"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Otoriterleştik

28 Mart 2015, Cumartesi
İç Güvenlik Paketi TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Uzmanlar Meclis’te kabul edilen yasa tasarısını otoriterleşme adımlarından biri olarak değerlendirdi.

Kamuoyunda “iç güvenlik paketi” veya “sıkıyönetim yasası” olarak bilinen “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu (PVSK) ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM Genel Kurulu’ndan geçti.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen maddeleri değerlendiren Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bican Şahin, Türkiye’de bir otoriterleşme sarmalının başlayacağını söyledi. Şahin, “Polis yarın daha fazla güç uyguladığında, göstericiler üzerine daha şiddetle gidildiğinde bu karşı tarafta daha büyük bir tepki yaratacaktır. Bu, otoriterleşme sarmalını derinleştirecektir” dedi. Şahin, daha fazla özgürlük ve haklara öncelik verilerek otoriterleşme sarmalından kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi. 

Devlet, birey karşısında güçlendi

Kabul edilen maddeler ile büyük oranda hukuk denetimi olmaksızın bireyin karşısında devletin güçlendirildiğini söyleyen Şahin “Bir liberal olarak, bireyin özgürlüklerini merkeze yerleştiren bakış açısına sahip bir kişi olarak beni endişeye sevk ediyor. İç Güvenlik Paketi’ni bu yönüyle eleştiriyorum. Özgürlük ve güvenlik dengesi oldukça önemli. Özgürlükler sınırsız değil. Bunun için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Ama bu bireyin özgürlüklerini tedirgin bir pozisyonda bırakacak şekilde olmamalı” diye konuştu. 

Özgürlük ve güvenlik dengesi böyle sağlanmaz

Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkanı Ercan Taştekin ise, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen İç Güvenlik Yasası’nın büyük bir hukuk katliâmı olduğunu söyledi. Toplumsal sorunları bastırmakta polise orantısız ve denetimsiz silâh kullanma yetkisi verilmesi korkunç bir hata olduğunu kaydeden Taştekin, “Yeni yasa çok daha büyük problemlere sebep olabilir. Bunun faturasını büyük oranda vatandaşımız ve polisimiz ödeyecektir. Polisin silâh kullanma yasası evrensel hukuka ve kurallara uygun olmasına rağmen 2007 yılından bu yana polis kurşunlarıyla 183 vatandaşımız öldürüldü. Şimdi bu yasa tasarısıyla da sapanla taş atana karşı polise silâh kullanma yetkisi veriliyor. Böyle olursa da millet maktul, polis katil, ülke de cenaze evi olur. Özgürlük ve güvenlik dengesi asla bu şekilde sağlanamaz. Bu yasa ile maalesef çok sayıda polis katil olma olasılığı arttığını göreceğiz”

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1160
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İLHAN

    28.3.2015 19:13:09

    TC 1923-1950 arasında yaşatılan ve şimdi de tekrar uygulanmak istenen baskı,yıldırma,konuşturmama,yazdırmama,benden farklı düşünemezsin devrine giriyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı