"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mahpus hakları kitabına da yasak

24 Ağustos 2017, Perşembe 00:17
Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu ve Avrupa Birliği’nin katkılarıyla hazırlanan, Mahpus Hakları El Kitabı, Denizli T Tipi Cezaevi Eğitim Birimi tarafından ‘sakıncalı’ bulundu.

Duvar’ın haberine göre Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eren, Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan KHK’lar nedeniyle tutuklu hükümlülerin kitaba ulaşmakta ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Eren, cezaevine sokulması ‘sakıncalı’ bulunan kitaplardan birinin de Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu (TİHEK) ve Avrupa Birliği’nin katkılarıyla hazırlanan, Mahpus Hakları El Kitabı olduğunu belirtti. Eren, kitabın Denizli T Tipi Cezaevi ‘Eğitim Birimi’ tarafından, ‘sakıncalı’ bulunduğunu kaydederken karara tepki gösterdi. Mustafa Eren, Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Merkezi’nin TBMM tarafından çıkarılan yasayla kurulduğunu hatırlattı ve  Denizli T Tipi Cezaevi ‘Eğitim Birimi’nin veya müdürünün keyfi davrandığını ifade etti.

Mahpusların, haklarına ulaşmalarına doğrudan müdahale

Kabul edilmeyen kitapların TİHEK ortaklığı ile basıldığına vurgu yapan Eren konuşmasını şöyle sürdürdü: “TİHEK, Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşmesi’nin kurulmasını öngördüğü Ulusal Önleme Mekanizması olarak kurulmuş, resmi bir kuruluştur. Onun logosunun olduğu kitaplar hapishaneye alınmamıştır. Kabul edilmeyen kitapların Mahpus Hakları El Kitabı ve Haklarım Başvuru Kılavuzu olması da ayrı bir durumdur. Bu kitaplar doğrudan teknik, hukuki yardım el kitaplarıdır. Mahpuslara haklarını anlatmakla ve hak ihlali ile karşılaşmaları durumunda hangi kurumlara, nasıl başvuracakları yapacakları dilekçe örnekleriyle beraber yazmaktadır. Bu kitapların engellenmesi mahpusların, haklarına ulaşmalarına doğrudan müdahaledir. Son dönemlerde bu tür engellemeler artış gösteriyor. Bazı hapishanelerde kitap sayısına sınırlama getirilirken (Örneğin Bolu F Tipi’nde mahpuslara 5 kitap sınırlaması getirilmişti) bazı hapishanelerde ise ailelerin getirdiği, postayla yolladığı kitaplar kabul edilmiyor. Adalet Bakanlığı keyfiyete varan bu tasarruf hakkına düzenleme getirmeli kitap sınırlandırılması kaldırılmalıdır.”

Okunma Sayısı: 1727
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı