"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Olağanüstülük olağanlaşmasın

20 Şubat 2017, Pazartesi
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL uygulamalarına dikkat çeken M. Şükrü Hanioğlu, olağanüstülüğün olağanlaşmamasını ve olağana yönelimin gerekliliğini vurguladı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL uygulamalarına Sabah Gazetesi’ndeki 19 Şubat tarihli yazısında dikkat çeken M.Şükrü Hanioğlu, olağanüstülüğün olağanlaşmamasını ve olağana yönelimin gerekliliğini vurguladı.

Hanioğlu, “Türkiye, kanlı 15 Temmuz kalkışması akabinde haklı olarak ortaya koyduğu refleksler sonrasında, bu cazibeye kapılma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Burada düşülmemesi gereken tuzak ufkumuzu “tehdidi önlemek” ile sınırlandırmamızdır. Zikredilen kapalı yapının tehdidinin izalesi Türkiye’nin öncelikli sorunudur. Ama son tahlilde, Türkiye’nin “gelecek tasavvur”u bu yapının olmadığı bir toplumun yaratılmasına indirgenemez. Bu nedenle Türkiye “olağanüstü”yü “olağanlaştırmak” ve onu “düzen” haline getirmek yerine “olağan”a yönelmek zorundadır. “Olağan” ise katılımcı demokrasinin geliştirildiği, sivil toplumun güçlendiği, her türlü muhalefetin var olduğu ve kimlik ve inançların özgürce yaşandığı bir toplumdur” dedi. 

Muhalefet ‘vatan hainliği’ ile özdeşleştirilmemeli

Her türlü muhalefeti “vatan hainliği” ile özdeşleştirme, akademi, basın ve siyasette bu temelde tasfiyeler yapmanın son derece olumsuz neticeler doğurduğunu ortaya koymaktadır diyen Hanioğlu, “Bu hedef göz önüne alındığında “olağanüstük”ü doğuran nedenlerin ortadan kaldırılması için çaba gösterilirken, her türlü muhalefeti bunlarla ilintilendirmek yolunda zorlamalardan vazgeçmek ve “olağan” eleştirileri “olağan düzende” olduğuna benzer biçimde değerlendirmek gereklidir. Dolayısıyla Türkiye “olağanüstülük”ü doğuran nedenleri, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve suçun kişiselliği ilkesinden taviz vermeksizin “olağanüstü” yollarla izale ve tecziye etme hakkını kullanırken, bunun dışında kalan muhalefeti “olağan” düzen koşulları çerçevesinde değerlendirmelidir” ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 2517
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı