"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kitap yasaklama kararına itiraz

14 Ekim 2017, Cumartesi 17:10
Türkiye Yayıncılar Birliği, bazı kitapların yasaklanmasına itiraz ederek bir açıklama yayınladı. Açıklamada şöyle denildi:

“Kahta/Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Kahta Sulh Ceza Hâkimliği 02.10.2017 tarihinde, Belge Yayınları’nın yayımladığı Faysal Dağlı’ya ait Birakuji (Kürtlerin İç Savaşı), İletişim Yayınları’nın yayımladığı Fehim Taştekin’e ait Rojava Kürtlerin Zamanı ve Tutku Yayınevi’nin yayımladığı Aytekin Gezici’ye ait Kürt Tarihi isimli kitaplar hakkında gerekçe göstermeden “satış ve dağıtımın yasaklanması ve el konulması” kararı vermiştir. Söz konusu karar ilgili yayınevlerine tebliğ edilmeden belirli illerde infaza başlanmış ve kitapların satışı engellenmiştir.

Toplatma kararı verilen kitaplardan Birakuji (Kürtlerin İç Savaşı) ilk kez 1994 yılında, Rojava Kürtlerin Zamanı 2016 yılında, Kürt Tarihi isimli kitap ise 2013 yılında basılmıştır. Kitaplara ilişkin alınan her yasak kararıyla Anayasamızda güvence altına alınan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti hakkına müdahale edilmekte, demokratik toplum ilkesi zarar görmektedir. Bu yasak kararları aynı zamanda halkın bilgi alma hakkını da sınırlamaktadır.

Türkiye Yayıncılar Birliği olarak, temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasındaki anayasal ölçütlerin aşılarak düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti hakkına müdahale edilmesine, yasaklama ve toplatma kararlarıyla halkın bilgi edinme hakkının sınırlandırılmasına karşı olduğumuzu ve bu tasarrufların demokratik toplum ilkesine zarar verdiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bu konuda mahkemelerimizin daha özenli yaklaşımına ihtiyacımız var.

Kâhta Sulh Ceza Hâkimliği’nin “satış ve dağıtımın yasaklanması ve el konulması” kararının kaldırılmasını talep ediyor ve herkesi düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti hakkına daha özenli yaklaşmaya davet ediyoruz.”

Etiketler: cezaevi, kitap, yasak
Okunma Sayısı: 2203
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı