"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sağduyu çağrısı

12 Mart 2019, Salı 01:36
EZAN ÜZERİNDEN BAŞLATILAN POLEMİĞİN TOPLUMU TEHLİKELİ BİR NOKTAYA ÇEKEBİLECEĞİ UYARISINDA BULUNULDU VE MİLLî-MANEVî KONULARIN SİYASET ÜSTÜ TUTULMASI İÇİN SAĞDUYU ÇAĞRISI YAPILDI.

AKP’li Mustafa Yeneroğlu:

Ezanın bu şekilde korunmaya, hele in-sanları incitmeye ve kaba kuvvetle korkut-maya ihtiyacı yok. Biraz sükûnet ve sağduyu lütfen. Yazar Fatma Barbarosoğlu: Hep beraber yaşamayı başarmak zorun-dayız. Olaylara rikkat, dikkat ile yaklaşalım.

YAZAR SEVİLAY YILMAN:

İktİdara yakın medyada çalışan iki muhabir ile görüştüm. Muhabirlerden biri, ‘Genellikle polisi protesto için bağırış çağırış vardı zaten. Çok kalabalık ve gürültülü bir ortamdı. Açıkçası ben o gürültüde ezan sesini duymadım’ dedi.

SP’Lİ CİHANGİR İSLAM:

Toplumumuz bu olay ve #EzanBayrak-Düşmanları tarzındaki haksız suçlamalar sonucunda ciddi bir şekilde gerginlik yaşamaktadır.  Sonu pişmanlıktır! Aldığınız haberi farklı kanallardan teyit ediniz! Fitneye kapılmayınız.

Yazar Süleyman Özışık:

Taksİm'dekİ gösteride ezanı susturmak için ıslık çalındığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı, protestocuların ezanı değil, yolu kapatan polisi ıslık çalarak protesto ettiği belirlendi. Eylemcilerden ve okurlarımdan özür diliyorum.

***

Sağduyu çağrısı

Kadınlar Günü yürüyüşü sırasında çekilen bir görüntünün ‘ezana saygısızlık’ diye çarpıtılması tehlikeli bir provokasyona dönüşürken, yazar ve siyasîler sağduyu çağrısı yaptı. 

Kadınlar Günü yürüyüşü sırasında çekilen bir görüntünün çarpıtılması sonucu tehlikeli bir ‘ezana saygısızlık’ propagandası yapıldı. Cumhurbaşkanı’nın mitingde sarf ettiği sözler kışkırtıcı bir dille gazete manşetlerine taşındı. Birçok farklı kesimden yazar ve siyasetçi ise vatandaşlara sağduyu çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşünü hedef alan söylemini, iktidara yakın gazeteler manşetlerden devam ettirdi. Adana’daki mitingde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde 17’ncisi düzenlenen ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan kadınları ezana ve bayrağa hakaret etmekle suçlayıp, hedef gösterdi. Erdoğan, “Bu bayrağa, ezana tahammülü olmayanlarla karşı bir ittifakla seçime giriyoruz. Güya kadınlar günü için bir araya gelen bir grup Ezan-ı Muhammediyeye terbiyesizlik ettiler. Biz gönüller kazanmak için çalıştığımızı söylüyoruz. Onlar ise bayrağımıza ve ezanımıza saygısızlık yaparak istikbalimize saldırıyorlar. Bunların tek ittifakı ezan, bayrak düşmanlığıdır” ifadelerini kullandı. 

Taksim’de ezan yürüyüşü düzenlendi

Erdoğan’ın bu sözlerin ardından, İstanbul Taksim’de sokağa çıkan bir grup sarıklı ve cübbeli ‘ezana uzanan eller kırılsın’ sloganı atarak Tarlabaşı’ndan Taksim’e doğru yürümeye çalıştı. Tekbirler getirerek Tarlabaşı’ndaki İstanbul HDP İl binasına saldırmak isteyen grup, polisin müdahalesiyle Tarlabaşı Caddesi’ne yürüyüp yolu trafiğe kapattı.

‘Feminist Gece Yürüyüşü’ oluşumundan açıklama yapıldı

Erdoğan’ın 8 Mart’ta ‘ezanın kadınlar tarafından ıslıklandığı’ iddiasına tepki gösteren ‘Feminist Gece Yürüyüşü’, yazılı açıklama yaptı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adana mitinginde dile getirdiği ‘kadınlar ezanı ıslıkladı’ suçlamasıyla hedef göstermesine üzerine ‘17. Feminist Gece Yürüyüşü’, yazılı bir açıklama yaptı. Yürüyüş yapmak isteyen kadınların polis şiddetine maruz kaldığı belirtilen açıklamada, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul Taksim’de 17. Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan/katılmaya çalışan on binlerce kadına uygulanan polis şiddetinin üzeri ayrıştırıcı-kutuplaştırıcı dille, seçim malzemesi de yapılarak, yalan haberle ve nefretle örtülemez. Başka kılıflara bürünmeye çalışılsa da bunun adı, kadın düşmanlığı” denildi.

Yandaş gazeteler olayı çarpıtarak manşete taşıdı 

Yaşanan tehlikeli gerginlik yetmezmiş gibi, provokasyonlara karşı muhalefetten sağduyu çağrıları yapılmasına karşın, yandaş gazetelerin tamamı Erdoğan’ın ‘ezan düşmanları’ sözleriyle muhalefeti hedef alan tavrı sürdürdü. Saray’a yakın gazeteler “Ezan ve bayrak düşmanları”, “Ezan ıslıklama ittifakı” ifadeleriyle muhalefeti hedef aldı. Dün, iktidara yakın gazeteler neredeyse aynı manşetle çıktı. 

Türkiye gazetesi yazarı Süleyman Özışık özür diledi 

Türkiye gazetesi yazarı Süleyman Özışık, 8 Mart’ta İstiklal Caddesi’nde yapılan eylemde kadınların ezanı ıslıkladığını iddia eden bir köşe yazısı kaleme aldı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da “Ezanı ıslıkladılar” diyerek hedef aldığı olay için Özışık, daha sonra bir özür yazısı yayınladı. Özışık’ın bugünkü köşe yazısında kullandığı ifadeler şöyleydi: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Taksim’de yapılan yürüyüşü izlediniz değil mi? Binlerce kadın İstiklal Caddesi’ni hıncahınç doldurmuş ve sözde kadın hakları konusunda duyarlılık kasıyor. Büyük bir kısmı önce koro hâlinde ve anıra anıra Recep Tayyip Erdoğan’a uyarladıkları sloganlar atıyor. Ellerindeki mide bulandırıcı cinsel içerikli pankartlar ise en az kendi suretleri kadar iğrenç. Buraya yazmak hayâ ve edep ister. O sırada ezan okunuyor ve bu ucubeler, okunan ezanı susturmak için ıslık çalmaya başlıyor. Yuhalayanlar, küfredenler, çığlık atanlar ve düdük çalanlar ezan okunmaya devam ettikçe âdeta öfke nöbetleri geçiriyor. Bütün bunlar azılı diktatör denilen adamın ülkesinde yaşanıyor. İçimden bazı şeyler söylüyorum ama buraya yazmayacağım! Ayıp olur!”

Temsilciler açıklama yaptı

Özışık, gerçek dışı iddiayı köşesine taşıdığı için bir özür yazısı yayınladı. Özışık’ın mesajı şöyle: “Taksim’deki gösteride ezanı susturmak için ıslık çalındığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığı, protestocuların ezanı değil, yolu kapatan polisi ıslık çalarak protesto ettiği belirlendi. Gösteriye katılan dernek temsilcileri de bu yönde açıklama yapıp ezana saygısızlık etmediklerini belirttiğine göre… Bugünkü yazımdaki ilgili bölümü çıkarıyor ve gerek hakkına girdiğim eylemcilerden, gerekse yanlış bilgi vererek yanılttığım okurlarımdan özür diliyorum.”

Kimse çarpıtmasın 

Yürüyüşün, 16 yıldır sorun yaşanmadan yapıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Polis kadınların yolunu keserken, bir araya getirmezken, gaz sıkarken, arama yaparken ezan dinlemedi. 8 Mart’ta sesini yükseltmeye gelen kadınların kalabalığı polis barikatları arasına sıkıştırılmaya çalışıldı. Sığmadık. 16 yıldır yürüdüğümüz güzergâhta, yürümemizi engelleyip bizi caminin yanında tutanlar şimdi de kalkmış ezana karşısınız diyor. Kimse çarpıtmasın: Bizim isyanımız polis barikatına, kadınların yürüyüşünü, 8 Mart’ı engellemek isteyenlere… Biz 17 yıldır o caddedeyiz, her yıl aynı saatte sesimizi yükseltiyoruz. Toplumu bölen değil, beraber eşit ve özgür bir hayatı kuracak politikalarda ısrarcı olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz. 

Çok kalabalık ve gürültülü bir ortamdı 

HaberTürk yazarı Sevilay Yılman, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 8 Mart’ta Taksim’de polisin biber gazı ve plastik mermilerle sert bir şekilde müdahale ettiği eylemle ilgili olarak “CHP ve HDP’nin öncülüğünde bir grup güya kadınlar için Taksim’de bir araya geldi, ezana ıslıklarla terbiyesizlik ettiler. Bunlar hiç İstiklal Marşı okumamışlardır. Ezana sahip çıkmayanlar, düşman kapımıza dayandığında onları alkışlar” sözleriyle başlayan ezan tartışmasına dair değerlendirmede bulundu. Yılman, iktidara yakın medyada çalışan iki muhabir görüştüğünü söyledi. Buna göre muhabirlerden biri, “Genellikle polisi protesto için bağırış çağırış vardı zaten. Çok kalabalık ve gürültülü bir ortamdı. Açıkçası ben o gürültüde ezan sesini duymadım” dedi.

Bunun sonu pişmanlıktır

Sosyal medya hesabından sağduyu çağrısı yapan Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, “Toplumumuz bu olay ve #EzanBayrakDüşmanları tarzındaki haksız suçlamalar sonucunda ciddi bir şekilde gerginlik yaşamaktadır. Ne yazık ki fitneyi asılsız iddialarla körükleyerek bundan siyasi rant devşirme derdinde olan siyasilerimiz sorumsuzca davranmaktadır. #EzanTezgahınaGelme” “Biz 78 Kuşağı ve daha kıdemlilerin hafızası böyle kışkırtmaların acı sonuçlarıyla doludur. Tarihimize bakınız, Sonu pişmanlıktır! Aldığınız haberi farklı kanallardan teyit ediniz! Toplumsal sorunları çözmede şiddet kırmızı çizgidir! Fitneye kapılmayınız #EzanTezgahınaGelme yiniz!” ifadelerini kullandı. 

Biraz sükûnet ve sağduyu lütfen 

AKP İstanbul Milletvekili MKYK Üyesi Mustafa Yeneroğlu da sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak, “Ezanın ıslıklandığı olasılığı ne kadar rahatsız ediciyse, ‘ezana uzanan eller kırılsın’ sloganıyla şiddet dili kullananlar çok daha ürkütücü. Ezanın bu şekilde korunmaya, hele insanları incitmeye ve kaba kuvvetle korkutmaya ihtiyacı yok. Biraz sükûnet ve sağduyu lütfen” dedi. 

Hep beraber yaşamayı başarmak zorundayız 

Yazar Fatma Barbarosoğlu, “Kadınlar günü yürüyüşünü, lütfen ezanı protesto ettiler diye etiketlemeyelim. Ezan okunurken protestoya devam etmek ile ezanı protesto etmek aynı şey değil. Bu vatanda hep beraber saygı mesafesini koruyarak yaşamayı başarmak zorundayız. Olaylara rikkat ile dikkat ile yaklaşalım” mesajıyla yaşananlara tepki gösterdi. 

Kendi gürültülerinden ezanı duymuyorlar 

Gazeteci Fatih Tezcan da “Türkiye bu olayı konuşuyor. Sözde Kadın özde Kaos Hareketi’ne karşı kamuoyunu en çok uyaran benim. Ancak burada ‘ezanı protesto’ yok. Polis yürüyüşü durdurdu sanıyorlar, Polisi protesto için düdük çalıp gürültü yapıyorlar ve kendi gürültülerinden ezanı duymuyorlar. İşin aslı bu” mesajıyla olayın aslını anlatmaya çalışıyor. 

Etiketler: taksim, ezan
Okunma Sayısı: 4687
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı