"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Namaz Tesbihatı da devlet tekelinde

27 Kasım 2014, Perşembe
Resmî Gazete’de yayınlanan hükümet kararnamesi ile, Risale-i Nur Külliyatına dahil eserlerin yanı sıra, Namaz Tesbihatı, Hizbü’l-Kur’an ve Hizbü’l-Envar da devlet tekeline alındı.

“SAİT OKUR”A AİT ESERLER

Kararnamede “Sait Okur”a ait eserlerin, aslına uygun olmak kaydıyla Diyanet İşleri Başkanlığınca ya da Diyanet İşleri Başkanlığının verdiği izin ve yetki çerçevesinde kişi ve kuruluşlarca işlenebileceği, yayımlanabileceği, temsil edilebileceği veya işaret, ses ve görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletilebileceği belirtiliyor.

EŞREF EDİP'İN ESERİ DE LİSTEDE

Kararnameye eklenen listede külliyata dahil eserlerin tamamına yer verilirken, Namaz Tesbihatı, Hizbü’l-Kur’an, Hizbü’l-Envar ve Delâilü’n-Nur gibi kitapların da listeye dahil edilmesi dikkat çekti. Listede, Eşref Edip’in yazdığı “Küçük Tarihçe-i Hayat” gibi külliyata dahil olmayan kitapların da zikredilmesi de özensizliğin göstergesi olarak yorumlandı.

İZİNSİZ BASMAK SUÇ SAYILACAK

Karar, Kültür ve Turizm Bakanlığının talebi üzerine 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 47’nci maddesine göre alındı. Kararda, eser sahibi Sait Okur’un (Bediüzzaman Said Nursî) eserlerinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndan kaynaklanan bütün hak ve yetkilerinin Diyanet İşleri Başkanlığına ait olduğu belirtildi. Diyanet İşleri Başkanlığınca verilen izin veya yetki çerçevesinde hareket edilmemesi durumunda hukukî süreç başlatılacağı bildirildi. Hak sahipliğini belgelendiren kişilere, talep edilmesi halinde Diyanet İşleri Başkanlığınca münasip bir bedel ödeneceği ve bu bedelin Başkanlık ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca oluşturulacak komisyon tarafından belirleneceği kaydedildi. 

AYM ESASTAN GÖRÜŞECEK

Öte yandan Anayasa Mahkemesi Risale-i Nurları devlet tekeline alan maddenin iptali için yapılan başvuruyu esastan görüşme kararı aldı. CHP 14 Kasım tarihinde, Torba Yasa’da yer alan bazı maddelerin iptali için AYM’ye başvuruda bulunmuştu. CHP’nin AYM’ye başvurarak iptalini 23 maddenin içinde yer alan ve Risale-i Nurları Devlet Tekeline alan 5846 sayılı kanun da vardı. Hafta başında bu 23 maddeyi gündemine alan Anayasa Mahkemesi Pazartesi Günü Saat 13.30’da Yapılan Mahkeme Toplantısında Görüşülen Dosyalar ve Sonuçlar” başlıklı bildirgesinde, Torba Kanun’un 87. maddesiyle değiştirilen, 5.12.1951 günlü, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 47. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinin, esastan görüşüleceğine dair kararını açıkladı. AYM’nin önümüzdeki günlerde Kanunu esastan görüşmesi bekleniyor. 

ŞERH, İZAH, TANZİM DE Mİ YAPILAMAYACAK?

Bediüzzaman Said Nursî’nin telif ettiği eserlerin tek tek listelendiği Karar’da şu ifadeler kullanıldı: “Ekli listedeki eserler aslına uygun olmak kaydıyla, Diyanet İşleri Başkanlığınca ya da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği izin veya yetki çerçevesinde kişi ve kuruluşlarca işlenebilir, çoğaltılabilir, yayımlanabilir, temsil edilebilir, işaret, ses ve görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletebilir. Diyanet İşleri Başkanlığınca verilen izin ve yetki çerçevesinde hareket edilmediğinin ya da eserin aslına uygun olma koşuluna riayet edilmediğinin tespiti halinde hukukî süreç başlatılır.”

TORBA YASA’YA DAHİL EDİLMİŞTİ

Soma’da meydana gelen maden faciası’nın ardından madencilere yönelik hazırlandığı söylenen Torba Yasa’ya dahil edilen bir madde ile bir adım öteye taşınan Risale-i Nurları tekelleştirme hamlesi kanun maddesinin mecliste kabul edilmesi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasına sunuldu. Resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla Risale-i Nurların basım ve neşir izni Bakanlar Kurulu inisiyatifine bırakıldı. Geçen hafta içerisinde de Bakanlar Kurulu bir kararname hazırlayarak Risale-i Nur Külliyatı’na dahil olan eserlerin basım, çoğaltma, yayma yetkisi Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. 

Kazım Güleçyüz: DİYANET’E ÇAĞRI

Faruk Çakır: DİYANET DE BASSIN

Okunma Sayısı: 4288
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hicran Gülmez

    27.11.2014 22:27:45

    Risaleleri devlet tekeline almak, AKP'nin gizli ajandasındaki iman hizmetini bitirme hedefinin birinci adımıdır. Allah bu münafıklara fırsat vermesin.

  • Fatih Aydın

    27.11.2014 09:43:01

    Baştan beri maksat üzüm yemek değil bağcıyı döğmek zaten bizim milletimiz bunu anladığında iş işten çoktan geçmiş olur. Allahım içimizdeki beyinsizlerin yüzünden bizi helak etme !

  • Selman

    27.11.2014 08:13:23

    Diyanete devredilen eser listelerinde Risale-i Nur harici eserlerin ve namaz tesbihatının varlığı (yazıda) özensizlik olarak düşünülse de, ben bunun birilerinin(?) verdiği bir listeden sırasıyla yazılmış eserler olduğu anlamını çıkarıyorum. Yoksa, kim bilecek namaz tesbihatını, kim bilecek Eşref Edip'in Tarihçe-i Hayatı'nı. Değil mi! Yazık oluyor mu, oluyor!.. Geçen zaman inşaallah kusurumuza keffaret olur, ümit ve niyazıyla, davasını Rabb-i Rahimime teslim ediyorum!... Hasbünallahi ve nimel vekil!..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı