"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kurban bayramı yaklaşırken uzmanlardan uyarı

11 Ağustos 2018, Cumartesi 11:15
Prof. Dr. Arslan, "Kurbanın mutlaka resmi belgelerinin tamamlanması gerekiyor. Kurban komisyonlarının belirlediği yerlerde ve şartlarda kesilmesi, hayvanın sağlıklı olması gerekiyor. Kesim hijyenik şartlarda, ehil kişilerce yapılmalıdır." dedi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, "Kurbanın mutlaka resmi belgelerinin (pasaport, kulak küpesi) tamamlanması gerekiyor. Satış öncesinde kurban komisyonlarının belirlediği yerlerde ve şartlarda kesilmesi, hayvanın sağlıklı olması gerekiyor. Kesim hijyenik şartlarda, ehil kişiler tarafından ve acısız bir yöntemle mümkün olduğunca yapılmalıdır. Atıkların bertaraf edilmesi doğa, insan, hayvan üçgeninde mutlaka çok büyük önem verilmesi gereken bir durumdur." dedi.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı da olan Prof. Dr. Arslan, kurbanlıklarla ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de Kurban Bayramı'nda, 3-4 milyon hayvanın kısa sürede yer değiştirdiğini, belli yerlerde barındırıldığını ve daha sonra kesiminin gerçekleştirildiğini söyledi.

"Kurbanlıklarda kulak küpesi ve sağlık raporu olmalı"

Kurbanlığın nakli, barındırılması ve kesimi sırasında gerekli önlemler alınmamasının hem çevre hem de insan ve hayvanlar için önemli sorunlara yol açabileceğini dile getiren Arslan, bu nedenle vatandaşların ve kurban satıcılarının iyi bilgilendirilmesi, tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Arslan, kurbanlıkların, komisyonların belirlediği yerlerden satın alınması gerektiğini kaydederek, "Bu çok önemli. Çünkü burada satılan hayvanlar kurbanlık vasfı olan hayvanlardır. Yani büyükbaş hayvanlarda kulak küpesi, pasaportu ve sağlık raporu mutlaka vardır. Diğer taraftan küçükbaş hayvanlarda da sağlık raporu ve küpesinin olması gerekiyor. Satış noktalarında denetimi yapıldıktan sonra satıldığı için mutlaka vatandaşların alımlarını buradan yapması gerekiyor. Kurbanlık vasfı kriterleri içinde büyükbaş hayvanların mutlaka 2 yaşından büyük olması, koyun ve keçilerin 1 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Hayvan varlığımız açısından mutlaka erkek hayvanların kurban olarak seçilmesi önemli kriterlerdir." diye konuştu.

"Tüylerinin karışık ve mat olması susuzluğunu gösterir"

Murat Arslan, kurbanlık hayvanın canlı ve genel olarak çevreye ilgili olması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Çevreye fazla ilgisiz ya da çok fazla tepki veriyorsa mutlaka kurbanlıkla ilgili bir şüphe üzerinde durulması gerekiyor. Uzuvlarından birinin eksik olmaması gerekiyor. Tüylerinin karışık ve mat olması susuzluğunu gösterir. İshal gibi bir durumu olabilir, bunu da vatandaşlar kokusundan, çevreye hareketlerinden anlayabilir. Böyle bir durumda dikkatli seçim yapmak gerekiyor. Hayvanlar kesim öncesi mutlaka iyi bir şekilde dinlendirilmeli, strese girmemelidir. Hayvana 12 saat öncesinden itibaren yem verilmesi ve 4 saat öncesinden itibaren su verilmesi kesilmelidir. Yine kurbanlık hayvanları strese sokmak özellikle hayvanın et kalitesi ve insan sağlığı için önemlidir. Aynı zamanda acı ve ızdıraba neden olduğu için hayvanları ürkütecek, korkutacak hareketlerden mutlaka kaçınmak gerekiyor."

Kurban kesiminde kullanılan alet ve malzemelerin iyi dezenfekte edilmesi gerektiğini belirten Arslan, malzemenin hayvana acı vermeyecek şekilde iyi derecede keskinleştirilmesi, iyi alet ve malzemenin kullanılması, kurbanı kesecek kişinin de ehil olması gerektiğine vurgu yaptı.

"Vatandaşlar, kurbanlık alırken veteriner hekimden yardım isteyebilir"

Kesimin hızlı bir şekilde en az acı verecek yöntemle bir anda yapılması gerektiğine işaret eden Arslan, "Veteriner hekimler gerek muayene gerekse kesim sırasında vatandaşlara yardımcı olmak üzere oradalar. O nedenle vatandaşlar, kurbanlıkları satın alırken veteriner hekimden yardım isteyebilirler. Resmi görevleridir, veteriner hekimden her zaman destek isteyebilirler." ifadelerini kullandı.

"Atıkların iyi bertaraf edilmesi gerekiyor"

Prof.Dr. Arslan, vatandaşların buralarda kesim yapması durumunda mevzuatın önerdiği kriterleri yerine getirmeleri gerektiğini belirterek, "Zeminin beton olması ya da sızdırmaz bir malzemeden, asfalttan olması lazım. Kesim sırasında kan bu alanın dışına çıkarsa üzeri kireçle veya toprakla kapatılmalıdır. Sonrasında ortaya çıkan atıkların iyi değerlendirilmesi, bertaraf edilmesi gerekiyor.

Bunlar ya polietilen kalın torbalara ağzı bağlanarak bekletilmeli, belediyelerin gelen temizlik araçlarına verilmeli ya da bu imkan yoksa 2 metre derinliğinde çukurlar kazılarak buraya gömülmeli ve üzeri toprakla veya kireçle kapatılmalıdır. Aksi takdirde sokak hayvanları bu atıkları dağıtıyor. Hava da çok sıcak. Halk arasında bilinen özellikle tüberküloz, kist hidadit gibi hastalıkların yayılmasına neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

 

AA

Okunma Sayısı: 1458
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı