"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Lekelenmeme hakkı çiğnenmesin

10 Ağustos 2017, Perşembe 00:10
‘Tek tip kıyafet’ uygulamasına hukukçuların itirazları devam ediyor. Ceza hukuk uzmanı Yazıcıoğlu, “Yargılanan kişiyi toplum önünde küçük düşürecek ve damgalayacak bir durum oluştuğunda, mahkemelerde tarafsız/bağımsız yargılama yapıldığını söyleyemezsiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde ilk kez gündeme taşıdığı ve son olarak uygulamaya geçileceğini belirttiği tutuklulara tek tip kıyafet giydirilmesi hukukî tartışmalara sebep oldu.

Ceza hukuk uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu, ağır ceza yargılamalarında tutuklu şüpheli veya sanıklara tek tip kıyafet giydirme uygulamasını Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi. Hangi dâvâ dosyaları söz konusu olursa olsun tutuklu şüpheli veya sanıklara tek tip kıyafet giydirilmesi halinde anayasa ihlâli olacağına dikkat çeken Yazıcıoğlu, ancak bunun darbe girişimi ceza dâvâlarındaki tutuklular için gündeme alındığını söyledi. Yazıcıoğlu, “terör suçlarıyla yargılananlarla özellikle Fethullah Gülen adına darbe yaptığı belirtilen kişilerin” tek tip kıyafeti olacağını kaydetti. Yazıcıoğlu, ancak ister sadece söz konusu yargılamalarda, isterse tüm ceza dâvâlarında uygulansın bunun “hukuk devleti” ilkesine zarar vereceğine işaret etti.

Herkesin âdil yargılanma hakkı var

Yazıcıoğlu, “Anayasa’nın 38’inci maddesi uyarınca da ‘Hiç kimse mahkûm oluncaya kadar, hakkında hüküm verilinceye kadar suçlu ilân edilemez.’ Anayasa’nın 2’nci maddesi de Türkiye’nin laik ve hukuk devleti olduğunu düzenliyor. Anayasa’nın 36’ncı maddesi ise Türkiye’de hangi şartlarda yargılamaya tabi olunacağını ve hangi haklara sahip olunduğunu düzenliyor. Bununla beraber de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca adil yargılama hakkı var, lekelenmeme hakkı da ön plana çıkartılıyor” dedi. Yazıcıoğlu, “Dolayısıyla yargılanan kişiyi toplum önünde küçük düşürecek ve damgalayacak bir durum oluştuğunda, mahkemelerde tarafsız/bağımsız yargılama yapıldığını söyleyemezsiniz. Diğer sanıklardan başka bir kıyafet ile başka bir muamele yaptığınızda o kişiler açısından o mahkemelerde tarafsız/bağımsız yargılama olduğu inancını sağlayamazsınız” diye konuştu.

AİHM Türkiye’yi mahkûm edebilir

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) geçmişte Türkiye’yi Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nde askerî hâkim olması dolayısıyla da mahkûm ettiğini söyleyen Yazıcıoğlu, AİHM’in o kararında bu mahkemelerde adil yargılama yapılamayacağı gerekçesiyle Türkiye’yi mahkûm ettiğini belirterek, şimdi de AİHM’in benzer bir karar alabileceğini kaydetti. Yazıcıoğlu, “Söylediğim prensipler çerçevesinde bunu doğru bir gelişme olarak bulmuyorum” ifadesini kullandı.

Okunma Sayısı: 4237
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı