"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

OHAL sonrası hak ihlalleri arttı

10 Şubat 2018, Cumartesi
Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu, hak ihlÂllerini tesBit etmek amacıyla Türkiye genelindeki 20 cezaevinde yaptığı incelemeleriyle ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, OHAL’in ianından sonra cezaevlerinde hak ihlallerinde artış yaşandığı kaydedildi.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini incelemek amacıyla Diyarbakır Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu, 20 cezaevinde 98 tutukluyla yaptığı görüşmeyle hazırladığı raporu açıkladı. Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Neşet Girasun, baroda düzenlediği basın toplantısında, 18 ayrı hak ihalli raporu hazırladıklarını söyledi. Girasun, şöyle konuştu: “Komisyonumuzun sahip olduğu koşulların ve mevzuatın izin verdiği sınırlar dahilinde olabildiğince çok sayıda cezaevi ziyaret edilmiş ve farklı hukuki statüde bulunan çok sayıda tutuklu ve hükümlü mahpus ile görüşülmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede 20 Aralık 2016-31 Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye’nin farklı bölge ve illerinde bulunan 20 ceza infaz kurumu, 40 defadan fazla ziyaret edilmiş ve 92 mahpusla görüşmeler gerçekleştirilmiştir.  

18 ayrı hak ihlali 

Ceza infaz kurumlarındaki yaşanan hak ihlâlleri; sağlık hakkına erişimin engellenmesine ilişkin ihlâller, savunma hakkının engellenmesine ilişkin ihlâller, cezaevlerinin fizikî şartlarından ve cezaevi idaresinden kaynaklanan ihlâller, dilekçe, iletişim ve haberleşme hakkına ilişkin ihlâller, kötü muamele, işkence ve diğer konulara ilişkin ihlâller, mahpus yakınlarının yaşadığı ihlâller ve çocuk mahpuslara ve cezaevinde ebeveynleriyle kalan çocuklara ilişkin ihlâller gibi başlıklar altında belirtilmiştir.”

Cezaevi personellerinin sözlü ve fizikÎ tacizleri 

Birçok cezaevinde mahpusların çeşitli sebeplerle cezaevlerinden nakilleri sırasında kelepçenin tersten takılması ve cezaevi personellerinin sözlü ve fizikî tacizlerde bulunması, banyo ve tuvaletleri görecek şekilde kameraların yerleştirilmesi, mevzuata aykırı olan kimlik kartı taşıma dayatması ve bazı mahpusların kameralarla donatılan, her tarafı sünger veya benzeri bir malzeme ile kaplı süngerli oda olarak tabir edilen odalarda keyfi bir şekilde tutulması gibi birçok uygulama, kötü muamele ve işkence yasağının ihlâli anlamına gelmektedir. OHAL’in ülke genelinde ilânından sonra, cezaevlerinde yıllardır yaşanan hak ihlâlleri ve sorunlar gözle görülür ve hissedilir bir şekilde artmıştır.”

 

DHA

Etiketler: ohal, cezaevi
Okunma Sayısı: 2882
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı