"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rastgele tutuklamalar sakıncalı

14 Temmuz 2017, Cuma
Yazar Sefa Mürsel, Risale Haber’de yer alan ‘Adalet İhtiyacı’ başlıklı 12 Temmuz tarihli yazısında, yargılamalara dikkat çekerek, “Suç niteliğindeki farklılıkları fazla dikkate almadan tutuklamayı tedbiri uygulamak, sosyal ve ailevî sonuçları bakımından oldukça sakıncalıdır” dedi.

Mürsel’in yazısının ilgili bölümü şöyle; “Bylockcu şüpheli, darbenin örgüt yapısında eylemli bir organizatör değilse, tutuksuz yargılama sağlanmalıdır. Bu yapılmazsa, “suçun şahsiliği” ilkesi büyük yara alır. Zira, suç konusu olayla ilgisi olmayan ve hatta, aynı çatı altında suç örgütüne karşı olan aile fertleri, birisinin hatasıyla hak etmediği, maddî ve manevî sıkıntıları yaşar. Ceza yargısı, bu durumları göz önünde tutmak durumundadır. Suç niteliğindeki farklılıkları fazla dikkate almadan tutuklamayı tedbiri uygulamak, sosyal ve ailevî sonuçları bakımından oldukça sakıncalıdır. Suça uygun ceza ilkesi, adaletin gereği olarak, her şeye rağmen uygulama alanı bulabilmelidir.”

Milletin silahıyla cinayet işleyenleri sür’atle yargılanmalı

“Yargının öncelikli işi, 15 Temmuz darbe teşebbüsünde, milletin silâhıyla cinayet işleyenleri sür’atle yargılamaktır. Yürütme organının bile yargıdan beklentisi budur. İnsanları,  iddianame düzenlemeden aylarca tutuklamak, FETÖ yargısının, hukuk tanımaz, hak saygısından mahrum özelliği idi. Adalete olan inancı ve güveni tahrip etmişti. Yargıda bunu örnekleyen bir tutum, vicdanları rahatsız eder. Kaldı ki, Nebevi bir ihtarla, “Karıncaya dahi eza etmeyiniz” diyerek hakkı koruyan, adaleti gözeten bir inancın mensuplarıyız. “Cemiyetin selâmeti için fertler feda edilir, ferdin hukuku nazara alınmaz” ilkesi, Batı hukukunun, kamu güvenliği gerekçesiyle adaleti ihmal için ürettiği bir hukuk sapmasıdır. Hukuku çiğneme ve zulmü meşrûlaştırma anlayışıdır. Bu uygulamanın, bizim hak ve hukuk saygımızda yeri yoktur ve olmamak gerekir. Adalet ihtiyacından bahsetmek, fail ile fiil arasındaki müeyyidede ölçü ve orantıyı kurabilme becerisidir. İnancımızın bize  yüklediği “adaleti koruyup  gözetmek” yükümlülüğünü, hukuk pratiği de bizden bekliyor.”

Okunma Sayısı: 4236
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı