"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Okuma yazma bilmeyen seçmen, bağımsız aday için nasıl oy kullanacak?

03 Haziran 2015, Çarşamba 14:20
Türkiye 7 Haziran’daki milletvekilliği seçimlerine hazırlanıyor. Birçok ilde yer alan bağımsız adayların yarışacağı seçimde dikkat edilmesi gereken birçok husus yer alıyor.

Bağımsız adayların resimleri olmadığı için okuma yazma bilmeyenler sandık kurulu başkanından yardım alacak. Sandık başkanına oyunu kullanacağı adayın ismini söyleyecek. Sandık başkanı da okuma yazma bilmeyen seçmene adayın yerini gösterecek. 'Bağımsız adaya oy verenlerin bir partiye daha oy vermesi gerekiyor' şeklindeki söylemler ise doğru değil.

Türkiye’de 2015 Genel Seçimleri’ne sayılı günler kaldı. Seçimde 165 bağımsız milletvekili adayının yer almasıyla vatandaşların dikkat etmesi gereken konular da arttı. Bağımsız aday hangi ilden adaysa o ilde isimleri yer alacak. Bağımsız adaylar oy pusulasında partilerin amblemlerinden sonraki kutularda yer alacak. Bağımsız adaylar soy isimlerinin alfabetik sırasına göre pusulada yer alacak.

Okuma yazma bilmeyenler ve görme engellilerin bağımsız adaylara nasıl oy kullanacağı merak konusu. Yüksek Seçim Kurulu’ndan verilen bilgiye göre okuma yazma bilmeyenler seçim günü sandık kurulu başkanından yardım alacak. Sandık başkanının yanına giderek durumu anlatacak. Okuma yazma bilmeyen seçmen, oyunu kime kullanacaksa sandık başkanına onun ismini söyleyecek. Sandık başkanı da ona seçmene oy pusulasındaki yerini gösterecek. Seçmen, kabineye tek başına girerek verilen ‘evet’ kaşesiyle birlikte oyunu kullanacak.

Görme engellilerle ilgili harf tanıma özelliği pusulada yer almadığı için seçmen, görme engelli olduğunu raporla belgelendirerek sandık kuruluna sunacak. Raporu sandık kuruluna ibraz ettikten sonra yanında akrabası ile birlikte kabine girerek oyunu kullanabilecek.

SEÇMENLER SADECE BİR BAĞIMSIZ ADAYA OY VEREBİLECEK

Seçim günü dikkat edilmesi gereken hususlardan bazıları şu şekilde: “Birden fazla parti ya da bağımsız adaya ayrılan bölüme mühür basılmayacak. Birleşik oy pusulası sandık kurulunca verilen çift mühürlü zarfa koyulacak. Birleşik oy pusulasına herhangi bir işaret koyulmayacak. Mühür tercih edilecek parti veya bağımsız adayın alanının dışına taşmayacak. Yırtılan oy pusulası geçersiz sayılacak. Birleşik oy pusulasının arkasında sandık kurulu mührü bulunmalı, arkasında mühür bulunmayan birleşik oy pusulaları geçersizdir. Bağımsız adayın isminin olduğu yere evet mührü basıldıktan sonra pusula zarfa konulacak. Zarfın ağzı kapatılıp sandığa atılacak.”

Okunma Sayısı: 7778
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı