"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nihat Kazanhan soruşturmasına gizlilik kararı

22 Ocak 2015, Perşembe 11:51
İHD Doğu ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi İnceören, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümüyle ilgili soruşturmaya gizlilik kararı konulmasını “gerçeğin üstünü örtmeye çalıştıkları sorusu akla geliyor” diye değerlendirdi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde vurularak öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan ile ilgili soruşturma dosyasına gizlilik kararı konuldu. Gizlilik kararı, İçişleri Bakanlığının olayda polisin kusuru olabileceğini açıkladığı 20 Ocak’ta alındı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Doğu ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, böylelikle avukatların dosyaya erişiminin kısıtlandığını belirtti.

İnceören bianet’e yaptığı açıklamada, Cizrelilerin ve görgü tanıklarının, olayın failinin polis olduğu yönünde iddialarının olduğunu, ancak tüm iddialar araştırılırsa, hukuk işlerse olayın açığa çıkacağını ifade etti. İnceören, “Gizlilik kararıyla üstü örtülürse davalar da kapanır gider” diye konuştu.

“Bu ilk kez de olmuyor. Bu tür soruşturmalarda Diyarbakır’da da, Yüksekova’da da hep gizlilik kararı kondu. Bu gizlilik kararının, aklamaya çalışma, üstünü örtme çabası olabildiği akla geliyor.  

İnceören, İHD heyetiyle birlikte Cizre’de incelemeler yaparak yetkililer ve görgü tanıklarıyla da görüşmüştü. İnceören, görüştükleri herkesin failin polis olduğu iddiasında bulunduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

12 yaşındaki Nihat Kazanhan 14 Ocak’ta başına isabet eden mühimmat nedeniyle öldü.

Nihat Kazanhan'ın otopsisi ve başından çıkan mühimmatın balistik incelemesi Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı'nda yapıldı.

Rapora göre, Kazanhan'ın kafasından çıkan mühimmat bir av tüfeğine aitti. Raporda ayrıca 6-8 Ekim tarihlerindeki Kobani protestosu sırasında bazı av bayilerinin yağmalandığı ve Emniyet Müdürlükleri ile Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde bu tür silah ve malzemelerin bulunmadığı yorumu yapıldı.

Diyarbakır İHD'den avukat Muhterem Süner bianet’e bu tip bir raporun sağlıklı olmadığını anlatmıştı.

“Savunmacı içgüdüyle hazırlanmış bir rapora benziyor. Çünkü kriminal bir raporda bu tip yorum olmaz.”

İçişleri Bakanlığı 20 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Cizre’de 14 Ocak’ta öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın ölümünde güvenlik görevlilerinin sorumluluğu olabileceğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada müfettişlerin ilk tespitlerinin bu yönde olduğu belirtildi: “Müfettişlerin ilk tespitlerine göre, olay yerinde bulunan aracın içindeki güvenlik görevlilerinden bazılarının olayda kusurlu olabileceği değerlendirilmektedir.”

Bakanlık açıklamasında soruşturmanın “her türlü ihtimal dikkate alınarak bütün yönleri ile devam ettiği” ve soruşturma için mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiği belirtildi.

Kaynak: Bianet

Okunma Sayısı: 1020
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı