"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ömer Nasuhi Bilmen Üsküdar'da anıldı

09 Kasım 2014, Pazar 14:08
İstanbul müftüsü olarak 20 yıl görev yapan, Türkiye'nin 5. Diyanet İşleri Başkanı Ömer Nasuhi Bilmen, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in de katılımıyla Üsküdar'da anıldı.

Üsküdar Belediyesi'nin, İstanbul Müftülüğü ve Marmara Üniversitesi ile birlikte düzenlediği sempozyum, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.  2 gün sürecek ve 6 oturumun gerçekleştirileceği sempozyum, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in de katılımıyla başladı.

TÜRKMEN; "BİZİM İÇİN ONUR VE MUTLULUK"

Kur'an-ı Kerim okunması ve Ömer Nasuhi Bilmen'in hayatının anlatıldığı film gösterimiyle başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen yaptı. Tarih ve kültür şehri Üsküdar'da, Ömer Nasuhi Bilmen Sempozyumunu düzenlemenin onur ve mutluluk vesilesi olduğunu belirten Türkmen, "Son devrin ilim güneşini, O'nun şeri ve manevi istikatimize yeniden yön veren irfan hazinesini, bugün tekrar hayatımıza taşımak ve yeni nesillerle buluşturmak hepimizin üzerine düşen büyük bir vazifedir" dedi.
Törende konuşma yapan Prof. Dr. Mehmet Görmez ise Ömer Nasuhi Bilmen'in, 28 Şubat döneminde, Türkiye'nin ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın en zor dönemlerinde, İstanbul müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı yaptığına dikkat çekti. Prof. Dr. Görmez, Ömer Nasuhi Bilmen'in, Türkçe ezan ve dua, mezhepler ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasının istenilmesinden oluşan resmi yazılara verdiği cevap yazılarını okudu. Bilmen'in yazıdaki ifadeleri ve kullandığı üslup davetliler tarafından alkışla karşılandı.

"DİNİMİZE KARIŞMAYIN MENDERES SİZE FEDA OLSUN"

Prof. Dr. Görmez konuşmasını;  "Araştırmacılar ve yazarların 60'lı yıllara ait eserlerini okurken içime doğan hislerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. İhtilalerde, insanlar idam edilirken, ezan ve dualar Türkçe okunmak istenirken, Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılmak istenirken insanlardan neden ses çıkmadı denilir. Şunun için insanların sesi çıkmadı! Millet şunu söyledi;  'Ezanımıza ve ibadetimize karışmayın Menderes size feda olsun.' O dönemlerde​​ Ömer Nasuhi Bilmen Hocamızın Diyanet İşleri Başkanı seçilmiş olması, insan üzerinde oluşacak baskıların körlenme noktasında Cenab-ı Hakkın riyaset makamında istihdam ettiğine inancımı ifade eder hepinize saygı sevgiler sunarım"  şeklinde tamamladı.

Bilmen'in hayatından bazı örnekler veren M.Ü İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse ise Ömer Nasuhi Bilmen'in zayıf not vermeyen bir eğitimci olduğu için öğrencileri tarafından 'Şeker Hoca' olarak bilindiğine dikkat çekti.

Sempozyumun açılış törenine, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in yanısıra, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse ve çok sayıda davetli katıldı.

Görmez ve davetliler, sempozyum sonrasında İHH'nın düzenlemiş olduğu "Bir Çocuk Bir Eser Bir Tebessüm" sergisinin açılışını yaptı. Prof. Dr. Görmez, serginin açılış kurdelesini çocuklarla birlikte, çömelerek kesti.

Okunma Sayısı: 1531
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı