"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Muhalefet partilerinden 'hayali seçmen' tepkisi

16 Ocak 2019, Çarşamba 12:15
Yerel seçimlere 'sahte seçmen' gölgesi düştü. Muhalefet partileri, boş arazi, inşaat ve olmayan binalardan binlerce seçmen tespit ettiklerini belirtti ve YSK'dan yarın dolacak itiraz süresini uzatmasını istedi.

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesi, bu kez de "hayali seçmenler" tartışması başladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demoratik Partisi (HDP) ve İYİ Parti seçmen listelerine yönelik usulsüzlükler tepit ettiklerini açıkladı.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın seçmen listelerinden hayali seçmen avı Adalar İlçesi’nde başladı. HDP, 2018'te 5 bin 201 seçmen sayısına sahip Şırnak’taki seçmen sayısının 7 bin 163’e çıktığını belgeledi. İyi Parti, Bitlis’te 45 farklı aileden oluşan 80 kişinin yaşadığı 90 metrekarelik bir daire buldu.

Muhalefet, 31 Mart yerel seçimlerine giden süreçte nerdeyse her gün, her dakika 'sahte seçmen' belirlerken, İçişleri Bakanlığı 'seçmen kaydırmaları en aza indirgemek' için çalışmaların sürdüğünü açıklamakla yetindi.

Muhtarlıklardaki seçmen listelerinin askıdan indirileceği, seçmen kayıtlarının sorgulanmasının sona ereceği günü daha önce 17 Ocak olarak duyuran Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da, bu tarihin ötelenmesini isteyen muhalefetin beklentisini geri çevirdi. Yani artık kesin seçmen listelerinin ilan edilmesine saatler var.

"Ülkeyi yönetenler böyle istiyor"

İstanbul’un Adalar İlçesi’ndeki sahte seçmen skandalını gündeme taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Sultanbeyli, Sultangazi, Ümraniye, Bağcılar ve Pendik başta olmak üzere birçok ilçeden Adalar’a seçmen kaydırıldığına dikkat çekti.

Tekin, Adalar’da Kasım 2018’te 11 bin 862 olan seçmen sayısının, askıya çıkan seçmen listesinde 899 kişilik artış gösterdiğine, 12 bin 761 kişilik bir liste tespit ettiklerini dile getirdi.

Bu duruma "56 milyon seçmenini güncelleyememiş bir ülke hiçbir şey olamaz" sözleriyle isyan eden Tekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2005’te Türkiye’nin elektronik devlet sistemine geçtiğini duyurduğunu hatırlatıyor ve "13 yıldır bu ilkellikle mücadele ediyorsak bu bir fıtrat meselesidir" dedi. Bu durumun teknolojiyle, insan kapasitesiyle ilgisinin olmadığını belirten Tekin, "Çünkü ülkeyi yönetenler böyle istiyor" diye konuştu.

"Binanın olmayan beşinci katındaki seçmenler"

CHP’nin sahte seçmen tespiti İstanbul Adalar’la sınırlı değil. Beyoğlu’nda dört katlı bir binanın olmayan beşinci katındaki seçmenler muhtarlık listesinde bulundu. Üsküdar’da boş bir binada seçmenler tespit edildi. Niğde’nin Ulukışla İlçesi’nde 5 bin 800 olan seçmen sayısının 24 Haziran’dan bu yana bin 700 kişilik artış gösterdiği YSK’ya rapor edildi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da, "Türkiye’nin her yerinde ama her yerinde aynı usulsüzlük yaşanıyor. Acaba neden diye sormaya gerek var mı" çıkışında bulundu. Bulut, boş araziden, tamamlanmamış inşaatlardan, olmayan binalardan, olmayan dairelerden sahte seçmenlerle karşılaştıklarını belirtirken, nüfus müdürlüklerinin ve iktidarın bu usulsüzlüklere göz yumduğunu ancak kendilerinin YSK’ya itirazlarını kabul ettirmekte kararlı olduklarını vurguladı.

"YSK'dan ümidimiz yok"

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcılarından Hasan Seymen, ilçe seçim kurullarında itirazlarının sürdüğünü anlatırken; Bitlis, Giresun, Kırıkkale, Sivas, Kahramanmaraş, Çorum, Gümüşhane, Osmaniye, Mersin, Adana, Konya, Ankara, Van, Ordu ve Edirne listelerinde usulsüzlükler belirlediklerine dikkat çekti.

"Türkiye'nin her yerinden sahte seçmen fışkırıyor" diyen Seymen, 17 Ocak’ta itiraz süresinin dolmasını takiben yeniden düzenlenmiş listeleri tekrar kontrol edecek ve yapılan bütün itirazların takipçisi olacaklarını söyledi. Seymen, "17 Ocak olan askı süresinin 27 Ocak’a kadar uzatılması için YSK’ya başvurduk ama çok ümidimiz yok" diye konuştu.

"Muhtarlar ve partiler yüzünden"

YSK’daki CHP temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, DW Türkçe'nin seçmen listelerinde neden usulsüzlükler yaşandığı sorusunu, "Muhtarlar ve siyasi partiler yüzünden" sözleriyle cevapladı.

Muhtarların, kendi koltuklarını korumak için örneğin 200 seçmeni olan bir köye, bir başka köyden ya da yerleşim yerinden yüzden fazla seçmen yığması yaptıklarını anlatan Yakupoğlu, "Muhtarlık çok cazip onlar için. Net 2 bin 200 lira maaş alıyorlar. Devlet onların sigortasını ödüyor. Ömür boyu silah taşıma ruhsatları var. Sık sık umreye gidebiliyorlar. Kendilerine göre seçmen yaratmak peşindeler" dedi.

Siyasi partilerin de çok az farkla kazandığı ya da kaybettiği yerlere "seçmen yığdığını" söyleyen Yakupoğlu, "Hiçbir seçimde böyle bir şey yaşanmadı. Bir taraftan partiler, bir taraftan muhtarlar seçmen yığdılar. Sonuç ortada" çıkışında bulundu.

Deutsche Welle Türkçe

Okunma Sayısı: 1619
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı