"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Muhammed Ali'ye namaz kılmayı kim öğretmişti?

04 Haziran 2016, Cumartesi 11:54
Hakkın Rahmetine kavuşan Muhammed Ali'ye namaz kılmayı öğretenin Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş olduğunu biliyor muydunuz?

Prof. Dr. Yalçıntaş, 31 Aralık 2014'de Yeni Asya'da yayınlanan röportajında Muhammet Ali Clay ile olan hatırasını şöyle anlatmıştı:

Muhammed Ali Clay ile olan hatıranızı anlatabilir misiniz? 

Londra’da 1960’lı yıllarda doçentliğimi hazırlıyorum. Aynı zamanda Londra İslâm Merkezi’ne üyeydim ve bir ara boksla ilgilendiğim için beni boksör olarak biliyorlardı. Muhammed Ali Clay, dünya boks şampiyonu ünvanı için Londra’ya gelmiş. Henüz Müslüman olmuş, ancak Müslümanlığını açıklamamış ve ismini değiştirmemiş Cassius Marcellus Clay diyorlardı daha. Londra İslâm Merkezi’nden beni aradılar “Sen boksörsün, burada yeni Müslüman olmuş boksörler var, onlarla ilgilenebilir misin?” diye sordular. 

Ertesi gün, arkadaşım Haydarabad Nizamının saraydaki prenslerinden biri olan Muhsin Ali Han ile birlikte Pikadelli Oteli’ne gittik. Ben görünce tanıdım onu. Selâmlaşarak birbirimize sarıldık. Bir süre beni bırakmadı. Baktım gözlerinden aşağıya damla damla yaş iniyor. Çok genç birisiydi. Ben ondan en az 8 yaş büyüğüm. Onun böyle gözlerinden yaş aktığını görünce “Aziz kardeşim, niye ağlıyorsunuz yanlış birşey mi oldu? Bu gözyaşları nedir?” diye sordum. Bana verdiği cevap hiç unutamayacağım bir cevaptı. Bunu çok kişinin kafasına yerleştirmesi lâzım, dedi ki: “Yok hiçbir yanlış yapmadın. Bana bugüne kadar sarılan ilk beyaz adam sensin” onun için ağladım dedi. 

Tanışmamızdan sonra beni odasında ağırlamak istediğini söyleyince odasına çıktık. “Yeni Müslüman oldum bana namazı öğretir misin?” dedi. Yere temiz çarşafları serdik, sesli bir şekilde namaz kılarak Muhammed Ali’ye namazı teferruatıyla öğretmek bize nasip oldu. Tabiî ben Amerika’daki durumun biliyorum bunları insan yerine bile koymuyorlar, otobüste arka tarafa atarlar, aynı restorana, mağazaya giremezler öyle bir durum var. Yani kısacası aşağılanıyordu. Elini sıkar mı, sarılır mı hiç beyaz adam. 

ŞAMPİYON RİNGİNE ÇIKAMAYACAKTI 

Daha sonra Ali, bizi yemeğe dâvet etti prensle beraber gittik. Müslüman olduğunu neden açıklamadığı söz konusu oldu, Ali bu sorumun üzerin şu cevabı verdi: “Ben Müslüman olduğumu ve Muhammed Ali ismini adını aldığımı açıklasam beni şampiyon ringine çıkarmazlar” dedi. Böyle bir şeyi yapabilirlerdi. Bu sohbet sırasında bana konuşmamam için eliyle uyarıda bulundu. Olayı anlamaya çalıştım, bir de baktım kapıdan pardösülü, çelimsiz, fötr şapkalı bir adam belirdi. Adam bize doğru geldi ve Muhammed Ali, ‘menajerim’ dedi. Menajerini sen seçemiyorsun, şirketler seçiyor, senin ringe çıkmana bile engel olabilir. Neticede Lancaster’de Avrupa Şampiyonu İngiliz Liston’u yendi ve dünya şampiyonu oldu. Maç biter bitmez arkadaşları Muhammed Ali için hazırladıkları bir tacı kafasına taktılar ve Ali şunu dedi: “İngiltere’de başta bir kraliçe var, şimdide bir kralınız oldu, kral benim.”

Afrika orijinli bir Müslüman gencin Müslümanlığını ilân etmesi ve dünya şampiyonu olması sadece tarihî bir hadise değil, sosyal ve dinî bir hadise de olduğu ortadadır. Bu olaydan sonra Afrika ve Amerika’da çok sayıda insan İslâmiyeti seçti. Sonrasında o beni Amerika’ya dâvet etti. Dedim, “Ben geleyim, seni nasıl bulacağım orada?” Bana şu cevabı verdi: “Zencilere bak, eli yüzü düzgün, kıyafeti düzgün, temiz bir zenci görünce bil ki o Müslümandır. Onlar benim nerede olacağımı bilirler.” Çünkü içkiyi bırakıyorlar, temizleniyorlar, efendi oluyorlar, İslâmî bir hayat sürmeye başlıyorlar. 

Röportajın tamamını okumak için tıklayınız: 

http://www.yeniasya.com.tr/roportaj/rusvet-ahlaki-bir-darbedir_312464

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 13290
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hanifi

    4.6.2016 14:20:59

    Allah rahmet eylesin Zencilere bak, eli yüzü düzgün, kıyafeti düzgün, temiz bir zenci görünce bil ki o Müslümandır. Sonuna kadar katılıyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı