"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Köklü değişime ihtiyaç var

29 Ocak 2015, Perşembe
ASO Başkanı Özdebir, Türkiye’nin yüksek büyüme potansiyelini açığa çıkarabilmesi için başta eğitim ve hukuk sistemi olmak üzere birçok alanda köklü reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’nin yüksek büyüme potansiyelini açığa çıkarabilmesi için başta eğitim ve hukuk sistemi olmak üzere birçok alanda köklü reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. ASO’nun ocak ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, bölgede Türkiye’yi doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyecek gelişmeler yaşandığını belirten Özdebir, 2015 yılı büyüme rakamlarından endişe duyduklarını kaydetti. Küresel ticaretin yavaşlaması ve ihracat pazarlarındaki daralmanın, net ihracatın büyümeye katkısının negatif olacağını gösterdiğine işaret eden Özdebir, “Bu şartlarda 2014 yılı büyümesi yüzde 3’ün altına düşecektir. Ancak bizi endişelendiren 2015’teki büyümedir. 2015 yılına dezavantajlı başladık. Dolar-avro paritesindeki gelişmeler bizi olumsuz etkilemektedir. Parite’deki 1 puanlık düşüş, yıllık ihracatı 550, ithalatı ise 650 milyon dolar düşürmektedir” diye konuştu.

Düşük büyüme toplumu olumsuz etkiler

Özdebir, üretim ve yatırım ortamını iyileştirecek tedbirler alınamazsa, Türkiye’nin düşük oranlarda büyümeye devam edeceğini ifade ederek, “Düşük büyüme, yatırım şevkini ve gelecekteki ekonomik büyümeyi de olumsuz etkileyecektir. Türkiye’nin böyle bir kısır bir döngüye kapılması kabul edilemez. Çünkü düşük büyüme ve yüksek işsizlik, toplumsal huzuru da olumsuz etkileyecektir” değerlendirmesinde bulundu. Yabancı yatırımları ülkeye çekmek, yerli yatırımcıyı yeniden şevke getirmek için Türkiye’nin yeni bir hikâyeye ihtiyacı olduğuna işaret eden Özdebir, şunları kaydetti: “Ülkemizin gerçek potansiyelini açığa çıkarmak için öncelikle bir zihniyet değişimine ihtiyaç vardır. Bu değişim, müteşebbisi her şeyin merkezine koymakla başlamalıdır. Türkiye’nin yüksek büyüme potansiyelini açığa çıkarabilmesi için eğitim sisteminin de mutlaka yeniden kurgulanması gerekmektedir” diye konuştu. 

Yeni sanayi yatırımı yok denecek kadar az

Türkiye’de yatırım harcamalarının azalmakta olduğunu ifade eden Özdebir, “Kasım ayı itibariyle bu yıl ülkemize gelen yabancı doğrudan yatırım miktarı 11 milyar dolardır. Yabancıların sanayiye yaptıkları yatırımlar şirket satın almaları biçiminde olmaktadır. Yeni sanayi yatırımı yok denecek kadar azdır” sözleriyle yabancı yatırımcının neden yeni yatırımlar yapmadığı konusunda düşündürücü tespitlerde bulundu. Bir ülkedeki hukuk sisteminin yabancı yatırımlar açısından öneminin büyük olduğunun altını çizen Özdebir, hukuk düzeninin sağladığı güvence olmadan yabancı yatırımcı kendisini güvende hissetmeyeceğini söyledi. Özdebir, “Bu nedenle de yatırım yapmaktan çekinecektir. Yabancı sermayenin ülkemize gelmesi için her şeyden önce hukuk sistemimizi batı standartlarına yükseltecek reformları yapmamız gerekmektedir” dedi.  Ankara / aa

AA

Okunma Sayısı: 1003
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı