"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Pilot, hakimi uçaktan indirdi

05 Temmuz 2015, Pazar 11:40
Havalimanlarında artırılan güvenlik denetimleri, seyahatleri çileye dönüştürmeye devam ediyor.

Yaz sezonu yoğunluğu nedeniyle güvenlik ve pasaport noktası ile check-in kontuarlarındaki uzun kuyruklarda mağduriyet yaşayan yolcular, bir yandan da yeni güvenlik uygulamalarına takılmadan sorunsuzca geçiş yapma telaşına düşüyor.

Airporthaber'den Mustafa Gün'ün haberine göre, pasaport sonrasındaki güvenlik noktalarında başlatılan ‘detaylı elle arama denetimleri' ise ‘taciz' şikayeti üzerine yolcularla güvenlik görevlilerini karşı karşıya getiriyor. Tepkiler üzerine güvenlik birimlerine ‘eldivenli aramaların yolcuyu rahatsız etmediği' yönünde yazı gönderen Emniyet Müdürlüğü ise yolcuları ikna etmeye çalışıyor.

Paris'te Fransız karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya ocakta düzenlenen kanlı terör saldırısı sonrası havalimanlarında artırılan güvenlik tedbirleri, bir süre önce ‘canlı bomba tehdidi' nedeniyle üst düzeye çıkarılmıştı. Ancak bazı denetimler, yolcularla güvenlik görevlileri arasında krize yol açtı. Özellikle ‘elle arama' uygulaması sonrası, taciz iddiaları üzerine yolcularla güvenlik görevlileri arasında sert tartışmalar yaşandı. Uygulamayla el dedektörü ile gerçekleştirilen üst aramaları elle ve detaylı şekilde yapılmaya başlanmıştı. Elle arama yapılmasına izin vermeyen yolcuların ‘uçuşları iptal edilerek' yasal işlem yapılırken, tacize uğradığını iddia edenler ise güvenlik görevlilerine dava açıyordu.

HAKİM, SAVCI VE AVUKATLAR ARATMIYOR

Uygulamaya en çok karşı çıkanlar hakim, savcı ve avukatlar. ‘Özel yasaya tabi' olduklarını belirtip elle aramaya izin vermeyen hakim, savcı ve avukatlara görevliler tarafından, “Aratmak zorunda değilsiniz ancak uçamazsınız. Uçmanın kuralı aramadan geçmektir. Bu yasal yetkiye müdahale değildir.” deniliyor. İkna olanlar arandıktan sonra uçağa geçebiliyor.

PİLOT, HAKİMİ UÇAKTAN İNDİRDİ

Elle aramaya itiraz eden hakimlerle ilgili geçen ay ilginç bir olay yaşandı. İç hat uçuşunda aranmak istemeyen hakim, görevliyle tartıştıktan sonra hızlıca uçağa geçti. Ancak olayı öğrenen kaptan pilotun, hakimin uçaktan inmemesi halinde uçuşa başlamayacağını açıklaması üzerine kriz yaşandı. Yolcuların da tepki göstermesi üzerine uçaktan inmek zorunda kalan hakim, arandıktan sonra uçuşuna devam etti.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ ÇARESİZ

Havalimanlarındaki üst düzey güvenlik kontrolleri, uluslararası standartlar gereği gerçekleştiriliyor. Uluslararası güvenlik kuruluşları ve emniyet birimleri, havalimanlarında sık sık denetim yaparak, güvenlik zafiyetlerini belirlemeye çalışıyor. Denetimlerde görevliler, bir yolcu gibi rol yaparak, ‘iç çamaşırlarının yanı sıra vücuttaki belirli bölgelere (koltuk altı ve cinsel bölgeler gibi) tehlikeli madde saklayıp' bunun güvenlik birimleri tarafından bulunması isteniyor. Güvenlik görevlileri de, denetimlerden geçer not alabilmek amacıyla tüm yolcuları çok detaylı şekilde arıyor. Denetimlerde birkaç defa geçer not alamayan görevliler işten çıkarılıyor.

Etiketler: pilot, havalimanı, arama, xray, hakim
Okunma Sayısı: 2572
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı