"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

OHAL’de ihraç edilen 100 bin mağdurun talepleri hala cevapsız

15 Ocak 2018, Pazartesi 19:28
Hakkında hiçbir iddia bulunmadan kamu görevinden uzaklaştırılan yaklaşık 100 bin kişinin hak ihlali iddiası, aylardır ne AİHM, ne Anayasa Mahkemesi ne de OHAL Komisyonu’ndan karşılık buldu.

Ankara Başsavcılığı’nın binlerce kişinin telefonuna iradesi dışında ByLock programı yüklendiği açıklamsından sonra çıkan ilk KHK’da işe iade edilenler oldu. Ancak hakkında hiçbir suçlama ve delil bulunmayan yaklaşık 100 bin kişinin hak ihlali iddiası aylardır ne AİHM, ne Anayasa Mahkemesi ne de OHAL Komisyonu’ndan karşılık buldu.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, savcılıklardan takipsizlik kararı alanlar için bile bir adım atılmadı. Öğretmen Semih Özakça’nın iadesi, hakkındaki tüm iddialardan beraat etmesine karşın gerçekleşmedi. Takipsizlik ve beraat kararlarına ilişkin idari bir adım atılmazken, haklarında hiçbir adli işlem yapılmayanlar da OHAL komisyonu kararını veya KHK’yi bekliyor.

ONBİNLERCE BAŞVURU VAR, MAHKEMELER BAKMIYOR

OHAL uygulamaları nedeniyle binlerce kişinin adalet arayışı, 25 Temmuz 2016’dan bu yana sürüyor. Ocak 2017’de Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kurulması mağduriyet iddialarının karşılığını bulmasının önünü kesti. Hukuk ve idare mahkemelerinden bir sonuç alamayan binlerce kişi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne ve Anayasa Mahkemesi’nin kapısını çaldı. Ancak bu mahkemeler de binlerce başvuruyu OHAL İnceleme Komisyonu’na havale etti.

‘İADE’DE BELİRSİZLİK

KHK ile ihraç edilen kamu çalışanı, yeni bir KHK ile iade edildiğinde, ayrıldığı kurumda çalışabiliyor. Ancak komisyon kararı ile iade edilecek bir kamu çalışanının hangi ilde ve hangi kurumda çalışacağı bilinmiyor. Komisyonun sadece ihraç edilen çalışanın devlette yeniden çalışabileceğine ilişkin karar vermesi bekleniyor. Bu da on binlerce kişide KHK ile iade edilme beklentisi doğuruyor.

KHK ile ihraç edilen ama yine aynı gerekçelerle haklarında adli soruşturma açılan binlerce kişinin içinde bulunduğu durumun daha karışık olduğu belirtiliyor. Savcılıklardan haklarındaki iddialarla ilgili takipsizlik kararı alan bu kişiler, suçlamalar çürüdüğü için görevlerine iade edilmeleri gerektiğini düşünüyor. Ancak ne KHK ne de komisyon kararı ile bu yönde bir karar alındığına işaret ediliyor.

‘NE İLE SUÇLANIYORUM?’

Adalet bekleyenler arasında sadece idari işlemlerden mağdur olduklarını iddia edelenler de yer alıyor. Buna göre haklarında herhangi bir adli işlem başlatılmayan, soruşturma geçirmeyen, gözaltına alınmayan, tutuklanmayan, hatta “savcı yüzü bile görmeyen” insanlar bir idari işlem olarak KHK ile ihraç edildikleri için ne ile suçlandıklarını bile bilmediklerinden şikâyet ediyor.

KOMİSYON KAPISINDA 100 BİN KİŞİ BEKLİYOR

Son rakamlara göre KHK’lerle 108 bin 736 kişi kamu kurum ve kuruluşlarından ihraç edildi. Komisyona yapılan başvuru sayısının ise 104 bin 398 olduğu açıklandı. Komisyon bir grup dosya üzerinde karar aldığını açıkladı. Ancak sayı bilgisi verilmedi. Bir mağdurun komisyondan gelen tebligatla görevine başladığı veya ret kararı aldığı mahkemeye başvurduğuna dair bir bilgi de kamuoyuna yansımadı.

Okunma Sayısı: 6998
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • g@L!p

    16.1.2018 09:40:15

    Eylül 2016 da ihraç edildim. Ne bir ifade, ne bir soruşturma !!! Bana(benim durumumdakilere)bunu yapanları her gün Allah'a şikayet ediyorum. O kapının açık olduğu bir anı mutlaka bulacağım inşallah.

  • Alper A.

    15.1.2018 23:26:14

    Ayni durumdayim.sadece kasim 2016'da Kom şubenin daveti uzerine gittim sendika banka gibi yasal kurumlarla ilgili sorulara muhatap oldum.ne savci,ne mahkeme,ne gozalti,ne de tutuklama gecirdim.tutuklanmadigimiza bile sevinecek duruma getirdiler.madem suclu degilim,degiluz,hala neredeyse 2 yildir ne diye meslegimizden uzagiz.kim cozecek bu dugumu,hangi merci,hangi hukuk.hukuk degil,guguk oldu.

  • Hamit

    15.1.2018 20:13:12

    Bu kördüğümü Rabbim çözecek

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı