"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risale-i Nur yasaklanamaz

24 Eylül 2016, Cumartesi
Yasaklı kitaplar kavramının yeniden gündeme geldiği bu günlerde Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz Risale-i Nurlar hakkında geçmişte 2 binden fazla dava açıldığını ve hiçbir zaman yasak kararının çıkmadığını vurguladı.

15 Temmuz Derbe Girişiminin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) gözaltına alınan binlerce kişinin evlerinde ele geçirilen Fethullah Gülen’e ve bazı yayın evlerine ait kitaplar suç delili olarak kabul edildi. Yasaklanan kitaplar listesine alınan bu tür kitapları insanlar evlerinden çıkararak çöp konteynırları veya sokaklara bıraktı. Bazı illerde korkan ve endişe duyan vatandaşlar Risale-i Nur’ları bile sokaklara bırakmaya başladı.

Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz KRT Televizyonuna telefonla bağlanarak yaşanan hadiseleri değerlendirdi. Yasak kitap kavramı tarihe gömülmüş olmalıydı diyen Güleçyüz, “yeniden yasak kitap uygulamasının birtakım insanları korkutması ciddî bir durum. Yazıldığı tarihten itibaren Türkiye’de yasaklanması için en çok uğraşılan kitap Risale-i Nur’dur. Fakat hiçbir zaman yasak olmadı. Tek parti dönemi daha sonraki dönemler, ihtilâller ve darbe dönemleri. 2 binden fazla dava açıldı ve bunların hiçbirinden yasak kararı çıkmadı. Hiç bu noktaya gelinmedi” dedi. 

Yöneticiler kendilerini sorgulamalı

Sivas’ta yaşanan Risale-i Nur’ların sokağa bırakılmasını değerlendiren Güleçyüz, “yaşanan durum umut ediyorum ki bireysel ve evhama kapılan birtakım insanların psikolojisinden kaynaklanan bir şeydir. Büyük bir ekseriyet bu kitapları okuyan milyonlarca insanın böyle bir tedirginliği yaşadığını düşünmüyorum, fakat Türkiye’de bu psikolojinin oluşması sorgulanması gereken bir durum. Yöneticilerin ‘biz ne yaptıkta insanları böyle düşündürdük’ diye kendilerine sormaları gerekli bir konu” ifadelerini kullandı. Nurculuk Hareketi’nin mazisi Cumhuriyetin öncesine dayanır ve bu hareketin milyonlarca mensubu var diyen Güleçyüz,  “buna benzer bir ortamı buna benzer bir gerilimi şimdiye kadar hiç yaşamadık. Tek parti döneminde, ihtilâl dönemlerinde çeşitli baskılar oldu, ama böylesini hiç görmemiştik” şeklinde konuştu.

‘FETÖ’cülük ithamı ahlâksızca bir iftiradır

Gülen Hareketiyle Nurculuğun aynı görülmesine tepki gösteren Güleçyüz, “Risale-i Nur hareketinin devleti ele geçirmek devlette kadrolaşmak gibi şu anda Fethullah Gülen Hareketine isnat edilen darbe bağlantısı gibi ilişkilere girmek gibi bir gündemi hiçbir zaman olmamıştır, böyle bir suçlamaya da hiçbir zaman isnat olmamıştır” dedi. Sosyal ağlarda isnat edilen ‘FETÖ’cü’, Kripto FETÖ’cü’ gibi suçlamaların sorulduğu Güleçyüz şu cevabı verdi; “hedef göstermeler son derece temelsiz aşağılık iftiralardır. Ve bu  iftiraların sahipleri hiçbir şekilde ahlâkî bir standarda, ölçeğe sahip olmadıklarını gösteriyorlar. Bu iftarıyla biz 1974’ten bu yana yani Fethullah Gülen’in ayrıldığı tarihten itibaren bu farklılıklarımızı vurgulayarak geldik. Hadiseler bu noktaya gelmeden önce, Fethullah Gülen Hareketiyle içli dışlı olup bize niye eleştiriyorsunuz diyenler, şunda bizi ‘FETÖ’cülükle suçluyorlar. Bu çelişki bu tuhaflık gözden kaçmaması gereken bir tuhaflıktır. Biz hiçbir zaman öyle bir beraberlik içinde olmadık. Bunu da kaç kere deklare ettik. Bu tamamen iftiradır.” 

ÜLKER YILMAZ CABA / [email protected]

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 12487
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı