"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mühürsüz oy skandalı büyüyor

19 Nisan 2017, Çarşamba
16 Nisan’da yapılan Anayasa Değişikliği’ne yönelik tartışmalar artarak devam ediyor. Birçok şaibeli durumun söz konusu olduğu oylama için YSK çelişkili açıklamalar yaparken, çok sayıda uzman referandumun iptal edilmesi çağrısını yapıyor.

16 Nisan’da yapılan Anayasa Değişikliği’ne yönelik tartışmalar artarak devam ediyor. Birçok şaibeli durumun söz konusu olduğu oylama için YSK çelişkili açıklamalar yaparken, çok sayıda uzman referandumun iptal edilmesi çağrısı yapıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Eski Başkanı Muammer Aydın YSK’nın mühürsüz oyların kabul edilmesi kararına tepki gösterdi. Aydın yasanın çok açık olduğunu belirterek “Mühürsüz zarf ve oy pusulalarının iptal edilmesi gerektiğini” söylerken, Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, ‘Hayır’ oylarının gasp edildiğini belirterek, “YSK, hem kendi yasasını, hem Seçim Kanunu’nu, hem de Anayasa’yı ihlal etmiştir” ifadesini kullandı. AGİT’in Avusturyalı üyesi Alev Korun, Pazar günü gerçekleştirilen referandumda kural dışı uygulamaların sonucu 2.5 milyon oyun şaibeli olduğunu savundu. Korun, “2.5 milyon oyla oynanmış olabileceğine dair şüphe var” dedi.

‘Hayır’ oyları gasp edildi

Eski İçişleri Bakanı Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, ‘Hayır’ oylarının gasp edildiğini belirterek, “YSK, hem kendi yasasını, hem Seçim Kanunu’nu, hem de Anayasa’yı ihlal etmiştir” ifadesini kullandı. Yeniçağ gazetesindeki habere göre, Tantan “YSK’yı bu şekilde karar vermeye mecbur kılan tutsaklık nedir? YSK’yı oluşturan heyetin Türk kamuoyunu aydınlatması gerekmektedir. Açık ve net bir şekilde görülmüştür ki, Türkiye’de, Türkiye’nin bölünmesini istemeyen, demokratik ve hukuk zemininde ülkenin ilerlemesini sağlamak isteyen halkın, bir araya geldiği ve yüzde 57’ye varan bir ‘Hayır’ oyu bizzat YSK eliyle gasp edildiği ortaya çıkmıştır. Çok acı bir gerçektir” değerlendirmesini yaptı.

YSK’nın da katkılarıyla zoraki bir ‘Evet’ oluşturuldu

Tantan, şöyle devam etti: “Bir gerçek vardır ki, Türkiye’deki siyasetin artık sorgulanabilir olduğu, Türkiye’nin nitelikli, kimlikli, vatanperver, milli şuurla yoğrulmuş insanların bir araya gelerek, Türkiye’yi hukuk zemininde yeniden inşa etmek üzere bir araya gelmelerinin elzem ve kaçınılmaz olduğu da ortaya çıkmıştır. Artık 15 yıllık iktidarın kirliliği ve kimliksizliği yurtiçinde ve yurtdışında sorgulanabilir bir konumdadır. Bütün yalanları, aldatmaları hepsi birer birer dökülmektedir.”Türkiye’yi iç ve dış savaşla karşı karşıya bırakan bu siyasi zihniyetin Türkiye için en büyük tehdit olduğu meydandadır. Halkın bu referandum sürecinde yan yana gelmesinin ve bu iktidarın kirliliğine ve kimliksizliğine ‘Dur’ demesinin YSK tarafından gasp edilmesi kabul edilemez. Referandum sonuçları aslında yüzde 53-57 ‘Hayır’ önde. ‘Evet’ oyları düşük. Ancak YSK’nın da katkılarıyla zoraki bir ‘Evet’ oluşturulmuştur. 

Eski Başkan Aydın: İptal edilmeli

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Eski Başkanı Muammer Aydın YSK’nın mühürsüz oyların kabul edilmesi kararına tepki gösterdi. Aydın ‘Yasanın çok açık olduğunu’ belirterek “Mühürsüz zarf ve oy pusulalarının iptal edilmesi gerektiğini” söyledi. Muammer Aydın “Yasa hükmü açık. Oy kullanılan zarfların üzerinde ilçe seçim kurulu kararı olması lâzım. Oy pusulalarında da sandık kurulu mührü olmalıdır. Hiç mühürsüz zarf ve oy pusulaları geçersizdir. Yasada bu çok açık bir şekilde yazılmıştır. Bu konuda tartışma anlamsızdır. Mühürsüz oyların iptal edilmesi yasa gereğidir” dedi.

2.5 milyon oy şaibeli

Avrupa Konseyi gözlem heyetinin Avusturyalı üyesi Alev Korun, Pazar günü gerçekleştirilen referandumda kural dışı uygulamaların sonucu değiştirmiş olabileceğini belirtti. AGİT’in Avusturyalı üyesi Alev Korun, 2.5 milyon oyun şaibeli olduğunu savundu. Mühürsüz zarf tartışmasını aktaran Korun, “2.5 milyon oyla oynanmış olabileceğine dair şüphe var” dedi. ORF Radyosu’na konuşan Korun, “Bunun sebebi, kanunların sadece resmî zarflara izin vermesi. Fakat Yüksek Seçim Kurulu, yasaya aykırı biçimde, resmî mührü olmayan zarfları kabul etti” dedi. Avrupa Birliği üyelik süreci bağlamında Türkiye’deki seçimlere gözlemci gönderen AGİT, dün düzenlediği basın toplantısında referandum sürecinin demokratik standartların altında kaldığı tesbitinde bulunmuştu.

 

Etiketler: ysk, referandum
Okunma Sayısı: 4598
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Kim doğru

    19.4.2017 14:40:05

    Benim kullandığım zarf'dada mühür felan yoktu tabi ben mühür'lü felan olacağını bilmiyordum gerçi bilsem ne olacak kime başvuru yapacaksın bu memlekette.

  • alim

    19.4.2017 12:45:23

    Bunların yyapıldığı yerlerde seçim yenilensin

  • burhan

    19.4.2017 01:57:13

    ysk'nın kuyuya attığı bu taşı 80 milyon çıkaramaz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı