"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kritik 15 Temmuz davası yarın başlıyor

08 Ekim 2017, Pazar 12:15
15 Temmuz darbe girişimi sırasında, aralarında Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da bulunduğu 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin haklarında 37'şer kez ağırlıştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan 135'i tutuklu 143 sanık, yarın ilk kez hakim karşısına çıkacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcılarından Hikmet Pak ile Bülent Başar tarafından hazırlanan ve İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen bin 52 sayfalık iddianame kapsamında açılan davada sanıklar, Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısında yer alan binada yapılan büyük duruşma salonunda yargılanacak.

İddianamede, adı darbe girişiminin ardından "15 Temmuz Şehitler Köprüsü" olarak değiştirilen Boğaziçi Köprüsü'nde darbe girişimine tepki gösteren ve sanıklara müdahale eden vatandaşların üzerine tabanca ve uzun namlulu silahlarla ateş edilmesi ve konuşlanan tanklardan birinden dört kez top atışı yapılması sonucunda ikisi polis memuru, aralarında reklamcı Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da bulunduğu 32 sivil vatandaş olmak üzere şehit olan 34 kişi "maktul", 424 kişi ise "müşteki" olarak yer alıyor.

Şehitlerin otopsi sonuçlarına da yer verilen iddianamede, Erol Olçok'ta, uzak atış bir ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasının tespit edildiği, bunun da öldürücü nitelikte olduğu, Abdullah Tayyip Olçok'ta ise iki ateşli silah mermi çekirdeği giriş yarası görüldüğü anlatılarak, bunların da tek başına ölüm meydana getirir nitelikte olduğu kaydedildi.

Darbe kalkışması esnasında darbecilerin İstanbul'daki stratejik öneme sahip kurum ve kuruluşları hedef aldıkları anlatılan iddianamede, yapılan toplantılarda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü ele geçirerek İstanbul trafiğinin kontrol altında tutulması görevinin Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı'na verildiği, 2. Zırhlı Komutanlığı'nın da bu birliğe takviye olması yönünde karar alındığı belirtildi.

İddianamede, köprüyü kontrol altına almak için Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı'ndan saat 21.23'te hareket eden sanıklardan oluşan askeri birliğin, 21.52'de ulaştıkları köprüde trafiği kapattığı, vatandaşların üzerine silah ve topla ateş ettiği, 8 saat 23 dakika sonra 06.15'te de teslim olduğu ifade edildi.

Olay günü saat 21.00 sıralarında alarm verilmesi üzerine Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı'nda bulunan tüm rütbeli personel ile askeri öğrenci, er ve eratın kamuflajlı şekilde okul içtima alanında toplandıkları, Okul Komutanı Kurmay Albay Mürsel Çıkrıkçı'nın personele hitaben bir konuşma yaparak "Ordu yönetime el koymuştur, herkes emirleri riayet edecektir, etmeyen rütbeli, asker fark etmez ellerinden silahları alınıp gereği yapılsın." şeklinde sözler söylediği belirtildi. 

"Avrupa'ya geçiş istikameti 22.00'de kapatıldı"

İddianamede, saat 21.29'da sanıklar eski Yüzbaşı Sabri Gür ve İsmail Bay'ın sevk ve idaresindeki bir kısım sanığın saat 21.23'te sıralarında eski Yarbay Turgay Ödemiş'in emir ve komutası altına girerek Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı'ndan intikal ettikleri köprüyü kontrol altına almak için Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş istikametini saat 22.00 sularında kapattıkları ifade edildi.

Bu saatten itibaren sanıklar Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan'ın emir ve komutasındaki askerlerin ilk etapta gişeler kısmında, devam eden saatlerde Beylerbeyi köprü ayağında konuşlandırıldığı aktarılan iddianamede, askerlerin bir kısmının gişeler kısmında kalarak trafiği yönlendirdikleri, vatandaşlara sıkıyönetim ilan edildiğini söyleyerek evlerine göndermeye çalıştıkları kaydedildi.

İddianamede, Beylerbeyi Sarayı önünde kalan sanık Ahmet Taştan'ın buradaki kolluk görevlilerine "Türkiye genelinde sıkıyönetim ilan edildiğini, sokağa çıkma yasağı olduğunu ve yönetime el konulduğunu" söyleyerek, müşteki polisler Mustafa Demir ve Mehmet Kutlu'nun beylik tabancalarını silah zoruyla aldığı belirtildi.

Polislere "silahları teslim etmeyin" anonsu

İddianamede, saat 23.20 sıralarında köprü üzerinde bulunduğu yöne doğru ters yönden gelen vali korumaları müştekiler Şafak Kurul ve Ferit Bozkurt'un tabancalarının ve telsizlerinin alınarak silahlarına el konulduğu ve birbirlerine kelepçelendikleri, yine köprülerden sorumlu şube müdürlüğündeki polis memurlarının silahlarına el konulmaya çalışıldığı anlatılarak, "Bu durumu öğrenen İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın telsizle tüm birimlere kesinlikle silahlarını vermemeleri gerektiğini anons ettiği ve emniyetten çıkarak duruma el koymak üzere 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne doğru hareket ettiği anlaşılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü binasına ve gişelere doğru tertibat alan ve olay yerine ilk gelen 2 askeri araçtaki sanıkların, Turgay Ödemiş ve Ahmet Taştan'ın emriyle atış pozisyonu alarak saat 23.49'da ateş etmeye başladığı belirtilen iddianamede, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan takviye amaçlı çıkan askerlerin de E-5 Karayolu'nun 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne katılım yoluna gelmeden o bölgedeki kolluk görevlilerinin yanında durarak teslim oldukları aktarıldı.

İddianamede, tank komutanı Üsteğmen Vedat Yıldız tarafından telsizle kolluk kuvvetlerinin araçlarının ezilmesi talimatı verildiği, kışladan çıkış yapan diğer tanklar ve zırhlı araçların intikale devam ederek köprüye saat 00.36 sıralarında ve sonrasında peyderpey ulaştıkları, Ödemiş ve Ahmet Taştan'ın emir komutasına girerek köprü üzerinde değişik noktalara konuşlandıkları vurgulandı.

Darbe girişimine karşı tepki göstermek amacıyla saat 00.40 ve sonrasında Boğaziçi Köprüsü'ne gelen çok sayıda vatandaşın, kolluk görevlileriyle tank ve zırhlı araçların bulunduğu yere ulaştıkları, saat 01.05 sıralarında darbeye tepki göstermek üzere hem Avrupa ve Anadolu ayağında toplanan halktan bir kısmının da tank ve zırhlı araçların bulundukları yere doğru ilerledikleri ifade edildi.

Ödemiş ve Ahmet Taştan'ın "ateş edilmesi" yönündeki emirlerine uyularak havaya, yere ve vatandaşların üzerine doğru ateş edildiği anlatılan iddianamede, saat 01.27 sıralarında Emniyet Müdürü Çalışkan ve vatandaşların gişelere doğru yürümeye başladıkları, sanıkların yoğun şekilde ateş etmesi sonucu birçok vatandaşın şehit olduğu ve yaralandığı aktarıldı.

İddianamede, bu sırada Çalışkan'ın yakın koruması Münür Alkan'ın şehit edildiği, koruma amiri olan Mehmet Omay ve Özel Kalem Müdürü Özgür Taşdemir'ın yaralandığı kaydedildi. Yaralılara yardım etmeye çalışan vatandaşlara da sanıkların ateş ettiği anlatılan iddianamede, bu sırada da sivillerin şehit olduğu ifade edildi.

Toplamda 4 tank atışının da yapıldığı vurgulanan iddianamede, saat 06.15 sıralarında askeri birliği sevk ve komuta eden Ödemiş'in, diğer rütbeli sanıklar Ahmet Taştan, Astsubay Başçavuş İbrahim Gül ve Astsubay Sait Özkahya ile konuştuktan sonra teslim olmaya karar verdiği belirtilerek, sanıkların tüm teçhizatlarını bıraktıktan sonra ellerini kaldırarak teslim olduğu aktarıldı.

İddianamede, köprüdeki sanıkları komuta eden eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan'ın kurmay yarbaylar Mürsel Çıkrıkçı ve Muammer Aygar'dan emir ve talimat aldıkları vurgulanarak, HTS kayıtlarına göre Ödemiş'in Çıkrıkçı ile 8, Aygar'la 30 kez telefon görüşmesi yaptığı anlatıldı.

İstenen cezalar 

İddianamede, aralarında subayların da bulunduğu 30 rütbeli asker, 47 askeri öğrenci olmak üzere toplam 135'i tutuklu 143 sanığın, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ile "kasten öldürme" suçlarından 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

Ayrıca bazı sanıkların ''silahla kasten yaralama'', "kasten öldürmeye teşebbüs'', ''mala zarar verme'' ve ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' suçlarından değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmaları öngörüldü.

Önlemler ve duruşma

Bu arada, Mahkeme Heyetinin kararı doğrultusunda, yarın duruşma salonu içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemleri alınacak.

Mahkeme ayrıca tutuksuz sanıkların da duruşmaya gelmesi için tebligat çıkardı.

Duruşmada öncelikle sanıklar hakkındaki suçlamalar okunacak, ardından rütbeye göre savunmalar alınacak.

***

15 Temmuz Davaları sürecinde öne çıkan haberleri okumak için tıklayınız:

Eski yarbay Uçum ve astsubay Özsıcak'ın cezaları belli oldu

"Hero" tişörtlü suikast timi sanığının cezası belli oldu

Erdoğan'a suikast girişimine ilişkin davada karar belli oldu

Türk Telekom'u işgal davasında karar açıklandı: Müeebbetler ve beraatler var!

15 Temmuz sanığı 3 eski komutan hakkında karar

Erdoğan'a suikast girişimi davasında son durum?

Kara Harp Okulu soruşturmasında yeni tutuklama kararı

İstanbul'daki polisler hakkında 15 Temmuz ile ilgili ilk karar

Kritik Akıncı Üssü davasında ara karar açıklandı

Erdoğan'a suikast girişimi davasında sanık Güçlü'den ''hero'' açıklaması

Erdoğan'a suikast girişimi davasında sanık Uçum'dan ilginç savunma

Şehit Ömer Halisdemir davasında ara karar açıklandı

''Kral kim onun peşine düşün. Bu kadar adamı kim organize etti?''

"Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Bırakın NATO'yu, NATO kimmiş"

Marmaris darbe girişimi dâvâsı Mahkeme Başkanı Baştoğ: Su o kadar bulanık ki

‘Kitabı, Taner Yıldız’ın talimatı ile yazıyordum’

Gaziantep'teki 15 Temmuz davasında karar

Öztürk'ün damadı Karakuş çapraz sorguda: ''Bunun üzerine kulede bağırış çağırışlar da başladı"

Akar bu bilgiyi neden paylaşmadı?

Erdoğan'a suikast girişimi davasında ara karar açıklandı

Sanık eşinden çıkan krokiye soruşturma

Kritik ''suikast girişimi'' davası devam ediyor: ''Elimi sıksa elimi yıkamam''

Akıncı Üssü davasında 4. hafta tamamlandı: "Böyle bir cevap usulü yok"

''Salon boşaltılırsa cevaplarım''

''TSK yönetime el koymuştur diyorsa, darbecidir''

15 Temmuz'da İBB'nin işgali iddianamesi kabul edildi: Bazı önemli detaylar...

Mutlu ağlayarak savunma yaptı... Çapkın: Beni Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorun

Darbe sanığı kardeşler yargılanıyor: ''Eğer suçlu bulunursa cezasını çeksin"

''Suikast girişimi'' davası sürüyor: ''Bunu sağlamak beş dakikamızı almazdı''

155 sanıklı 15 Temmuz davası: Komutanından şikayetçi olmadı

Kritik ''suikast girişimi'' davası sürüyor: "Kimse seni vatan nöbeti beklerken yakalamadı"

"Zekai'yi alamadılar Fatih takipte"

''Yanlış emir verenin alnına çakacaksın, neden kaçıyorsun"

Yazıcı: Bir yıl boyunca ailesi dahil her yerde beraberdik

''Ben bu kalkışmayı cunta kalkışması olarak tahmin ediyorum"

Akıncı Üssü davasında 10. celse tamamlandı: "Ben bu soruya cevap veremem''

Genelkurmay Başkanı beni yanlış anlamış olabilir

15 Temmuz EDOK komutanları davasında eski korgenerale tahliye kararı

Kritik 15 Temmuz davasında sona doğru

‘Akar’ın Akıncı Üssü’nde zorla tutulduğunu görmedim’

15 Temmuz sanığı Harmancık'ın sorgusu sırasında tansiyon yükseldi

Kritik 15 Temmuz davasında sona doğru

Yedinci celse başladı: Harmancık'ın çapraz sorgusuna devam edilecek

Darbe olduğunu, darbe bildirisini okuduğum anda anladım

Altıncı celse başladı: Akıncı Üssü davası devam ediyor

Akın Öztürk'ün savunması tamamlandı: 'Burada komutan yok, herkes sanık'

Çapraz sorgusu tamamlandı

Akıncı Üssü davası sürüyor: Öztürk'ün çapraz sorgusuna devam edilecek

Darbe gecesi Taksim'e çıkan askerlerin yargılandığı davada ara karar

İlk duruşma yarın

Akıncı Üssü davası devam ediyor: "Keşke bu operasyonlardan birinde ölseydim''

Akıncı Üssü davasının 4. celsesi başladı: Harun Biniş savunma yapacak

Akıncı Üssü davasının 3'üncü gününde arbede: 'Neyi alkışlıyorsunuz?'

Kritik 15 Temmuz davası sürüyor: Akıncı Üssü davasında 3. celse başladı

“O ben değilim’’

486 kişi yargılanıyor: Akıncı Üssü davasının 2. celsesi başladı

320 sanıklı darbe davası sürüyor: "Beni yanlış anlamayın, her şey eskisi gibi"

Darbe davaları sürüyor: 'Şaka niyetine yazmış; kardeşim boşboğazlık yapmış'

AKP'yi işgal girişimi davasında yeni gelişme

15 Temmuz'da İBB'nin işgal edilmesine ilişkin iddianame tamamlandı

Erdoğan'a suikast davasında 1 tahliye

15 Temmuz manşetleri derlendi

MEBS Okulundaki 15 Temmuz davasında karar açıklandı

Sizce burada bir tuhaflık yok mu?

Darbe girişiminde Doğan Medya'yı işgal davasında ara karar!

Kritik dava devam ediyor: Cezaevi aracından inmeyen sanık salona böyle götürüldü!

Darbe girişiminde Doğan Medya'yı işgal davası başladı: Öne çıkan detaylar...

Yeniden hakim karşısına çıkacaklar

116 sanığın yargılanmasına devam ediliyor: Kritik isim hakim karşısında

"Alay komutanı 'alarm eğitimi' yapılacağını söyledi"

İstanbul'daki darbe davasında ilk karar: 23 er beraat etti

15 Temmuz'da İstanbul Valiliğini işgal girişimi davasında ara karar

150 sanıklı darbe davası devam ediyor: Caha ve Güvenç de savunma yaptı

15 Temmuz davasında olay çıktı

61 şüpheli hakkındaki iddianame hazır: İstenen cezalar belli oldu

Akın Öztürk'ten Hulusi Akar'a mektup: Bizi birileri bir yerlere monte etmişler

Altan kardeşler ve Ilıcak için karar belli oldu

‘Hukuk bazen uyur, ama asla ölmez’

Altan'dan 73 sayfalık bir savunma: Üniversite hocasıydım, KHK ile atıldım

Başbakanlık müşaviri Öksüz’le görüşmüş

Mersin'deki 15 Temmuz darbe girişimi davasında karar

Özel Hava Alay Komutanlığı'ndaki 15 Temmuz davasında ara karar

Kritik dava 30 Ekim'e ertelendi

Meclis görevini yapmadı

15 Temmuz davalarında Ankara'daki ilk karar açıklandı

CHP '15 Temmuz' muhalefet şerhini açıkladı: Dikkat çeken bölümler...

Dâvâlarda iş çığırından çıkıyor

Kritik 15 Temmuz davası devam ediyor: “Halkın demokrasi bilincini alkışlıyorum”

15 Temmuz sanığı albay: Darbe FETÖ'ye yaptırıldı

15 Temmuz ana davası devam ediyor: İspatım Genelkurmay Başkanının ifadesi

15 Temmuz’un 'ana darbe dâvâsı' devam ediyor: Mahkeme başkanı hatırlattı...

Genelkurmay Başkanı Akar'ın eski başdanışmanı hakim karşısında...

Hakim: Bıyık bıraktın diye tanımıcaz mı sandın?

15 Temmuz'un kritik davasında gerginlik!

Gözaltı bilgisi 13 Temmuz’da verilmişti

Erdoğan’ın dünürü açıklama yapmamı istedi

Akar'ın Darbe Araştırma Komisyonunun sorularına verdiği cevaplar...

Akar hakkında açıklama: 15 Temmuz'un kritik isimlerinden Dişli de ifade verdi

‘Meclis neden bombalandı?’

15 Temmuz'un en önemli davasında yeni gelişme...

Bugün hakim karşısına çıkacaklar...

15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili ilk beraat kararı...

15 Temmuz'un en önemli davası: 'Rus uçağı hükümetin emriyle düşürüldü'

‘Personele bu emir verilseydi darbe açığa çıkardı’

Akar darbeyi önleyebilirdi

15 Temmuz'un en önemli davası: "Bu soruya cevap vermek istemiyorum"

Akın Öztürk ifade verdi

15 Temmuz'un önemli davasında yeni gelişme: İstenen cezalar belli oldu!

Dikkat çeken o anlar...

Bugün başlıyor: 15 Temmuz'un en kritik davası...

AA

Okunma Sayısı: 2796
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı