"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

OHAL, referandumu olumsuz etkiledi

01 Haziran 2017, Perşembe
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), 16 Nisan referandumuyla ilgili açıkladığı nihaî raporunda da oylamanın eşit olmayan şartlar altında yapıldığı yönündeki ilk değerlendirmesine sadık kaldı ve seçmenlere tarafsız bilgi sunulmadığı yönündeki eleştirilerini tekrarladı.

AKPM’nin Pazartesi günü onaylanan nihaî raporunda, “Türkiye’de halihazırda mevcut anayasa ve ilgili kanunî düzenlemelerle sınırlandırılmış olan ifade, toplanma ve örgütlenme gibi temel haklar, olağanüstü hal (OHAL) döneminde kullanılan olağanüstü yetkilerle daha da kısıtlanmış ve bu da demokratik bir referandumun yapılmasını olumsuz etkilemiştir” denildi.

AKPM, nihaî raporunda da referandumun hemen ertesinde açıkladığı ön raporunda olduğu gibi, sürecin “eşit şartlara sahip olmayan bir ortamda gerçekleştiği ve kampanyanın iki tarafının eşit olanaklara sahip olmadığı” değerlendirmesine yer verdi.

Raporda, “Binlerce kişinin görevden ihraç edilmesi ya da tutuklanması, siyasî ortamı da olumsuz etkilemiştir. Haberlerde ağırlık olarak ‘evet’ kampanyasına yer verilmesi ve basın organları üzerindeki kısıtlamalar, seçmenlerin çoğulcu görüşlere erişimini azaltmıştır. Her ne kadar referandumun teknik yönleri iyi idare edilmiş ve halk oylaması düzenli bir şekilde yapılmış olsa da sayım sırasında mühürsüz oyların geçerli kabul edilme kararı güvenliği artırıcı önemli bir önlemi ortadan kaldırmış ve muhalefetin itirazlarına neden olmuştur” denildi.

Çavuşoğlu’nun sözleri “esefle karşılandı”

Rapora son anda eklenen bir değişiklikle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun AKPM heyetine yönelik sözlerinin “esefle karşılandığı” belirtildi. Referandum için Türkiye’ye gelen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilâtı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu (DKİHB) ile AKPM üyeleri, yayınladıkları ilk raporda da referandum sürecine yönelik benzer eleştiriler dile getirmişti. Erdoğan da AGİT ve AKPM üyelerine “haddinizi bilin” demiş ve bu tarz “siyasî içerikli raporları ne görürüz, ne duyarız, ne biliriz” diye konuşmuştu. Dışişleri Bakanlığı da heyeti “önyargıyla hareket etmekle” suçlamıştı.

Etiketler: ohal, referandum
Okunma Sayısı: 1672
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    1.6.2017 05:34:22

    OHAL var diyerek nice siyasilerin miting,konferansları yaptırılmadı.Hatta sivil toplum örgütlerinin bazılarının toplantıları iptal etttirldi.TV.lerde bilhassa TRT de her kanalda haksızca AKP ve liderlerini eciği-bücüğü saatlerce konuşturuldu.YSK ise oyun oynanırken kural değiştirdi. REFARANDUM da sandığa gitmediğini açıklayanların yerine evet oyları kullanıldığı bizzat şahit,belge delilleri ile ispatlandığı halde YSK bunları kaale almadı.Esasen REFARANDUM da HAYIR oyları evete en az 6 -7 puan fark attığını düşünüyorum

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı