"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Krizler, AB ile çözülür

27 Ocak 2018, Cumartesi
Türkiye-AB Zirvesi’nin Mart ayında düzenlenmesi gerektiğini belirten AB Bakanı Çelik, AB ile yakınlaşmanın pek çok krizin çözümünde son derece olumlu sonuçlar doğuracağını vurguladı.

Brüksel’de Avrupa Birliği Komisyonu birinci Başkan yardımcısı Frans Timmerman ve AB Komisyon Başkan yardımcısı Federica Mogherini ile görüşen, AB Bakanı Ömer Çelik görüşme sonrasında düzenlediği basın toplantısında Mart ayında Türkiye-AB Zirvesi düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Brüksel’deki AB Büyükelçiliğinde konuşan Çelik şu açıklamaları yaptı: “Brüksel’de ikili görüşmelerim oldu, iki aşamalı görüşme gerçekleştirdik. Afrin harekatı hakkında görüşlerimizi açıkladım, Türkiye-AB ilişkileri hakkında da görüşmelerimiz oldu. Bizim herkesten beklentimiz, dostlarımızdan, müttefiklerimizden beklentimiz, Türkiye’nin Afrin’e yönelik terörle mücadele bağlamında, uluslar arası hukuka uygun olarak gerçekleştirdiği bu harekâtın herkes tarafından desteklenmesidir. Tabi önemli bir konu Türkiye-AB Zirvesi. Biliyorsunuz çok konuşuluyor, bunun bir an önce yapılması gerektiğini ifade ettik. Mart gibi bir tarih daha fazla konuşulmaya başlandı, bu zirve yapılmalı ve Türkiye-AB ilişkisinin geleceğe nasıl odaklanacağı, nasıl bir takvimle ve nasıl bir pozitif ajandayla geleceğe ilerleyeceği konusunda güçlü sonuçlar ortaya çıkmasına gayret etmeliyiz.”

AB bakanı Çelik, “Bizim herkesten beklentimiz, dostlarımızdan, müttefik- lerimizden beklentimiz, Türkiye’nin Afrin’e yönelik terörle mücadele bağlamında, uluslar arası hukuka uygun olarak gerçekleştirdiği bu harekâtın herkes tarafından desteklenmesidir” dedi.

***

Türkiye, AB ile dünyaya açılır

TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası, Türkiye’nin mutlaka tekrar Avrupa Birliği yörüngesine alınması gerektiğini belirterek, “Türkiye, AB yörüngesine girmek konusunda bocalıyor, bu bir gerçek. Uzun süre bocalamaya devam da edebilir. Avrupa Birliği Türkiye ile yakınlaşmak konusunda sabırla ve tutarlılıkla yakınlaşma politikasını sürdürmek zorunda. Türkiye herhangi bir ülke değil. AB’nin Türkiye politikasının başarısızlığı, dünya genelinde AB’nin yumuşak gücünün ağır darbe almasını beraberinde getirir” dedi. DW’nin haberine göre, Kaleağası, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye ne kadar AB sürecinde ilerleyen bir ülke olursa, o kadar Çin’den Körfez’e, Amerika’ya dünyanın diğer bölgeleri için siyasal açıdan etkili, ekonomik açıdan cazip olmaktadır. Simetrik olarak, dünyada etkili bir Türkiye Avrupa’da da daha etkili bir ülke olmaktadır. Bu denklemi güçlendiren her gelişme millî menfaatlerimize hizmet eder, aksi ise ülkemizin karşıtları ve rakiplerini sevindirir. Bu nedenle, dış ilişkilerimizde iyileşmeyle beraber, Türkiye’nin AB üyeliği perspektifinde kararlılıkla yol alması, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve hızla derinleşmekte olan Avrupa enerji politikalarına ve Avrupa dijital tek pazarına uyum mutlak bir önem arz etmektedir.” Kaleağası, olağanüstü halin bitmesinin ekonominin güçlenmesine ve yatırım ortamının iyileştirilmesine önemli katkı vereceğini vurguladı. 

Hedefimiz tam üyelik

“Bu gün gözüken tablo, Türkiye-AB ilişkilerinde daha pozitif bir tablonun - ama hızlı ve güçlü adımlar atarak - ortaya çıkartılması, bu işbirliğinin daha güçlü hale getirilmesi şeklindedir. Bu kadar kriz varken, etrafımızda bu kadar yönetilmesi gereken mesele varken, Türkiye’nin bu önemli rolüyle, AB arasındaki yakınlaşma pek çok krizin çözümünde son derece olumlu sonuçlar doğuracaktır ve herkes için faydalı sonuçlar üretecektir. Bunun için bu zirve bir an önce yapılmalıdır. Ayrıca Türkiye’nin kesinlikle tam üyelik dışında bir perspektife bakmayacağına değindik. Türkiye aday bir ülkedir, tam üyelik dışında bize başka bir şey teklif bile edilemez” dedi.

Etiketler: avrupa birliği
Okunma Sayısı: 1744
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı