"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rant İstanbul’u boğuyor

29 Temmuz 2017, Cumartesi
Kent bilimcisi Prof. Dr. Cevat Geray, “Dengeli ve eşitlikçi bir kalkınma modeli uygulanmadığı için 20 milyona yakın insanın İstanbul’a yığılması, yaşanan felÂketlerin tetikleyicisi oldu.’’ dedi.

Türkiye’nin en önemli şehir bilimcisi Prof. Dr. Cevat Geray, gazeteduvar’dan İrfan Aktan’a İstanbul’u vuran son sel afetlerinden sonra açıklamalarda bulundu. Geray, verdiği ropörtajda dengeli ve eşitlikçi bir kalkınma modeli uygulanmadığı için 20 milyona yakın insanın İstanbul’a yığıldığını, bunun da yaşanan felâketlerin tetikleyicisi olduğunu söyledi. “İstanbul’un bu kadar büyüyeceğini öngörmüyorduk” diyen ve  her şeyin halkın şehrine sahip çıkmasına bağlı olduğunu söyleyen Geray, ‘’2009’da İstanbul’daki Ayamama Deresi taşkını önemli bir uyarıydı, ama o uyarı da dikkate alınmadı.’’ dedi. Geray, eski İstanbul ile yeni İstanbul’u nasıl mukayese ederek “İstanbul’u bekleyen kaostur. Boğazın güzellikleri tahrip oldu, yüksek yapılar boğazın silüetini değiştirdi. Trafiği yenemiyorlar. Birtakım güvenlik sorunları da doğuyor. Bu nüfusu buraya çekmenin hiçbir anlamı yoktu” ifadelerini kullandı. Rant ve çıkar ilişkisine dikkat çeken Geray, “Üçüncü havalimanına gerek var mıydı meselâ? Bence yoktu. Atatürk Havalimanı ileride ranta, yapılaşmaya açılacak. İstanbul’un en kıymetli alanı orası. Bunlar para yapacak yer görmeyiversinler! Altunizade’deki Validebağ’a göz dikmişler şimdi. Halk direniyor, ama ne kadar direnebilecek? Bunların halkı taktıkları yok. İmara açıp rantı paylaşmak dışında bir amaçları yok. Belediyeler Türkiye’de rantı engelleyici tedbirler alacaklarına, rantı paylaşmaya yöneliyorlar” ifadelerini kullandı.

‘’Doğmayan torunlarımız bile borçlu’’

Geray ranta dayalı bir şehirleşme olduğunu belirterek, “Bir de denizi doldurarak kazanılan rant alanları var, çok sayıda sahil belediyesi denizi doldurarak kıyıları kullanıma açıyor. Denizi doldurmak doğayı tahriptir. Karadeniz’de kıyıdaki yol yüzünden doğa tahrip olmuş, insanların denizle irtibatı kesilmiş, yüksek yapılar yüzünden sahilde perde oluşturulmuştur’’ dedi. Öte yandan yapılan 3. köprüye ilişkin konuşan Geray, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  Bey belediye başkanıyken İstanbul’daki 3. köprüye karşı çıkmıştı. Ama şimdi onun hararetli savunucusu. Üçüncü havalimanı, İzmit Körfezi’ndeki köprü… Bunlar doğa tahribatıyla birlikte, yap-işlet-devret yöntemiyle ve kaynaklarımızı aşırı kullanarak yapılıyor. Devletten para gitmiyor diyorlar, ama bunların o köprüden günde belli sayıda vasıta geçmesi taahhüdü var. O kadar vasıta geçmediği zaman, ortaya çıkan açık, torunlarımız borçlandırılarak ödeniyor” dedi.

 

Okunma Sayısı: 2585
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı