"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

OHAL’in adı kalktı uygulamaları devam ediyor

28 Ocak 2019, Pazartesi 20:25
OHAL Hak İhlalleri Platformu’nun toplantısında konuşan akademisyen Prof. Dr. Nejla Necla Kurul, “Aslında OHAL’in adı kalktı ama uygulamaları hala devam ediyor” dedi.

Aralarında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen 10 milletvekili, akademisyen, hukukçuların da olduğu OHAL Hak İhlalleri Platformu, “OHAL’de Hak İhlalleri, KHK’lanan Yaşamlardan Geleceğe Bakmak” başlığıyla Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde panel düzenledi.

OHAL  uygulamaları devam ediyor

Barış akademisyeni Necla Kurul, OHAL ilanından sonra çıkarılan KHK’lerle sivil bir darbe yaşandığını belirterek, “Kararnamelerle yüzbinlerce insanın işinden atıldığı, sosyal, ekonomik yaşamdan atıldığı, eve kapandığı hatta yurt dışına çıkma yasağı konulduğu bir dönemi yaşadık. ‘Bu dönem bitti mi?’ sorusu bizim için önemli. Aslında OHAL’in adı kalktı ama uygulamaları hala devam ediyor. OHAL’den geriye kalan kalıntılardan biri OHAL Komisyonu. Hepimizin umutla beklediği, adaleti sağlayacak bir kurum olarak görmek istediğimiz bu kurumun yeterince adalet üretmediği, hatta fiili ceza veren bir kurum haline dönüştüğünü de kaygıyla izlemekteyiz” ifadelerini kullandı.

HUKUKTA KURU DA OLSA YAKILMAZ

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, OHAL’i kanunlaştıran KHK’lerin bir hukukçu açısından sadece sayı olarak yasa, içerik olarak ise bir yasa olmadığını belirtti. Dönemin son Başbakanı olan Binali Yıldırım’ın ihraçlar için, “kurunun yanında yaş da yanar” sözünün bir itiraf olduğu hatırlatmasında bulunan Kaboğlu, “Hukukçu olarak adil yargılanma hakkı açısından bu söz şu bakımdan kesinlikle hukuken telaffuz edilmeyecek bir sözdür. Çünkü hukukta kuru da olsa yakılmaz. Yakma deyimi hukukun deyimi değildir. Yakmayacaksınız, yargılayacaksınız. Adil yargılama hakkının var oluş nedeni zaten budur. Adil yargılama hakkı hukuk devleti olmanın asgari koşuludur. Adil yargılama hakkının bu süreçte nasıl zedelendiğini gördük. Maalesef Türkiye Barolar Birliği OHAL’de adil yargılama hakkı ihlallerini bir tematik rapor hazırlama görevini yerine getirememiştir”  şeklinde konuştu. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, OHAL’de gerçekleşen ihraçların bir buçuk milyon kişiyi etkilediğini, şu anda da tüm toplumu etkilediğini söyledi. Gergerlioğlu, “Türkiye böyle bir gidişatı kaldıramaz. OHAL KHK’lerinin etkileri dalga dalga yayılıyor ve toplumu çürütüyor.”

Etiketler: ohal
Okunma Sayısı: 9659
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı