"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mustafa Akyol'dan tahliye yorumu: Basın özgürlüğü sorunu bitmiş değil

27 Şubat 2016, Cumartesi 15:31
Gazeteci yazar Mustafa Akyol, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararının ardından Can Dündar ile Erdem Gül'ün tahliye edilmesinin basın özgürlüğü açısından bir nefes alma olduğunu söyledi.

Akyol, "İki meslektaşımız hapisten çıktı, özgürlüklerine kavuştu. İnsani açıdan seviniyoruz. Daha önemlisi, Türkiye’de hukuk devletinin tamamen yürürlükten kalkmadığını, hala hukuku koruyan bazı mekanizmaların olduğunu gördük." dedi. Akyol, kararın diğer tutuklu gazeteciler için de bir umut olduğunu vurguladı. 

Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliye edilmesini değerlendiren Mustafa Akyol, karara hem bir gazeteci hem de bir vatandaş olarak çok sevindiğini söyledi. Akyol, "İki meslektaşımız hapisten çıktı, özgürlüklerine kavuştu. İnsani açıdan seviniyoruz. Daha önemlisi Türkiye’de hukuk devletinin tamamen yürürlükten kalkmadığını, hala hukuku koruyan bazı mekanizmaların olduğunu gördük. Anayasa Mahkemesi’nin bana göre son yıllarda çok doğru kararları oldu. Hukuku, hak ve özgürlükleri koruyan kararlar aldı. Twitter yasağının kaldırılması gibi, iktidarı zaman zaman rahatsız eden, bazen iktidar karşıtı çevreleri rahatsız eden kararlar aldı. Benim gördüğüm kadarıyla Anayasa Mahkemesi, özellikle Sayın Abdullah Gül’ün atamalarıyla ve kendi içindeki gelişimi ile AİHM’i esas alan, onun içtihatlarını esas alan, evrensel anlamda hak ve özgürlüğü koruyan bir mahkeme. O anlamda Türkiye için bir şans." ifadelerini kullandı. 

Anayasa Mahkemesi'nin diğer tutuklu gazetecilerin durumunu da bir an önce görüşmesi gerektiğini vurgulayan Akyol, "Dileğim; Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül’ü serbest bırakan bu karar gibi, diğer tutuklu gazetecilerin durumlarını görmesi ve onları da bir an önce özgürlüklerini kavuşturmasıdır." şeklinde konuştu. 

'GAZETECİLER ÜZERİNDEKİ BASKI SADECE HAPİS DEĞİL'

"Bu emsal bir karardır" diyen Akyol, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anayasa Mahkemesi bu kararı verirken aynı zamanda basın özgürlüğüne vurgu yaptı, halkın haber alma özgürlüğüne vurgu yaptı. Atıfta bulunduğu bu meseleler, bu gibi davalara nasıl bakılması gerektiğine dair bir çerçeve oluşturuyor.

Ben Anayasa Mahkemesi bu kararı alınca büyük ihtimalle mahkeme de bu karara uyar ve tahliyede bulunur diye düşündüm. Nitekim öyle de oldu. Öyle olmasa büyük bir skandal olurdu. Allah’a şükür henüz o noktada değiliz anladığım kadarıyla. Böyle bir hukuk düzeni tasavvur edenler var. Bunların elinde siyasi güç de var. Onları düzeni ile hukuk arasında bir gerilim var, bu gerilim nasıl bir nihayete kavuşacak göreceğiz. 

Bu karar basın özgürlüğü açısından bir nefes almadır. Fakat gazeteciler üzerindeki baskı sadece hapse atılma baskısı değil. İşinden olma, gazetenin patronunun mali olarak sıkıştırılması ve gazeteyi başka birisine satması. O gazeteyi alan kişinin iktidar yanlısı bir tavır ile gazeteyi baştan sona değiştirmesi gibi başka mekanizmalar da var basın üzerinde tehdit oluşturan. Basın özgürlüğü çok büyük bir sorun. Bunun yanında sokaklarda saldırılar gibi, adam dövenler, tamamen hukuk dışı şeyler de var. Dolayasıyla basın özgürlüğü sorunu bitmiş değil ama bu bir nefes alma fırsatıdır. Bunu sağladığı izin de Anayasa Mahkemesi’ne müteşekkirim." 

Okunma Sayısı: 2933
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı