"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mavi Marmara'da bakanlık mahkemenin kırmızı bülten sorusuna cevap vermemiş

18 Kasım 2015, Çarşamba 15:46
Mavi Marmara gemisinde yapılan keşif sonucu hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı.

Raporda, İsrail’de el konulduğu sırada gemideki delillerin yok edilmeye çalışıldığı belirtildi. Öldürücü nitelikte silahlarında kullanıldığı ifade edilen silahta bazen hedef gözetilerek bazen de hedef gözetilmeden atış yapıldığı kaydedildi. Adalet Bakanlığı’nın kırmızı bültenle ilgili soruya cevap vermediğini hatırlatan mahkeme, kırmızı bülten talebinin akıbetinin yeniden sorulmasına karar verdi. 

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Mavi Marmara davasının bugün görülen duruşması sona erdi. Duruşma başında mahkeme başkanı keşif raporunun mahkemeye ulaştığını belirtti. Saldırıda yaralanan Süleyman Söylemez’in sonradan vefat etmesi üzerine açılan davanın da ana dava ile birleştirildiği kaydedildi. 

Duruşmada saldırı sırasında gemilerde bulunan 8 kişi mağdur sıfatıyla dinlendi. Ara kararlarında mahkeme, 8 kişinin davaya katılma talebini kabul etti. Önceki duruşmada Adalet Bakanlığı’na kırmızı bülten kararının akıbetini soran mahkeme, bakanlığın cevap vermemesi üzerine kırmızı bültenin akıbetini yeniden sorulmasına hükmetti. Duruşma ertelendi. 

KEŞİF RAPORU 

Raporda geminin 67 gün boyunca İsrail’de tutulduğu, bu süre içerisinde gemide boya, macun, temizlik gibi çeşitli işlemler yapılarak bir çok delilin yok edildiği, incelenemez hale getirildiği belirtildi. 

25 Mayıs 2015 günü yapılan keşif sırasında beyanda bulunan mağdurların gösterdiği bazı belgelerde aradan geçen zamana rağmen mermi giriş deliklerinin halen çıplak gözle görülebildiği ifade edildi. Ancak bu delikler üzerinde boyama, macun gibi değişiklikler yapılmasından dolayı atış yönü tayininin yapılamadığı kaydedildi. 

Mağdurların ifadesine göre İsrail askerlerinin indirme yaptıkları sırada ve indikten sonra silah kullandıkları ifade edildi. Geminin üst tarafı olan seyir güverteyi ele geçiren askerlerin alttaki köprü güverte ve filika güvertenin görülebilir yerinde olanlara da ateş ettikleri belirtildi. Gemide vurulanların vuruldukları yerlerin işaretlendiğini de anlatıldı. 

Bazı bölümleri hariç seyir güvertenin tamamen açık olduğu bu alandaki kişilerin üst bölgeden gelecek atışlar için açık hedef halinde oldukları kaydedildi. 2010 yılında emniyetin hazırladığı ekspertiz ve adli tıp kurumunun hazırladığı otopsi raporlarının mağdurların beyanlarını doğrular nitelikte olduğu ifade edildi. 

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Keşifte hazır bulunan mağdurların beyanları ile dosyada bulunan belge ve bililer ışığında yapılan değerlendirmede İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisini ele geçirmek üzere hareket ettikleri, bu amaçlarını engellemek isteyen kişileri etkisiz hale getirmek için ateşli silah kullandıkları, olayda uzun ve kısa namlulu yiv setli ateşli silah, av tüfeği ile basınçlı plastik mermi ve boya kapsülleri atan silah kullandıkları, kullanılan tüm silahların bazen hedef gözeterek bazen ise hedef gözetmeksizin kullanıldığı, yiv setli, uzun ve kısa namlulu ateşli silah ve av tüfeği ile yapılan atışların öldürücü nitelikte olduğu anlaşılmakla birlikte takdir yüce mahkemenindir.” 

Okunma Sayısı: 2016
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı