"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risale-i Nurlara devlet tekeli Resmi Gazete'de

26 Kasım 2014, Çarşamba 08:39
Risale-i Nur'ların tüm hak ve yetkilerini Diyanet İşleri Başkanlığı'na devreden Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Kararın birinci maddesinde "Eser sahibi Sait Okur (Bediüzzaman Said Nursi) olan ekli listedeki eserler üzerinde, 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundan kaynaklanan tüm hak ve yetkiler Diyanet İşleri Başkanlığına aittir." ibaresi yer aldı.

Alınan karara göre Risale-i Nur'lar Diyanet İşleri Başkanlığınca, ya da Diyanet İşleri Başkanlığının verdiği izin veya yetki çerçevesinde kişi ve kuruluşlarca işlenebilir, çoğaltılabilir, yayımlanabilir, temsil edilebilir veya işaret, ses ve görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletilebilir hale gelecek. Diyanet İşleri Başkanlığınca verilen izin veya yetki çerçevesinde hareket edilmediğinin ya da eserlerin aslına uygun olma koşuluna riayet edilmediğinin tespiti halinde hukuki süreç başlatılacak.

Hak sahipliğini belgelendiren kişilere, talep edilmesi halinde, Diyanet İşleri Başkanlığınca, 5846 sayılı Kanunun 47 nci maddesi çerçevesinde münasip bir bedel ödenecek. Bu bedel Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından oluşturulacak komisyon marifetiyle belirlenecek.

Diyanet İşleri Başkanlığınca, belirtilen eserler üzerindeki hakların kullanılması sonucu bir gelir veya kullandırılması suretiyle telif geliri elde edilmesi halinde, bu gelirler, hak sahiplerine ödenecek münasip bedelin karşılanması için kullanılır. Belirtilen eserler üzerindeki hakların kullanılması ve kullandırılması bakımından Diyanet İşleri Başkanlığınca bir kuruluşun yetkilendirilmesi ve bu kuruluş tarafından hakların kullanılması sonucu bir gelir veya kullandırılması suretiyle telif geliri elde edilmesi halinde, bu gelirler; ekli listedeki eserlerin basım, yayım ve tanıtımı ile eser sahibinin tanıtımına yönelik gerçekleştirilecek kültürel, sosyal ve eğitim amaçlı her türlü hizmet, faaliyet ve proje için kullanılacak veya bu amaçlar doğrultusunda Diyanet İşleri Başkanlığının görüşü alınarak ilgili kişi veya kuruluşlara kullandırılacak

İlgili kararın tamamına bu adresten ulaşabilirsiniz.

Okunma Sayısı: 5749
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • aktepe

    28.11.2014 11:52:12

    isimlerin toplu görünüşüne dikkat ALLAH yazıyor

  • Mustafa Usta

    26.11.2014 22:09:16

    Haber portalında yeni bir sayfa açılarak bandrol engeli ile ilgili süreç yazılabilir. Bu vesile ile toplum bu sürecin nasıl işlediğini aslının ne olduğunu ve şu an hangi noktaya geldiğini daha iyi anlar. Bu sayfa da okuyucu yorumu diye de bir bölüm oluşturularak, bandrol engeline ilişkin herkesin yorumu kamuoyuna duyurulabilir. Sayfanın aynı bandrol engelinin günlerinin verilmesi gibi gündemde tutulursa dikkatleri çeker hem de kamuoyununu aydınlatır. Hatta konuyu anlatan mahiyetteki video gibi diğer dökümanlarla da sayfa canlı tutulabilir.

  • hakan kagan

    26.11.2014 17:44:55

    Bize de bunları görme ve mücadele etme kapısı açıldı madem.Sonuna kadar müsbet hareket çerçevesi içerisinde mücadele edeceğiz...Ahirette de suret-i haktan gözüken münafıklarıın yakasına yapışacağız...Allah var gam yok..Kuvvet hak ve ihlasta...

  • Hüseyin Tetik

    26.11.2014 17:05:04

    Talebeliğin hassası ve şartı şudur ki: Sözleri kendi malı ve telifi gibi hissedip sahip çıksın ve en mühim vazife-i hayatiyesini onun neşir ve hizmeti bilsin. EMİRDAĞ LAHİKASI Bu düsturlara göre hareket eden herkes üstadımızın da dediği gibi Risale-i Nuru neşretmesinde herhangi bir mani bulunmamaktadır.238. gündür tamamen siyasi ve maddi çıkarlar uğruna Risale-i Nur yasaklanmış ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamamıştır.Başından buyana sürecin içinde kim varsa bu vebalin müsebbidir.http://www.saidnursi.de/video/siyasal-islamin-nurculuga-verdigi-zarar/

  • Ali Karabiber

    26.11.2014 16:26:53

    Okuyucu yorumları adı altında bir kutucuğu ana sayfaya koyamanızı tavsiye ederim. Konuya, habere göre yorum yapılsın orada.

  • ali yeşilkaya

    26.11.2014 15:17:24

    söz uzadı ama bir noktayı da yazmazsam yarım kalacak. bugün internet ortamında risale-i nur üzerine yorumlar yapabileceğimiz nice nurcu siteler var.bu sitelerde acaba yeni asya grubunun fikirlerini dile getirdiğimizde neden sansür uygulanıyor?10 tane yorumumuzdan bir tanesi belki yayınlanıyor.çünkü gayet iyi biliyorlar ki eğer sansür olmasa okuyucunun zihni değişecek.madem,risale-i nura hizmetteki gayretlerini alkışladığımız abiler ve bu kardeşlerimiz davalarında haklılar,neden basit bir okuyucu yorumuna dahi katlanamıyorlar? çünkü kendileri de,başta abiler olarak,yanlış yaptıklarını gayet iyi biliyorlar. davanda haklıysan yeni asya gibi cihana meydan okursun. herkesin fikrini söylemesine tahammül gösterirsin. bu köşede,birtek kişi dahi sansüre uğradığını iddia edemiyorsa,savunduğumuz fikirlere olan sadakatimizin ve haklılığımızın en kesin bir hüccetidir.

  • Ahmed Nur

    26.11.2014 15:02:49

    Bediüzzaman 1930'larda "Diyanet dayatması"na böyle cevap vermişti: Hak ve hakikat inhisar altına alınamaz Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri 1930'lu yıllarda kendisine sorulan “Diyanet varken sen hangi yetkiyle dinî neşriyat yapıyorsun?” meâlindeki bir soruya "Hak ve hakikat inhisar altına alınmaz. İman ve Kur’ân nasıl inhisar altına alınabilir?" demişti. Mektubat isimli eserinin On Altıncı Mektubu'nda yer alan sorunun aslı şöyle: "Ehl-i dünya diyorlar ki: 'Bize ahkâm-ı diniyeyi ve hakaik-i İslâmiyeyi talim edecek resmî bir dairemiz var. Sen ne salâhiyetle neşriyat-ı diniye yapıyorsun? Sen madem nefye mahkûmsun; bu işlere karışmaya hakkın yok."

  • ali yeşilkaya

    26.11.2014 14:50:38

    tv tv dolaşıp hükümet propagandası yapan bu abilerin yolu,nedense,yıllarca beraber hizmet ettikleri nurcu kardeşlerinin yakınından geçmiyor. işin tuhafı ise abilerin bu tavrı onları savunan nurculara da sirayet etmiş.'kardeşim gel risale-i nurdan bu konuyu araştırıp üstad ne diyor ona bakalım' dediğimiz kardeşlerin tek söylediği 'abilerden iyi mi biliyorsun' FİTNESİ. bu fitne sözüyle gelenlere sözüm şu: evet kardeşim abilerden iyi biliyorum.çünkü ben üstada biat etmişim.risale-i nurların aynen kuranı azimüşşan gibi hatadan hali olduğuna inanıyorum.eğer beni abiler ya da siz,nurlardan bir delille ikna edemiyorsanız sizden de abilerden de hem de milyon kat daha iyi biliyorum. bizim aklımız abilerin cebinde değil vesselam!

  • yasin ak

    26.11.2014 14:45:07

    Yeni asya da isterse basabilir diyen arkadaşlar kusura bakmayın ama körmüsünüz cahilmisiniz be güzel kardeşlerim . Neden görmezsiniz Yeni Asya nın kaç aydır oyalandığını , kaç aydır risale i nurların basılamadığını , diyanet in sınırlı sayıda olan Risale basımına da fani siyasetçilerin adıyla lekelediğini ? Nerde Üstad ımızın taleberi nerde , olayları kimler hangi ağızlardan anlatıyo onlara.

  • ali yeşilkaya

    26.11.2014 14:42:41

    bu konuda abilerimizin tavırlarına bakınca aklıma 80 ihtilalini savunmaları geliyor.nurcuların,bir ihtilali ve onun başını ve maşasını desteklemeleri için nasıl canhıraş bir şekilde çalışıyorlardı.o gün de biz siyasetten uzağız deyip nurcuları siyasetin göbeğine çekmişlerdi. ogün bugündür bu abilerimizin tamamı siyasi islamcı olmuş,risale-i nurun içtimai hakikatlerinin yerine kendi fikirlerini nurculara yutturmuşlardır. ve tarih kendilerini yalanlamasına rağmen bir kere de çıkıp 'biz yanlış yaptık'deyip özür dilemek erdemini gösterememişlerdir. şimdi de aynı vaka yaşanıyor.'risaleden aç oku ve beraber meseleyi müzakere edelim' demek cesaretleri yok.biz bu teklifi yaptığımızda da korkup gelemiyorlar.koca koca cemaatler geliyor,abiler bu meseleleri konuşmak üzere nurcularla biraraya gelmekten imtina ediyorlar. çünkü adları gibi biliyorlar ki bu mesele siyasi islamcı zihniyetlerini yutturmaktan ibarettir.

  • HÜSEYİN İLHAN

    26.11.2014 14:11:37

    Üstadımızın hayatını yaşarkende ilişenler ile hizmetler inkişaf etmiş,risalei nurlar daha geniz manada duyulmuştur.Bizler elbette yapılanlarla ilgili perde arakalrında,kapalı kapılar ardında tezgahlanan oyunu görebildiğimiz ve duyduklarımız ve hadisenin vukuu şeklinin istifham ve niyet noktasında izhar edilenin ürperttiği ve tedbir babında RİSALEİ NURlara perrde olam,sadeleştirme adı altında tahrifat etmek ve devlet bassın adı altında tekel olması cihetiyle sesimizi ve kanaatimizi paylaşacağız ve onu yapıyoruz.BUGÜNE KADAR BASMAK İSTEYENDEVLET RİCALİNE HANGİ NUR TALEBESİ HAYIR DEMİŞTİR VARSA SÖYLEYİNİZ,YOKSA O ZAMAN HER NAŞİR ASLINA UYGUN OLMAK ŞARTIYLA BASABİLMELİDİR,

  • Selman

    26.11.2014 13:46:44

    Gelecek günü gören ile, hazır gününden bîhaber olanların birbirini anlamalarını beklemiyorum. Yukarıdaki metni Üstadımızın ne şekilde karşılayacağını kimse bilemez. Elde Risale-i Nur gibi bir hakikat deryası varsa, içine dalar bakarsın. Ne anladıysan ona göre tavır alırsın. İster alkışla, isterse vah et. Allah davasına sahip ve hakim ise -ki öyle- hangi niyetle yapılmış olursa olsun, her halükarda bu işler Risale-i Nur'un muvaffakiyeti ile neticelenecektir, ümidindeyim. Ben alkışlamıyorum fakat bekliyorum; bunu netice veren gayretimizin yetersizliğidir düşüncesiyle de Rabbim'den af diliyorum. Bizi affet Allah'ım!..

  • EMİR SELÇUK

    26.11.2014 12:15:23

    ÜSTADIMIZIN ARZUSU GERÇEKLEŞİYOR. Risale-i Nur'lar sahipsiz bir mal değildir, Bediüzzaman'ın talebe ve varisleri vardır. Üstadımızın talebe ve varislerinin ortak kararı ve ricasıyla yayın yetkisi Diyanet'e devredilmiştir. Diyanet bir tahkik mercii olacaktır. Aslına sadık kalmak kaydıyla her yayınevi Risaleleri basabilecek. Sadece Diyanet basacak diye bir şart yok. Yeni Asya da, Nesil de, Envar da... basabilecek. Sadece sadeleştirip tahrif edenler basamayacak. Buna sevinmek lazım değil mi? Halihazırda 20'den fazla yayınevi Risaleleri yayınlıyor. İsteyen istediği tasarrufları yapıyordu. Bir merci olması gerekmez miydi? Bu merci de bütün cemaatlerin üzerinde bir kurum olabilirdi. Böyle bir kurum da Diyanet olabilirdi ve öyle oldu. Peki feryatlar niye?

  • nur

    26.11.2014 11:56:56

    Deren dermiş kardeşimi Allah razı olsun, hissiyatımızı ifade etmişsiniz. Bilal Özmen diline sağlık abicim. Allah hepinizden razı olsun birilerinin kulakları çınlasın. Bu arada bizden ayrılıp da bu doğrulara inandığı halde ifade edemeyip gizlice buradan okuyanlar olabilir. Allah selamet versin ne diyelim.

  • kamil dağıstanlı

    26.11.2014 11:55:57

    İşte şimdi zurna zart dedi. Dilerim Allah'tan Risale-i Nur Külliyatını devletin tekeline aldıranlar, güttükleri kinin altında kalırlar ve Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan da olurlar.

  • HÜSEYİN İLHAN

    26.11.2014 11:55:53

    Bu karar RİSALEİ NURların devletçe basılması gayesi ile değil eğer asıl gaye o olsaydı 13 yıldır iktidarda olanların bunu şimdiye kadar 130 kez yapmaları gerekridi.Çünkü İHALE KANUNU 130 kez değiştirenlerin bir kez dahi olsa rissaleleri basmak gibi gayeleri olmadı.Yine İŞARATÜL İCAZ eserini aylardı neşretmemelreide bunun delil ve ispatıdır.YENİ ASYA yı engelleyerek acaba BONZAİ,UYUŞTURUCU gibi % 4oo artan tehlikeyimi bertaraf ediyorsunuz,ya da bir bakanın yurda kaçak saat sokup ifşa olduktan sonra 250 bin tl ceza ödemesinimi erken sağlayacaksınız,yada ELEKTRİKTE HIRSIZIN ÇALDIĞINI DÜRÜST VATANDAŞA ÖDETEN,65 YAŞ ÜSTÜ VARLIKLI İNSANIN BEDAVA SEYAHAT MECBURİYETİ İLE BORÇ-HARÇ İÇİNDEKİ OTOBÜSÇÜNÜN TECAVÜZ ETTİĞİNİZ KUL HAKKINDA MI kurtulacaksınız.HEYHAAT BU NASIL GAFLET VE DALALETTİR.SİZ KİİİM RİSALEİ NURLARI HİMAYE ETMEK KİM.

  • bilal özmen

    26.11.2014 11:33:30

    Allah biz nurculara basiret versin gerçekten çok aldatılıyor çok kandırılıyoruz.yeni asya grubundan çeşitli sebeblerden ayrılıyorlar başka kollardan hizmet ediyorlar ama yeniasyanın neşrettiği risale-i nurardan gelirini yine kendi camiası içinde hizmet içinharcadığı paradan tayinat istiyorlar.çok ilginç çok komik çok şaşırtıcı birşey.yeni asyadan ayrılmasını biliyorzunuz madem daha iyi hizmet etmek istiyorsunuz madem buyrun elinizden gelen en güzel hizmetleri yapın.bizde alkışlarız.niye yeniasyanın risale neşrinin ücretini istiyorsunuz.risale-i nurlar meydanda her grubun elinde var.herşey maddiyat için mi yani.yeni asyanın neşrini hizmetini yaptığı Risalelerin ücretinden nasiplenmek mi? Yeni Asyanın hizmetleri meydandadır.gazetesiyle,dergileriyle,neşriyatıyla,radyosuyla,hizmet merkezleriyle,talebe hizmetleriyle,vakfıyla... Elhamdulillah bugüne kadar ne risaleleri tahrif etmiştir nede aslının dışında bir kelam eklemiştir.

  • deren dermiş

    26.11.2014 10:53:16

    madem risalelerin neşir yetkisi ,diyanete siyasiler tarafından veriliyor.artık bi zahmet 5.şuaya dair hakikatlar cuma hutbelerinde izhar edilir.millette neyin neyle mücadele ettiğini anlar.Ayrıca yıllarca risale i nur hizmetine ömrünü vermiş talebelerle meşveret yapılmadan rızaları alınmadan kanun zoruyla yetki tashihi istibdatın alametidir.Bediüzzaman hz.leri ahrar fikriyatı desteklemiştir. facebook gibi platformlarda risale paylaşmakta bu durumda suç olabilir.Zaten risale i nurlar vakti zamanında devlet tarafından neşredilmesi yasaklanmaya çalışılmış.Buna rağmen Bediüzzaman hz.leri kibrit kutularının içinde risale i nur mecmualarını neşrettirmiştir.Musa yı bir hikmeti için annesinden emaneten alan Hz.Allah yine onu annesine iade eder.Mevlam görelim neyler neylerse güzel eyler.

  • ismail doğruer

    26.11.2014 10:21:27

    Bütün umudumuz anayasa mahkemesinde. Hayırlı bir karar bekliyoruz.

  • Hayati Binler

    26.11.2014 10:12:33

    Risale-i Nur'a ilişmek belaların celbine vesiledir.

  • Ülkü seven

    26.11.2014 09:36:20

    Üstadımın senelerce verdiği Risale i Nur a özgürlük mücadelesini nur talebeleri kendi elleriyle katletmiştir Kemalist temellerin üstüne kurulu devletin eline teslim etmiştir, emeği geçenler nasıl hesap vereceğini şimdiden düşünsünler

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı