"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Örtülü ödeneğin siyasi propaganda ve seçim amacıyla kullanılması suçtur'

26 Ekim 2015, Pazartesi 09:53
Hukuk Etik Siyaset Araştırmaları (HESA) Ekonomi Araştırmaları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre örtülü ödeneği siyasi propaganda ve seçim işleri için kullanmanın ve ödenek üstü harcama yapmanın suç olduğunu belirtti.

Turgut Özal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı da olan Ekonomi ve Maliye Doçenti Ramazan Taş, yaptığı açıklamada uyarılarda bulundu.

Taş, şunları kaydetti: “Kanun çok açıktır. Türk mali sistemini, kamu görevlilerinin uyması gereken bütçe kurallarını ve bütçe ilkelerini düzenleyen temel kanun olan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 24. maddesine göre hiç kimse örtülü ödeneği siyasi propaganda ve seçim işleri için kullanamaz.

Kanunlara uymada herkesten daha fazla titiz davranması gereken Cumhurbaşkanı ve Başbakan, örtülü ödenekten siyasi propaganda ve seçim faaliyetleri için 1 Kuruş bile kullanamazlar, kullanırlarsa suç işlemiş olurlar, kullandıkları her 1 kuruşu yasal faiziyle birlikte tazmin etmek zorundadırlar."

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun ödeneklerin kullanılması esaslarını belirleyen 20. maddesinin (d) fıkrasına göre 'kamu idareleri, bütçelerinde yer alan ödeneklerin üzerinde harcama yapamazlar.' denildiğini hatırlatan Taş, şu ifadeleri kullandı:

"Dolayısıyla Cumhurbaşkanı ve Başbakan, hem örtülü ödenekten siyasi propaganda ve seçim amaçlı 1 kuruş harcama yapamazlar, hem de 2015 yılı merkezi yönetim bütçesinde kendilerine tahsis edilmiş olan örtülü ödeneğin 1 kuruş üzerine çıkamazlar.

Oysa Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2014’ün tamamında toplam 1 milyar 75 milyon liralık örtülü ödenek harcaması yapılmışken, 2015’in ilk 8 ayında geçen yılın tamamından daha fazla miktarda 1 milyar 185 milyon liralık örtülü ödenek harcaması yapılmıştır. Adil bir seçim süreci ve adil bir seçim sonucu istiyor isek her vatandaşın, her kurumun, kamuoyunun, TBMM’nin, Sayıştay’ın, iç denetçilerin örtülü ödenek harcamalarının kullanımını titizlikle denetlemesi asli bir vazifedir.

Özellikle 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimleri sürecince Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın muhtarlar toplantısı, açılış gibi değişik adlar altında siyasi propaganda yaptığı etkinlikler için örtülü ödenekten 1 kuruş bile harcanmamasını sağlaması, harcanmışsa, harcanan her 1 kuruşun hesabını sorması gerekir."

‘Ak Saray’a örtülü ödenek yetişmiyor

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/ak-saray-a-ortulu-odenek-yetismiyor_357936

Örtülü ödenekten 4 ayda 337 milyon lira harcadı

http://www.yeniasya.com.tr/politika/ortulu-odenekten-4-ayda-337-milyon-lira-harcadi_315496

Okunma Sayısı: 2153
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı