"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Lüks oto kaçakçılığına dava

08 Ocak 2016, Cuma 13:08
Yurt dışında tescil kaydı olan kullanılmış lüks araçları satın alıp düzenledikleri sahte belgelerle ithalatını gerçekleştirip, bazı iş adamları ile siyasetçilere satan 7 kişi hakkında dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, eski milletvekilleri Abdullah Çalışkan, Ömer Vehbi Hatipoğlu'nun da arasında bulunduğu 179 kişi mağdur, Metin A, Mehmet Hakan Ö, Turan T, Yılmaz T, Hakkı G, Günay A, Mehmet P. şüpheli olarak yer aldı.

İddianamenin değerlendirme ve sonuç bölümünde, Türkiye'de bulunan ithalatçı firmaların özellikle Almanya'da faaliyet gösteren galericiler aracılığıyla araç alarak ithalat işlemlerini gerçekleştirdikleri belirtildi. 

Firmaların araçları daha ucuza mal etmek için bazı yöntemler geliştirdiklerinin tespit edildiği bildirilen iddianamede, yurt dışında üretici firma tarafından iç pazara arz edilen, tescil kaydı olan, kullanılmış araçları satın alıp, sıfır araç gibi göstererek düzenledikleri sahte belgelerle ithalatlarını gerçekleştirdikleri kaydedildi.

Araçları Türkiye'ye getirirken daha az vergi ödemek amacıyla, çift fatura kullanıldığı, Alman gümrüğüne her 2 faturanın da ibraz edildiği ifade edilen iddianamede, ancak aracın ithalatını gerçekleştirirken faturanın düşük olanının Gümrük Müdürlüğü'ne beyan edildiği belirtildi.

Bu şekilde eksik KDV ve ÖTV ödeyerek menfaat temin etmek suretiyle devleti zarara uğratıldığı ileri sürülen iddianamede, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından düzenlenen soruşturma raporuna da yer verildi. 

146 lüks araca el konuldu

Şüphelilerin suç örgütü kapsamında 183 lüks aracı yasal olmayan yollardan Türkiye'ye getirip 359 bin 904 avro 60 sent eksik KDV ödeyerek devleti zarara uğrattığı ve haksız ekonomik kazanç elde ettikleri savunulan iddianamede, 146 araca el konulduğu bildirildi.

Davanın görülmesine Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde önümüzdeki günlerde başlanacak.

AA

Okunma Sayısı: 1219
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı