"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Maliye’den skandal itiraz

27 Şubat 2015, Cuma 08:54
“Deprem İlâhî İkazdır” dediği için 276 gün hapis yatan Kutlular’a sembolik bir tazminat ödenmesine dair mahkeme kararına itiraz eden Maliye Hazinesi, savunmasında “Kutlular kendi kusur ve eyleminin sonucuna katlanmak zorunda!” dedi.

Yargıtay’ın skandal bozma kararının ardından, Maliye Hazinesinin, tazminat talebine yaptığı itiraz da ortaya çıktı. Mehmet Kutlular’ın tazminat talebine itiraz eden Maliye Hazinesi; ‘Deprem İlâhî ikazdır’ dediği için haksız yere 276 gün hapis yatan Kutlular’ın “kendi kusur ve eyleminin sonucuna katlanmak zorunda olduğu” görüşünü savundu. Maliye Hazinesi, tazminat talebinin görüşüldüğü Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği dilekçede, haksız yere 276 gün hapis yatan Kutlular’ın maddî ve manevî zarara uğradığını ispat etmesi gerektiğini bildirdi. Maliye Hazinesinin Bakırköy 13. Ceza Dairesine gönderdiği itiraz dilekçesinde, davanın süresinde açılmadığı, dâvânın mükerrer açılıp açılmadığının araştırılması gerektiğini, davacının gözaltı ve tutukluluk süresinin başka bir hükümlülüğünden mahsup edilmesi halinde tazminat istenemeyeceğini, davacının kendi kusur ve eyleminin sonucuna katlanmak zorunda olduğunu, maddî ve manevî zararların ispatı gerektiği gibi yasanın amacına ters düşecek ve haksız zenginleşmeye yol açacak şekildeki fahiş talebin reddi savunuldu. 

AİHM ‘tazminat’ kararı vermişti

1999’da Ankara Kocatepe’de düzenlenen Bediüzzaman Mevlidi’nde gazetecilerin sorularını cevaplarken depremlerin ilâhi bir ikaz olduğunu söyleyen Kutlular, 28 Şubat medyası tarafından itibar linçine uğramış ve Ankara 1 no’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Savcısı Nuh Mete Yüksel’in TCK 312’den açtığı dâvâda yargılanmıştı. Davaya bakan Ankara 1 no’lu DGM tarafından, “halkı, din, dil, ırk, mezhep farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etme” suçundan 2 yıl 1 gün hapse mahkûm edilen Kutlular 21 Mayıs 2001 tarihinde cezaevine gönderilmişti. Kutlular, söz konusu mahkûmiyet kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşımış, dâvâyı inceleyen AİHM, mahkûmiyet kararının Avrupa İnsan Hakları (AİHS) sözleşmesinin 10. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkûm etmişti.  Bu gelişmenin ardından, yeniden yargılama talebinde bulunan Mehmet Kutlular, 2009 yılında hakkında atıfta bulunan suçlardan beraat etti. Verilen beraat kararıyla birlikte Avukat Kadir Akbaş, Bakırköy 13. Ceza Dairesi’ne “haksız yere haksız tutuklama” sebebiyle maddî ve manevî tazminat dâvâsı açtı. Davayı görüşen Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Kutlular’ın tazminat talebini ‘kısmen’ kabul ederek, Maliye Hazinesi’nin Kutlular’a 1.423,40 lira maddi, 2.000 lira manevî tazminat ödemesine karar verdi. Ama bu karar Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından bozuldu.

Gökhan YILMAZ / İstanbul

@MGokhanYlmz

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 2509
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ahmed said

    27.2.2015 14:41:28

    hey maliyenin başındaki zatı muhterem(!) yani sence deprem ilahi ikaz değil mi?Haşa ateistlerin dediği gibi tabiatın eseri mi ?Mehmet kutlular değil de sarhoş bir akepeli olsaydı aynı şeyi telaffuz eder miydiniz?Yoksa siz de tayyip beyin dediği imanlı(!) nesilden misiniz?siyaset ne kadar da çirkeflemiş düşünsenize bizden ise her şeyine evet değilse tukaka.

  • Mehmet Özkılınç

    27.2.2015 10:44:30

    İyiki Yeni Asya okuyorum zihnim berrak kalıyor hergün karmaşıklık resetleniyor. Gazete hizmetinin üst seviyesi neredir bilmem fakat zahirde sizsiniz.Hayır işlerinde iri muzırları sizi hedef alacak.Allah yardımcınız olsun.

  • TOYGAR

    27.2.2015 10:33:37

    Allah'a BİN ŞÜKÜR aynı gemide değiliz, bu ahirzaman şahıslarıyla! BİN ŞÜKÜR!..

  • ahmed said

    27.2.2015 10:02:44

    e kardeşlerim ağabeylerim biraz geniş düşünün şöyleki;sizler rıza zarrab mısınız ki müsbet ve hukuki cevap alasınız şu tayyipmaliden

  • hayrettin

    27.2.2015 08:33:22

    HAYDİ HAYIRLISI,DEVLET MEMURU NASIL EMİR ALDI İSE ÖYLE SAVUNMA YAPMIŞ.......

  • Hüseyin İLHAN

    27.2.2015 07:23:33

    Afedersiniz amma bu savunma tarzı DANGALAKLIĞIN ve AKIL FUKARALIĞININ bir ispatı.Mağdur hapis ile işinden,evinden,aile ve dostlarından koparılıp sanki ŞEYŞEL ADALARINA TATİLE gönderilmiş miş de kendi isteği olmuş muşda.Yahu DEPREM İLAHİ İKAZ olarak bu gafil ve dalaillerin başına yek gelse haktır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı