"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risale-i Nur'a devlet tekeli Anayasa Mahkemesi'nde

14 Kasım 2014, Cuma
CHP Torba kanunun 23 maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Bu maddeler arasında, Risale-i Nurları devlet tekeline alınan 87 maddede yer alıyor.

Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, 23 maddeden 7’sinin açıkladı. Daha önce aynı kanunun 4 maddesini Anayasa Mahkemesine götürdüklerini ve bu maddelerin iptal edildiğini ve yürürlüklerinin durdurulduğunu açıklayan Hamzaçebi, düşünce ve fikir hürriyetleri ile özgürlükleri doğrudan ilgilendiren maddelerin iptalini istediklerini söyledi.

Torba Kanun’daki Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndaki değişikliği de götürdüklerini söyleyen Hamzaçebi,  “Bu kanun 63 yıldır sorunsuz bir şekilde işliyor. Çok güzel hükümleri vardı. Elbette zamanın ihtiyaçları içerisinde bu yasada bir takım değişiklikler olmuştur. Ancak şimdi yapılan bir değişiklik var. Bu doğrudan doğruya mülkiyet hakkına müdahaledir. Fikir, düşünce ve ifade özgürlüğüne müdahaledir” diye konuştu.

Değiştirilen kanunda, Fikir ve Sanat eserleri kanununda yer alan bir hükme göre memleket kültürü bakımından önemli bulunan eserler hak sahiplerinin münasip bir bedel talep hakları saklı kalmak kaydıyla koruma süresi bitiminden önce kamuya mal edilebilir” hükmünün olduğunu hatırlatan Hamzaçebi şunları söyledi:

“Ancak bunun iki şartı var. Birincisi bu eser iki yıldan beri piyasada bulunmuyor olacak. Hak sahibi veya mirasçısı da ‘Ben bu eseri yayınlamayacağım’ diyecek. Böyle bir durumda elbette aranıp da bulunmayan bir eser, bir kitap olunacağı için bu eserin piyasada bulunamamasına devletin seyirci kalması düşünülemez. Böyle bir durumda devlet bu eseri basarak vatandaşlara ulaştırabilir. Bugüne kadarki düzenleme bu şekildeydi.”

Yapılan değişikliğin bu iki şart ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Hamzaçebi, “Yani, bu eser piyasada bulunuyor. Hak sahipleri onun mirasçıları, kanunî temsilcileri ‘bu eseri basmayacağız’” demiyor, hiçbir sorun yok.

Ama devlet diyor ki, ‘Ben istediğim eseri kamuya mal edeceğim, devletleştireceğim.’ Bu düşünce özgürlüğüne, mülkiye hakkına, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesiyle güvence altına alınmış olan düşünce ve ifade özgürlüğü hakkına, hükümlerine açıkça aykırıdır. Devletin eserleri müsadere etmesi söz konusudur. Elbette bu eserleri müsadere edecek olan devlet, bu eserin içeriğine de karışabilir. Bir sansür uygulaması da gizli bir şekilde getirilmiş olmaktadır” diye konuştu.

Mehmet Kara / Ankara

Okunma Sayısı: 6950
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mert Kaya

    14.11.2014 22:02:03

    Bu akıl tutulması nedendir? Risale-i Nurun bu asırda imansızlık cereyanına karşı yaptığı hizmet nasıl görmezden gelinebiilir? Hükümetin yaptığı bu yanlıştan bir an önce dönmesini umuyorum.

  • Alp Karadeniz

    14.11.2014 18:07:20

    Şunu anlamak lazım. Anlamak için de kafa yormak lazım. AKP Risalelere karşı olduğu için değil yasal bir boşluğu doldurmaya çalışıyor. CHP de risalelere taraftar olduğu için değil AKP'ye karşı olduğu için tavır alıyor. Ne AKP ne de CHP rol değiştirmiş değildir.

  • HÜSEYİN İLHAN

    14.11.2014 08:59:28

    DİNDAR iktidar diyoruz amma bu nasıl dindarlık.Müslüman hırsızı korurmu,müslüman haksızlığı savunur bizzat yaparmı,müslüman HAK,ADALET ve HUKUKU çiğnermi.Peki iktidarın hala elektrikte hırsızları koruması,suçluları cezalandırıyorum diyerek binlerce memuru ki bunların ekseriyetini işe alan,hassas görevlere getirenler kendileri olduğu halde sürgün etmesi,mahkemlerden masum olduklarının tasdiki neyi ifade ediyor.SURİYE konusunda ise maalesef işlenen cinayetlere ortaktırlar.Üstadımızın dahilde kılıç çekilmez prensibini hadi siyasal islamcılar anlamıyor ya nur talebesi buna nasıl razı olur.SURİYE ümmeti Muhammedin kanayan yarasıdır.Bu savaşın sona ermesi için RUSYA harekete geçerken bizim ateşe odun taşımamız anlaşılır gibi değil.

  • zafer

    13.11.2014 23:19:08

    daha önce dine bir hücum olduğunda hep chpye mal ederdik. şimdiyse önplanda akpyi görüyoruz. fakat bazıları halen bunu farketmiyor. zübeyr abinin söylediği gibi dindar versiyon iktidarda ve bunlar oluyor başka nediyebiliriz ki. milletinde bu uykudan bir an önce uyanması temennisiyle.

  • HÜSEYİN İLHAN

    13.11.2014 18:54:24

    RİSALE-İ NURLARI devlet basıyor bassın be kardeşim amma basamıyor ve bastırmıyor ki.7 ayı geçen süredir bu zincirleri vuranların vicdanları hiç sızlıyor mu acaba.?Ahh üstadım ahh kendi ellerimizle kelepçemi vuracaktık neşrine,ahh üstadım ahh kardeşin yaptığı akıl eriyormu bu işe.

  • Turgay Namdar

    13.11.2014 16:40:17

    Bazı derin mihraklar ve hükümet bu sefer baltayı taşa vurdu. Kaderin ne garip bir cilvesi ki, bir zamanlar malum derin mihraklarla kol kola Risale-i Nurları yasaklamaya çalışan chp nin yerini bu gün akp almış. Risale-i Nurları savunmak ta chp ye düşmüş. AKP için -halk partisinin dindar kanadı- sözü ne kadar da haklıymış. Zaman en iyi müfessirdir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı