"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Oğluna 'Bawer’ ismini koymak istedi, yasakla karşılaştı

14 Mayıs 2015, Perşembe 17:27
Hükümetin 2013 yılında ‘Klavyelere özgürlük getiriyoruz’ diyerek kaldırdığını açıkladığı Kürtçe'nin Q, X ve W harfleriyle ilgili yasağın devam ettiği ortaya çıktı.

Diyarbakır’ın merkez Kayapınar Kaymakamlığı İlçe Nüfus Müdürlüğü, çocuğuna Muhammed Bawer ismini koyan Efe alisinin talebini reddetti, çocuğu nüfusa kaydetmedi. Gerekçe olarak ise ‘W’ harfinin yasak olduğunu belirtti. Fakat kaymakamlık, yasak dediği harflerin de kullanıldığı ailenin adresine tebligatta bulundu. 

Diyarbakır’da Kayapınar Kaymakamlığı İlçe Nüfus Müdürlüğüne başvuran Mehmet Hanifi Efe, çocuğuna 'Muhammed Bawer' ismini koyduklarını ve kaydetmek istediklerini belirtti. Ancak kaymakamlık bu talebi ‘W’ harfinin yasak olduğunu belirterek reddetti. 6 Mayıs’ta ailenin ikamet ettiği adrese tebligat gönderen kaymakamlık, adres kısmına yasak olduğunu belirttiği harflerden birini yazdı. Adresin ‘Mezopotamya Mahallesi Ehmede Xani Caddesi…’ kısmı tebligat adresi olarak belirtildi. Bawer isminin nüfusa kaydedilmeme gerekçesi ise şöyle belirtildi: “İlgili tarihli dilekçenizde 1 Mayıs 2015 tarihinde doğan çocuğunuzun nüfus kayıtlarına Muhammed Bawer Efe olarak tescil edilmesini talep etmektesiniz. Ancak, çocuklara konulacak isimlerde 1353 sayılı Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkındaki kanun gereğince Türk alfabesine uygun olmak şartıyla bir sınırlama getirilmiştir. Bu nedenle Türk alfabesinde olmayan, 'X, Q ve W' harflerinin olduğu ibarelerin Türk vatandaşları tarafından çocuklarına isim olarak verilmesi mümkün olmadığından çocuğunuzun nüfus kayıtlarına Muhammed Bawer Efe olarak tescilinin yapılmayacağı hususunu bilgilerinize arz ederim." 

Efe ailesinin avukatı Mahsuni Karaman, Kayapınar Kaymakamlığı hakkında işlemin iptali için idare mahkemesine dava açacaklarını söyledi. Karaman, hukuki yolları sonuna kadar kullanacaklarını belirterek, “Kürtçe televizyonlarda yasaklı denilen harfler kullanılıyor. Her nedense bu harfler isimlere konulduğu zaman yasak oluveriyor. Bununla ilgili acilen bir düzenlene artık şart” diye konuştu.

DÖNEMİN BAŞBAKANI ERDOĞAN YASAĞI KALDIRDIĞINI DUYURMUŞTU

AKP hükümeti, Kürtçe’nin yazımında kullanılan W, X ve Q harfleriyle ilgili yasağı kaldırıldığını duyurmuştu. 30 Eylül 2013 tarihinde basın toplantısı düzenleyen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Demokratikleşme Paketi'ni açıklamıştı. Erdoğan o dönemde Kürtçe harf yasağıyla ilgili şunları söylemişti: “TCK’da belirli harflerin kullanılmasından dolayı var olan cezai müeyyideyi kaldırıyoruz. Bir nevi klavyelere özgürlük getiriyoruz. Yani Q, X ve W harfleri klavyelerde kullanılabilecek.”

Okunma Sayısı: 1826
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Toygar

    14.5.2015 17:42:15

    Memleketimden hukuk manzaraları... Şaşırtmadı!..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı