"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Kut'ül Amare Zaferi'ni İngilizler bize unutturdu'

29 Nisan 2016, Cuma 13:54
Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, "İngilizler, Kut'ül Amare başarısını çok hafife almaya ve bu zaferi önemsiz göstermeye çalıştılar. Bu başarı, askeri kışlalarda Kut Zaferi olarak 1945'e kadar kutlanıyordu. Bu zafer bize unutturuldu." dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, yaptığı açıklamada, Kut'ül Amare Kuşatması'nın, 29 Nisan 1916'da Osmanlı Devleti'nin İngilizler karşısında bu cepheyi kurtarmasıyla neticelendiğini anımsattı.

Osmanlı'nın burada çok parlak bir zafer elde ettiğine fakat İngilizlerin bu başarıyı küçümsediğine değinen Sofuoğlu, Kut'ül Amare Zaferi'nin 1. Dünya Savaşı'nda kazanılan iki zaferden biri olduğunu anımsattı.

Sofuoğlu, şu değerlendirmeleri yaptı:

"İngilizler, kendi mağlubiyetlerini tanımlarken 'İngiliz komutanlar, Hint askerlerin perhiz yapmaları konusunda onlara ısrarcı olmadı. Bundan dolayı savaşmalarını zorlamadı ve onların dini inançlarını zorlamamaya çalıştı, onları zorlamadı. Aslında Kut'tan kurtulabilirdi' diyorlar. Bu doğru değil. İngilizler, Kut'ül Amare başarısını çok hafife almaya ve bu zaferi önemsiz göstermeye çalıştılar. Bu başarı, askeri kışlalarda Kut Zaferi olarak 1945'e kadar kutlanıyordu. Bu zafer de bize unutturuldu ve biz bunu İngilizlere karşı kazandık. Bu zafer, onların anlattığı gibi zayıf bir zafer değil." 

AA

Okunma Sayısı: 1260
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı