"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Referandumda AİHM yolu açık

28 Nisan 2017, Cuma
CHP’nin referandum sonuçları ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitme kararını değerlendiren Profesör İbrahim Kaboğlu, konuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yolunun açık olduğunu söyledi.

Prof. Kaboğlu, “Cumhuriyet Halk Partisi böyle bir karar aldıysa öncelikle şu söylenebilir. Evet bence bu yol açıktır. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu başvuruyu nasıl değerlendirebileceğine ilişkin kapsamlı bir yorum yapmadan ciddî bir araştırmaya ihtiyaç vardır” dedi.

YSK kararının iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmaya hazırlanan Anayasa hukuku profesörü Süheyl Batum da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18 Mayıs 1954’te yürürlüğe giren 1 Numaralı Ek Protokolü’nün üçüncü maddesinin bu başvuruyu mümkün kıldığını söyledi. AİHM’in bu tür başvurularla ilgili çok sayıda kararı olduğunu belirten Prof. Batum, iktidar çevrelerinden gelen milli iradeye meydan okuma tepkilerini kabul edilemez görüyor.

Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Kemal Gözler ise, Süheyl Batum’un dayanak gösterdiği ek protokol maddesinin milletvekili seçimleriyle ilgili olduğundan yola çıkarak AİHM’in başvuruyu kabul etmeyeceğini öne sürüyor.

İhlâl söz konusu

Eski bir AİHM yargıcı olan Rıza Türmen de AİHM’in Browman/İngiltere, Jannie Demokratie/Latvia ve Rusya Komünist Partisi/Rusya kararlarını örnek göstererek, “OHAL koşullarında yapılan 16 Nisan referandumunun adil ve eşit koşullarda geçtiğini, düşüncelerin özgürce ifade edildiğini, halkın bilgi alma hakkına saygı gösterildiğini kimse ileri süremez. Bu konuda AGİT gözlemci heyetinin raporunda yer alan hususlar durumu yeterince açıklamakta. Bu raporun ve Venedik Komisyonu raporunun AİHM tarafından da dikkate alınması beklenir. Ayrıca, OHAL kararnamesiyle, eşitlik ilkesine göre yayın yapmayan özel radyo ve televizyonlara YSK tarafından verilen yayın durdurma cezasının kaldırılmasını da bu bağlamda ele almak gerekir. Bütün bu nedenlerle, 1 No’lu Ek Protokol’ün 3. Maddesinin ihlali söz konusu” dedi.

Etiketler: referandum
Okunma Sayısı: 2421
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı