"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Parlamenter sisteme dönülecek

13 Mayıs 2018, Pazar 20:00
İYİ Parti’nin seçim beyannamesinde en önemli vaadin ‘demokrasi’ ve ‘parlamenter sisteme dönüş’ olarak belirlenmesi bekleniyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim çalışmalarına Ankara’dan başlıyor. Seçim beyannamesinin diğer partilerle birlikte 26 Mayıs’ta açıklanması planlanan İYİ Parti’nin en önemli vaadi ‘demokrasi’ ve ‘parlamenter sistem’. Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, demokrasi ‘yönetenlerin yetkilerini sınırlayan, vatandaşları keyfi yönetimlerin eline düşmekten ve muhalefette olanların da haklarını koruyan bir sistem’ olarak tanımlayan İYİ Parti’nin en önemli vaadi ‘demokrasi’. Beyannamede, “Adil yargılama hakkının mutlaka sağlanması, hakim ve savcıların objektif kriterlere dayalı olarak ve liyakati esas alarak kabulü konusunda bir yasal düzenleme” vaadinin yer alacağı belirtiliyor. HSK, mahkemelerin bağımsızlığı, doğal veya kanuni hakim ilkesi ve hakim güvencesinin sağlanmasının da yeniden yapılandırılması seçim vaadinde yer alacak.

Kuvvetler ayrılığı güçlendirilecek

Tutuklamalarda evrensel ceza hukuku ilkelerini hakim kılacak, kuvvetli suç şüphesinin varlığının esas alınnasına yönelik zorunlulukların da beyannamede olması bekleniyor. İYİ Parti’nin seçmene yönelik en önemli vaatlerinden birini de ‘parlamenter sistem’ vurgusu oluşturacak. “Parlamenter sisteme geri dönülecek. Kuvvetler ayrılığı güçlendirilecek” vurgularının yapılacağı beyannamede, milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilişkili de ‘kürsü masuniyeti dışında tümüyle kaldırılmasının’ da beyannamede gündeme gelmesi bekleniyor.

Özgür basın vurgusu

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in her konuşmasında sözünü ettiği ‘özgür basın’ vurgusunun da beyannamede yer alacağı dillendiriliyor. Beyannamede, partinin programında yer alan “Medya, özgürce bilgi edinme ve yayma hakkına sahip olacak. Siyasî partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin medya olanaklarından adil şekilde yararlanması sağlanacak. Halk, haber alma ve bilgilendirme hakkını özgürce kullanacak. Medyada tekel oluşmasına, sermaye yapısı ve kaynağının gizlenmesine, yasadışılığa izin verilmeyecek” gibi ilkelerin beyannamede de vurgulanması bekleniyor.

 

Vatandaşlık fonu oluşturulacak

Akşener’in geçen hafta açıkladığı ve 4.5 milyon yurttaşın tüketici kredisi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından doğan borçların satın alınmasını öngören ‘Türkiye Vatandaşlık Fonu’ da ekonomi başlığı altında beyannamenin önemli konularından birini oluşturacak. Vatandaşları borç yükünden kurtarmak vaadi, Akşener’in seçimlere yönelik ‘kritik’ vaadini oluştururken, parti, çifçi için ‘mazotun 1.5 TL olacağı’, iş bulamayan genç için ‘iş buluncaya dek ‘Vatandaşlık Maaşı’ ödeyeceği’ sözü de verecek.

Okunma Sayısı: 3493
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı