"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mescid-i Aksa'nın esareti bitmeden hiç bir sorun halledilmiş sayılmaz

28 Haziran 2016, Salı 13:54
Gazeteci yazar Akif Emre, Türkiye ile İsrail'in anlaşmasını değerlendirdiği bugünkü yazısında "Mescid-i Aksa'nın esareti bitmeden hiç bir sorun halledilmiş sayılmaz" dedi.

Akif Emre'nin bugünkü Yeni Şafak'ta yayınlanan yazısının bir bölümü şöyle:

Varılan uzlaşma 2010 öncesine dönüşten fazla bir boyut taşımıyor. Bu bakımdan Gazze için bir zafer kazanılmadığı gibi kuşatma altındaki hayatları devam edecek. Bunca yaşananlardan sonra bu noktaya neden gelindiği sorusu anlamlı.

Şu husus önemli, söylem düzeyinde, dış politikada adeta manevra alanı bırakmayan iddialı, geri dönüşü olmayan dil tabanın hoşuna gidiyor olabilir. Ancak bunun maddi karşılığı yoksa daha da vahimi söylemin sahipleri de bu dile inanmaya başlamışlarsa radikal kırılmaların yaşanması kaçınılmazdır. Bol miktarda örneğini gördüğümüz, “Ortadoğu'da bizden habersiz yaprak kıpırdamayacak” söylemi bir ütopya olarak kitleleri cezbedebilir; bunu karşılayacak askeri, politik, ekonomik kapasiteden yoksunsanız bu kez bastığınız zemini de kaybedebilirsiniz.

Varılan anlaşmanın sadece Türkiye-İsrail ilişkileri ile sınırlı kalmayan sonuçları olacaktır. En azından tarafların uluslararası boyuta yansıyacak beklentilerinin olduğunda kuşku yok. İki ülkeyi aşan beklentiler görülmeden de yapılan değerlendirmeler eksik kalacaktır.

Gazeliler için hayatı kolaylaştıracak çok farklı bir açılım getirmiyor bu anlaşma. Mesela Türkiye'nin şartlarından biri olan ablukanın kaldırılması, daha sonra ambargonun kaldırılmasına indirgendi ki bu da tam olarak gerçekleşmiş değil.

İsrail'in görüşmeler başında şart koştuğu HAMAS'ın terörist ilan edilmesinin Türkiye tarafından kabul edilememesi HAMAS için anlaşmayı meşrulaştıracak bir gerekçe olarak öne sürülecektir.

Türkiye'nin insani yardım malzemelerine gösterilen kolaylıkların da doğrudan Gazze'ye değil İsrail üzerinden gönderilmesi de mevcut uygulamalara dönüş olarak okunabilir.

İsrail'in anlaşmadan beklentisi, çıkaracağı doğalgazın Avrupa'ya taşınmasının Türkiye üzerinden gerçekleştirme planı başta olmak üzere uzun vadeli siyasi ve ekonomik hesaplarıdır.

Hepsinden önemlisi bölgede yeniden şekillenmeye başlayan stratejik dengelerde Türkiye'ye duyduğu ihtiyaçtır. Önümüzdeki dönem bölgede stratejik yapılanma yeniden şekillendiğinde bu anlaşmanın sıradan bir uzlaşamadan öte gelişmelere kapı aralayacağı daha iyi anlaşılacaktır.

Türkiye açısından muhtemel sonuçları özellikle Amerika ile ilişkilerde İsrail'in varsayılan etkisine yönelik beklentilerinin belirleyici olduğu söylenebilir.

Diğer tarafta Ortadoğu'da şekillenme sinyalleri veren İsrail-Körfez/Suud denklemine Türkiye'nin de eklemleneceği bir stratejik ittifak tasarım ihtimalini şimdiden görmekte yarar var.

Filistin için ise, altını çizerek tekrarlamakta yarar var; Filistin Gazze'den ibaret değildir. Abluka kalksa bile Filistin'in büyük bölümünde Siyonist işgal devam ediyor, Kudüs'ün, Mescid-i Aksa'nın esareti bitmeden hiç bir sorun halledilmiş sayılmaz.

Ayrıca İsrail'in uluslararası anlaşmalara uymamak, verdiği sözleri esneterek, saptırarak yerine gitmemek gibi sabıkalarını hatırlamakta yarar var. Bundan daha iyisini mevcut şartlarda gerçekleştirme imkanı var mı sorusu ise boşta kalmaktadır. Zira, politik çıkışları adeta iman meselesi haline getiren söylem, bu tür geri dönüşlere uygun gerekçeleri de üretecektir. Başka bir tuhaflık da dün İsrail'le aramız bozulduğu için iktidara ateş püskürenlerin bugün anlaştığı için eleştiriyor olmalarıdır.

Okunma Sayısı: 1824
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı