikili ilişkilerini sorguladıklarını da vurguluyor. Esen, “Açıkçası ilişkilerdeki krizi, ‘Rahip krizi’ ile derinleştireceklerini düşünmüyordum fakat iki taraf da hem Erdoğan hem de Trump çok kişisel bir dış politika takip ettikleri için sürekli krizi arttırıcı açıklamalar yaptılar. İki ülke diplomatları da krizi düşürecek adım atamadıkları için şu anki noktaya gelindi. Kısa vadede olumlu bir gelişmenin olacağını öngörmüyorum çünkü Amerika’da Kasım ayı başında ara seçimler yapılacak ve Trump seçimlerden önce Rahip Brunson’ın serbest bırakılmasını sağlayarak kendi kamuoyunda bir artı puan kazanmak isteyecektir” dedi.  

Son derece kritik bir noktaya doğru gidiyoruz 

“Dolayısıyla (Trump) kamuoyu gündemine sürekli getirerek konuyu sıcak tutacaktır” diyen Esen “Buna karşılık aynı şekilde Erdoğan yönetimi de çok sert pozisyon aldıkları için geri adım atmaları durumunda siyasi destek kaybedecekleri için onlar da aynı böyle bir yolu takip etmeyecek. Böyle bakıldığında her iki ülke de görece küçük bir konu üzerinden ilişkilerini kriz noktasına getirdi. Kısa vadede çözülmeyecektir çünkü iki ülke çok ciddi güven krizi yaşıyor. Türk–Amerikan ilişkilerinde son derece kritik bir noktaya doğru gidiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Brunson’ın serbest kalması çözüm olmayabilir

Türkiye’nin Rusya başta olmak üzere diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirme çabasını da vurgulayan Esen, “Türkiye, Rusya’yla birlikte özellikle Suriye’de ortak adımlar atmaya başlamış durumda. Şu an itibariyle Türkiye’nin S-400 hava füze savunma sistemi alacağı görünüyor. Amerika’nın mali yaptırımlar yanında F-35 uçaklarına getirdiği bir ambargo var. Dolayısıyla Türkiye–ABD ilişkileri çok farklı konularda kriz yaşadığı için Brunson’ın serbest kalışıyla çözüm bulunacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

Haber Merkezi

Etiketler: Türkiye, ABD, kriz
Okunma Sayısı: 1293
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı