"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

NATO mu, S-400 mü?

15 Mart 2019, Cuma 23:38
Türkiye ile ABD arasında süren S-400 pazarlığı devam ederken ABD’li yetkililer S-400 sistemlerine sahip olmanın NATO’dan ayrılmaktan farksız olacağını söylüyor.

Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı füze savunma sistemi S-400’lere ilişkin ABD’den yapılan son açıklamada, bu durumun F-35’lerin konuşlandırılmasına izin vermeyeceği için NATO için bir ulusal güvenlik problemi oluşturduğu belirtildi. Reuters haber ajansının aktardığına göre, bir grup gazeteciye konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen ABD’li üst düzey yetkililer, Türkiye’nin S-400 sistemlerine sahip olmasının NATO’dan ayrılmaktan farksız olacağını söyledi. Ancak yetkililer, bu durumun sadece ticari bir karar değil, aynı zamanda ulusal güvenlik meselesi olarak görülmesi gerektiği konusunda uyardı. Yetkililerden biri, “Türkiye’nin NATO’ya katılımının ve ikili ilişkilerin kesintisiz ve etkilenmeden devamını sağlamak için bir dizi seçenek üzerinde çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

‘İki sistem birlikte yer alamaz’

Yetkili “Hem Amerika hem de NATO müttefiklerine F-35 açısından risk o kadar ciddî ki iki sistem birlikte yer alamaz” diye devam etti. Türkiye, NATO hava savunma sistemine entegre edilemeyeceği yönünde hem ittifaktan hem de ABD’den gelen uyarılara karşın S-400 füze savunma sisteminin satın alınması konusunda Rusya ile anlaşma imzalandığını ve bundan geri dönüşün olmadığını dile getirmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı geçen hafta, S-400 alınması halinde ABD’nin F-35 savaş uçakları programına katılımının yeniden değerlendirileceği uyarısında bulunmuştu. ABD’li yetkililer de Washington’un Türkiye’ye Patriot satma teklifinin hâlâ geçerli olduğunu ve iki tarafın müzakereleri sürdürdüğünü söyledi.

***

ABD, fiyatı arttırdı 

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Türkiye ile ABD arasında süren ‘S-400’ gerilimine dair kulis yazdı. Fırat, “Patriot’un fiyatı S-400’ün fiyatının bir buçuk katı. Daha önce teklif ettikleri fiyatı da yükseltmişler. ABD peşinat olarak önümüzdeki iki ayda yaklaşık 1 milyar dolar istiyor” dedi. Hande Fırat, Hürriyet’te “1 Nisan’ın gündemi ekonomide yeni reform paketi” başlığıyla yayımlanan yazısında “Ekonomi kadar önemli bir diğer başlık artık ‘S-400’ başlığında toplanan ABD ile Türkiye arasındaki sorunlar yumağı” ifadesini kullandı. Fırat, yazısına şöyle devam etti: Artık iki ülke arasındaki sorunların hepsi Amerika tarafından S-400 başlığı altına alınmış durumda. Amerikalılar: S-400 ile Patriot’un birlikte alınamayacağını, S-400 alma kararlılığı sürerse Patriot teklifinin masadan kalkacağını, Tercihin sadece hava savunma sistemi tercihi olmadığını, bunun aynı zamanda ABD ve Rusya arasında bir tercih olduğunu, Türkiye S-400’ü konuşlandırdığı an bunun bazı sonuçlarının olacağını, Türkiye’ye sunulan Patriot teklifinin bugüne kadar verilmiş en iyi teklif olduğunu, hiçbir NATO üyesi ülkeye böyle bir teklif verilmediği açıklamalarıyla, görüşmelerde ifade ettikleri sözleriyle, bilgilendirmeleriyle açık bir şekilde ortaya koyuyor. Seçim sonrası Türkiye-ABD ilişkileri açısından bir anlamda kilit rolü oynayacak olan bu mesele, 1 Nisan gününden itibaren en önemli gündem başlıklarından biri olacak.

Etiketler: nato, s-400
Okunma Sayısı: 1303
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı